Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija pekoča uretra

pekoča uretra

Pozdravljeni,

Pred časom sem vam pisal na forum in prejel spodnji odgovor. Na žalost pa je še vedno aktualna tretja opcija. Se pravi stanje je podobno in se nadaljuje.

Obiskal sem urologa v LJ, ki je ugotovil naslednje:

Amneza:
Gospod prihaja na prvi urološki pregled. Občasno toži, da ima pekoč občutek v sečnici. Krvave vode ni imel. Testi na bakteriji narejeni, so bili bp. Tudi pregled urina in test na klamidijo negativna. Ima stalno partnerko že 10 let. Izpuščajev na spolovilu ni imel, izcedka tudi ne.

Status:
Abdomen mehak, palpatorno neboleč. Zunenji genitale bp.

Uroflow:
Mikcijski volumen čez 200 ml, max. pretok 24 ml/s, povprečni 13 ml/s. Krivulja je fiziološka.

Cistoskopija:
Pendularna uretra brez patoloških sprememb. Hipermičnost v področju fosse navicularis. Sprememba se mi zdi bolj tipična za kemično poškodbo. Preostali del sečnice bp., prav tako prostatična. Vrat mehurja se na pritisk 80 cm stolpa vode odpira. Trigonum simetričen. Ostija ortotopna, podolgovata, mikcije bistre. Sluznica sečnega mehurja brez egzofitov.

Ultrazvok sečil:
Ledvici brez odtočnih motenj, perenhim ohranjen.
Sečni mehur delno izpolnjen, gladkih sten.
Prostata homogene strukture, 14 gramska, nesuspektna.

Diagnoza:
LUTS N40

Mnenje:
Gospodu predlagam, da v času težav prejema Omnic ocas 1 tbl. zvečer pred spanjem (samo v času težav). Naslednje 14 dni pa naj oba partnerja prejemata Doxy 2×1 tbl.

Mislim, da je pozabil napisati, da je našel tudi manjši pesek 2mm v desni ledvici.

Skratka, če dobro razumem je težava točno tam, kjer me običajno peče ali zbada, se pravi v področju fosse navicularis in naj bi bila značilna za kemično povzročeno vnetje.

Zanima me pa naslednje:
Kaj pomeni LUTS N40?

Kaj povzroča kemično vnetje? Mnenje urologa je, da so krivi kondomi ali lubrikant v njih. Kar me moti pri tej razlagi je to, da imam spolne odnose dokaj po redko, 1x na mesec ali dva. Sklepam, da pri kemičnem vnetju neka snov povzroči vnetje, ki pa potem izgine, ko ni več povzročitelja. Problem je, da me stalno peče, pač bolj ali manj intenzivno, vendar pa je konstantno prisotno. Tako, da če gre za kemično vnetje je povzročitelj verjetno nekaj drugega. Možno tudi, da si to pač napačno razlagam.

Prosil bi tudi za vaše mnenje glede predpisanih zdravil.
V navodilih za uporabo za Omnic ocas, piše da gre za alfa blokator, ki zmanjšuje tonus gladkih mišic v sečnici in prostati. Po pravici povedano mi ni najbolj jasno zakaj bi to jemal, oziroma kako naj bi mi to pomagalo?

Doxy mi je predpisal za vsak slučaj, čeprav ne sumi spolno prenosljivih bolezni, kar je tudi malo vprašljivo. Razen, če bi pomagalo pri odstranitvi trenutnega vnetja? Skeptičen sem ker sem že jemal razne antibiotike (summamed, kjub negativnemu izvidu za klamidijo) in niso imeli učinka.

Skratka prosim, za vaše mnenje v zvezi z napisanim. Osebno sem mnenja, da bi lahko šlo za kemično povzročeno vnetje/poškodbo, ker ne vidim možnosti, da bi kjerkoli dobil spolno prenosljive bolezni. Definitivno ne s spolnimi odnosi. Ni mi pa jasno kaj bi lahko povzročilo/povzročalo takšno vnetje in kako bi se ga rešil.

Lep pozdrav in že v naprej hvala za odgovore!

Spoštovani!

Občutek imam, da sem na enako ali zelo podobno vprašanje že odgovarjal, na primer tole: http://med.over.net/forum5/read.php?66,6558590 Ali ste Xylocain gel v fosso navikularis (torej v končni del sečnice že poskusili? Ali ste dermatologa – torej zdravnika, ki se ukvarja s kožo, že obiskali in povprašali, kaj bi on svetoval kot mazilo v končni del sečnice in kot zaščito pred “kemičnim” draženjem?

LUTS pomeni “lower urinary tract symptoms” torej simptomi spodnjih sečil. To je diagnoza, ki jo pripišemo moškim, ki imajo različne težave s sečili, morajo pogosto ali težko na vodo in podobno. Uporabimo jo navadno takrat, ko so težave podobne, kot bi bile pri povečani prostati, samo da je prostata majhna. N40 je šifra diagnoze po mednarodni klasifikaciji bolezni, 10. revizija (=ICD10). Označuje povečano prostato, uporabljamo pa jo tudi pri številnih različnih težavah moških, ki včasih imajo, včasih pa nimajo zveze s prostato. Skratka, LUTS je tu zgolj formalno in pove, da imate težave v zvezi z uriniranjem oziroma spodnjimi sečili (nekako je pač potrebno opredeliti dogajanje, ga spraviti v neko skupino, dati neko diagnozo).

