Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija Pekoče dlesni pod protezo

Pekoče dlesni pod protezo

Spoštovana,

pišem Vam v imenu moje babice, ki je stara 73 let in je že čisto obupana zaradi težave, ki vam jo bom opisala v nadaljevanju. Babica ima kompletno zgornjo protezo. Prvo je dobila junija 2008. Ker so jo dlesni pod protezo vedno pekle je junija 2009 dobila drugo protezo. Žal pa težava ob novi protezi ni prenehala. Na predlog njene osebne zobozdravnice je bila poslana k specialistu protetiku, ki ji je maja 2010 naredila tretjo protezo za katero je plačala 550 EUR. Žal tudi pri tretji protezi ne čuti izboljšanja. Z babico lepo prosiva za vaš nasvet kaj narediti.

Hvala in lep pozdrav,

Senka

Spoštovana,

na podlagi opisanega težko rečem, kaj je vzrok težavam vaše babice.
Če je sluznica pod protezo bolj rdeče obarvana kot okolna sluznica, gre lahko za gljivično vnetje pod protezo, ki se pojavlja kar pri 50% ljudi, ki nosijo zgornjo totalno protezo. Če pa na ustni sluznici ni opaznih bolezenskih sprememb, gre lahko za takoimenovani Sindrom pekočih ust. Ta ima najrazličnejše vzroke, kot so alergična reakcija na dentalne materijale, lahko je posledica gljivične okužbe, pomanjkanja določenih vitaminov in mineralov, sladkorne bolezni, ali psiholoških dejavnikov (depresija, anksioznost).
Vsekakor predlagam, da zobozdravnik babico napoti k specialistu parodontologu, ki bo opravil skrben klinični pregled in jo na podlagi le tega po potrebi napotil na dodatne preiskave.

Lep pozdrav, AM

New Report

Close