Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina pekoče noge

pekoče noge

Najprej en lep pozdrav.Stara sem 29 let in imam že kar nekaj let težave z nogami.Najprej sem imela pekoče noge in sicer podplati, zadnje pol leta pa me peče nart. To se dogaja predvsem zvečer, ko se umirim in grem spat imam zelo nemirne noge.Dajam si mrzle obkladke na noge,drugače ne zaspim tako me pečejo.Pojavile pa so se tudi težave z križem in sicer v spodnjem ledvene delu me večkrat boli. Imam pa tudi vročino, že kar nekaj časa se vleče ni visoka 37,2-3,. Bila sem pri zdravniku, dala sem urin,kri in izvidi so bili v meji normale.Moje počutje (zelo sem utrujena in velikokrat imam glavobole).

Hvala za odgovor

Spoštovani!

Uf, ste napovedali težav. Vseh se ne da zapakirati v eno diagnozo. Težave v nogi so verjetno posledica pritiska na živec ali živčno korenino v okolici ledvene hrbtenice. Zaradi same vročine bi bilo mogoče poleg rentgenskega slikanja ledvene hrbtenice narediti tudi sedimentacijo, da bi se izključil ankilozirajoči spondilitis, tj. vnetna bolezen hrbtenice. Drugače pa iskanje vzrokov za vročino verjetno ni v tesni povezavi z bolečinami. Utrujenost sicer lahko hodi z roko v roki z vročino in/ali vnetno boleznijo hrbtenice, lahko pa gre za tretji problem, problem tesnobe in depresivnega razpoloženja.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani,

stara sem 54 let in zelo trpim zaradi pekočih nog. To se mi dogaja že vse od leta 1994 ko sem bila prvič operirana na hernia disc 4-5 ledveni vretenec. Potem se imela še dve taki operaciji na istem mestu po dveh letih in pol. Zadeva se je potem kolikor toliko umirila, ostale pa so pekoče noge. Najprej so bili pekoči samo podplati in to zvečer ko sem se ulegla in ponoči, sedaj so noge pekoče do kolen in me pečejo ves dan. Vroče so tudi dlani, pogosto pa žarim po celem telesu.
Dvakrat sem opravila EMG pregled in bila pri nevrologinji, ki mi je predpisala Lyrica tablete, ki so mi na začetku (pred dvema letoma) nekoliko pomagale, sedaj pa popolnoma nič več.

Tako življenje je nevzdržno.
Zanima me ali je kakšna možnost, da se stanje izboljša. Zelo trpim.

Hvala vnaprej za odgovor.

Megy

Spoštovani!

Si predstavljam to grozo. Ste poskusili tudi mirzeten?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravljeni!

Že nekaj časa – kakšno leto – me mučijo pekoči podplati.
Podplati me pečejo od polovice stopala proti prstom.
Občasno me v prstih na nogah zelo močno zbode (kot bi mi čez prst potisnil iglo za pletenje), ta bolečina je zelo močna in trenutna.

Če se izmenično prham z vročo in hladno vodo po stopalih, to kar pomaga.
V postelji spim z odkritimi nogami, ker so stopala vroča.

Lani na morju sem opazil, da mi je zelo odleglo, ko sem noge iz višje plasti, kjer je voda imela okoli 27°C spustil globje kjer se je temperatura občutno znižala. To je bil pravi balzam za moje noge.

Naj pojasnim da imam pretežno sedeče delo (za računalnikom) in po cca 4-5. urah sedenja, moram napraviti “sprehod” po hodniku – takrat bolečine rahlo izginejo, pojavijo pa se skoraj takoj ko sedem.

Če ležim doma na kavču v pol-ležečem položaju oz. polsedečem položaju so bolečine skoraj neznosne in mi zelo paše če me sin rahlo masira po podplatih, takrat pekoče bolečine za trenutek izginejo. Zanimivo pa je, da v tem položaju čutim večje bolečine v prstih – kot bi me zbadalo na milijone drobnih iglic.

Sem pretežek 106kg/182cm, vendar delam veliko na tem, da zmanjšam telesno težo. Vsak dan hodim na sprehod (hitra hoja – cca 10 km/h) in naredim okoli 6 km – ni veliko vendar za začetek bo kar dovolj.
Med hojo me noge ne bolijo in ne pečejo po sprehodu pa čutim nekakšno olajšanje, čeprav so noge rahlo utrujene.

Zanimivo je, da me vso zimo stopala niso pekla (nosil sem nekakšne vrste ortopedske čevlje – tako je omenila prodajalka ob nakupu le-teh, sedaj pomladi pa sem prešel na športne copate).

