Najdi forum

Pekoče

Pozdravljeni!
Preletela sem forum in naj vas ze vnaprej pohvalim, za vse odgovore in cas, ki ste si ga vzeli, da nam pomagate in odgovarjate na vprasanja.
Tudi sama sem kadilka, ki bo nehala kaditi.
Stara sem 25 let in kadim ze priblizno 5 let, zacela sem pa ze zelo mlada, kasneje pa sem zacela redno kaditi. V otrostvu sem imela tudi astmo, ki se mi je pozdravila.
Zadnje case sem bila zelo pod stresom in pokadila sem tudi skatlo na dan. Zacel se mi je pojavljati pekoc obcutek v prsih, priblizno pri srcu, ko kadim.ce ne kadim, je v redu. Zdravnik mi je tudi poslusal pljuca in ni nic slisal, prav tako so mi poslusali z aparatom srce (bila sem prikopljena na neke cevke, ki so bile prilepljene na telo, ne vem, kako se temu rece, žal.) zanima me, ce mislite, ali je lahko kaj hudo narobe, bi morala ponovno obiskati zdravnika in mu vse natacno opisati? Zelo me je strah, da si nisem ze unicila pljuc.
Najlepsa hvala ze vnaprej za vas odgovor, vem da sem veliko napisala.
Lep večer

Spoštovana!

Simptomi, ki jih opisujete, so seveda lahko povezani z neposrednim draženjem dihalnega sistema. Zdravnik pa ni nujno, da je že slišal kakšne spremembe. V kolikor bi šlo že za razvit bronhitis (vnetje dihalnih poti), bi to zaznal. Ni pa nujno, da se je pri vas bronhitis že razvil v toliki meri, čeprav draženje sluznice zagotovo je že prisotno. Sam nikotin ima tudi močan vpliv na t.i. vegetativni sistem preko adernalina, noradrenalina in drugih snovi ter preko tega na ritem srca in krvni tlak. Zdravnik vam je naredil zelo verjetno EKG, ki prav tako še ni pokazal sprememb. Bolj očitne spremembe se začnejo kazati nekoliko kasneje po določenem času kajenja. Ob večji količini nikotina pa seveda lahko nastopijo motnje ritma tudi prej, kar pa ni nujno, da jih zazna enkratno merjenje EKG. Če pa je zraven še stres, so težave lahko še večje. V vsakem primeru bi bilo zelo dobro, da prenehate s kajenjem. Umirjati se bodo pričeli akutni znaki vpliva kajenja na telo in preprečili boste nastanek kroničnih sprememb, ki so težko popravljive.

Za preprečevanje stresa in za pomoč pri odvajanju od kajenja vam svetujem čim več telesne aktivnosti in poskusite lahko tudi s sprostitvenimi tehnikami.

V vsakem primeru pa zagotovo poskusite prenehati s kajenjem.

Prav lep pozdrav in lep dan želim dr. Tomaž Čakš , dr. med.

Zahvaljujem se za vas odgovor, in vase nasvete bom vzela resno, res se bo treba vec gibati.
Lep dan se naprej!

New Report

Close