Opazil pa sem, da mi včasih ob gležnjih obe nogi zatečeta predvesem kadar je nizek zračni tlak ali pa je zunaj vroče (poleti).

In še to star sem 50 let in jemljem tablete Prenessa 4 mg 2x/dan.

Prehranjujem se dokaj zdravo, prevladuje sadje, zelenjava, mesa jem manj, zadnje čase pa se izogibam OH.

Prosim za vaše mnenje!
Hvala in lep dan!

Spoštovani!

Možno je, da so težave povezane s krčnimi žilami, kar večja teža in sedeče delo poslabšata. Znaki niso povsem tipični, a bi se oglasil pri zdravniku, da vam poskuša pomagati tudi z zdravili. Če ne bo uspeha, se še slišimo.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Če imate težave v križu,pol je sigurno zaradi živcev,da imate zvečer pekoče noge.Zrihtajte si fizioterapijo in pazit kaj počnete pri obremenjvanju križa!

Pozdravljeni,
zadeva je takšna: odkrita mi je bila polinevropatija, sicer sem dobil tablete Neurontin, katerih pa se izogibam in raje potrpim, saj imajo toliko stranskih učinkov, da me je kar malo strah.
Vzroka za to bolezen niso niti poskušali odkriti. Moja izbrana zdravnica, mi je dala izmeriti le sladkor, kateri pa je v mejah normale.
Šel sem po metodi izločanja in želel sam ugotoviti kaj bi lahko bil vzrok. Veliko sem o tem prebral na internetu. Eden od mnogih dejavnikov je tudi alkohol, zato sem se odločil in 6 mesecev nisem niti poizkusil alkohola, stanje pa ni bilo nič bolje – lahko bi celo rekel, da se mi je celo poslabšalo, saj so bolečina in zbadanje postali že skoraj neznosni.
Na koncu sem nekako prišel do zaključka, da kadar sem popil kaj sladkega (sokovi ipd.), so se te bolečine in napadi neverjetno hitro pojavile. Verjetno se nivo sladkorja toliko dvigne v krvi, da mi to povzroča te t.i. polinevropatske napade. Pred tem sem bil tudi pri bioenergetiku, ki zdravi po metodi Z. Domančiča po tej terapiji so bolečine popolnoma izginile vendar pa so se po nekaj tednih spet pričele pojavljati.
Je pa verjetno res vzrok v tabletah za pritisk in srce (skoraj vse, katere mi zdravnica predpisala imajo stranski učinek – nevropatska bolečina)
Zdaj pač živim s tem, kadar je res hudo pa vzamem Neurontin da ublažim bolčine.
Lep pozdrav

Spoštovani!

Poleg alkohola pride v poštev premajhno delovanje ščitnice. Krčnih žil nimate?

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Krčne žile imam vendar v manjšem obsegu, (mogoče na dveh mestih, bolj izrazite so manjše žilice ob gležnjih na notranji strani nog, za katere pa je zdravnica rekla niso nič kaj posebnega. S ščitnico pa je vse v redu.
Hvala za odgovor in mnenje in lep pozdrav!
Bogo

Spoštovani!

Potem ni drugega, kot počakati kašne 3-6 mesecev, kako se bodo znaki razvijali, in nato nadaljevati z diagnostiko, če bo potrebno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

imam 45 let in imam krčne žile
Posvetila sem se z zdravnikom in zdaj čakam na termin vendar me noge vsak dan pečejo in mi nastajajo nove krčne žile .
Kaj naj naredim da omilim to bolečino s pripravki iz doma ker tabletk jemlem detualex ki mi jih je prepisala zdravnica

Pozdravljeni,
krčne žile so nadloga, ki jo ima okrog 80% odraslih. Seveda so stopnje bolezni različne. V vseh pomaga Detralex in kompresija od zunaj. Pa izogibati se je potrebno dejavnikom tveganja za napredovanje bolezni. Sigurno ste te informacije že dobili. Sodobni pristop k zdravljenju pomeni preveriti, če v dimljah ležeče ustje, kjer se povrhnje vene vlivajo v globoke, tesni ali pušča- Če pušča, lasersko endovaskumarno operirajo in zlepijo veno, ki ga napaja. S tem se stanje precej izboljša.
LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Noga leva me pece po notrani strani mec nart in do.kolena .. a lahko gre za strdek?

Pozdravljeni, ne, to ni znak strdka oz. tromboze. Tromboza se pokaže z bolečino v mečih, oteklino cele noge, od prstov navzgor in ponavadi spremenjeno barvo kože.
LP!

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close