Doxyciklin je antibiotik, s katerim ne vplivamo samo na klamidijo, temveč tudi podobne povzročitelje uretritisov (vnetij sečnice), ki jih ne moremo rutinsko dokazati z laboratorijskimi postopki (ureaplazmo…) Tudi z laboratorijskimi preiskavami lahko s serologijo povemo, da ste nekoč bili v stiku s klamidijo, ne moremo pa z gotovostjo povedati, kako je z okužbo ta hip. Tudi druge preiskavne metode nimajo niti 90% občutljivosti. Zato pogosto predpišemo antibiotik.

Tamsulozin je alfa blokator, zdravilo ki sprošča mišična vlakna vratu mehurja in prostate in na ta način olajša uriniranje. To je sicer pri vas odlično (izvid meritve pretoka urina – uroflowa), vendar je možno, da bi zdravilo vseeno pomagalo – vredno je preizkusiti – če ne pomaga pa v tem primeru seveda ni smiselno nadaljevati z jemanjem.

Ko se vprašam, kaj bi lahko bilo vzrok draženja sečnice, so to na eni strani zunanji agensi – spolno prenosljive bolezni, alergeni, kondomi, šamponi, klorirana voda, na drugi strani pa je snov, ki je najpogosteje in največ v stiku s sečnico, sam urin. Če nič drugega ne najdete, vam ostane, da čez na primer pol leta preiskave (uretroskopijo, UZ…) ponovite, pridobite še drugo mnenje, predvsem pa s pomočjo prehrane poskusite vplivati na urin – njegovo sestavo in njegovo draženje vaše uretre. Kakšen je pH vašega urina – če je kisel (pH 5), ga poskusite nevtralizirati – spravite pH na 6.5 – 7.0 (sok pomaranč, mandarin, kalijev citrat, Uralyt U…). Če je urin alkalen (pH več od 7.2) ga poskusite zakisati (na primer C-vitamin do 1000 mg dnevno). Če je urin gost ga poskusite razredčiti – tako da boste polulali približno 1500 ml urina dnevno. Če jeste veliko mesa, poskusite z vegetarijansko prehrano nekaj časa in obratno – mogoče je, da delno k težavam prispeva sestava urina – nanjo pa vplivate s prehrano.
Sperma je agresivna do sečnice. Poskusite po spolnem odnosu in po samozadovoljevanju – skratka po vsakem izlivu relativno hitro urinirati – izprati uretro.

Pa seveda – kontrolna uretroskopija je tudi smiselna, da ni kak anatomski vzrok, ki ga morebiti ena preiskava spregleda.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

imam klamidijo ki sem jo nehote prenesel na partnerko…testiral sem se jaz ona pa ne torej sva sklepala da sva okužena oba in sva oba dubila tablete sumamed katere sva tudi skupaj zaužila(2tbl od enkrat) pred 5 dnevi…dva dni po zaužitju tablet sva se spozabila in napravila napako.imela sva nezaščiten odnos zdaj pa se bojiva da sumamed ni učinkoval saj simptomi ostajajo vendar v blagi obliki.namreč jaz nimam več izcedkov iz penisa tudi peče me ne več ko uriniram vendar pa me spremlja blaga bolečina v modih in na vsake toliko časa me zasrbi splovilo kot me je pred zdravljenjem z antibiotiki…zdaj pa naju zanima kaj je pametno narediti.jaz sem naročen šele proti koncu decembra za kontrolni bris in res nočm do takrat čakati na rezultate.rad bi čimprej zvedel ali se je bolezen pozdravila ali pa sva se ponovno okužila in da čimprej nadaljujeva zdravljenje.zanima me kje bi se lahko še testiral razen na dermatovenerološki kliniki v sobi 4 saj sem tam naročen šele konec decembra…naletel sem tudi na zelo nesramne zdravnike saj mi nihče ni znal odgovoriti na moja uprašanja saj naj bi se bolezen razlikovala od posameznika do posameznika,tako da nevem več kam naj se zatečem in koga naj še uprašam kaj o tej bolezni…trenutno me pa najbol zanima,koliko časa od zaužitja sumameda se klamidija pozdravi in koliko časa so prisotni še simptomi? ali je možno da se je klamidija pozdravila čeprav imaš po 2 tednih po zaužitju sumameda še blage simptome? ali bi bilo dobro vzeti z partnerko še 1x sumamed in se zadržati nezaščitenega spolnega odnosa? in ali se grem lahko še kam testirati pred kontrolnim brisom,pa tudi če je samoplačniško.za odgovore se zahvaljujem že v naprej.hvala

Pozdravljeni,

Končal sem z jemanjem Doxy-ja. Rezultat jemanja je bil, sem imel zmanjšane simptome med samim jemanjem, ki pa so se vrnili takoj po prenehanju.

Jemal sem tudi Tamsulozin vendar nisem opazil kakšnih posebnih sprememb.

Nabavil sem listke za merjenje ph-ja urina in to opravljal nekaj časa. Vrednosti se gibljeje med 5 in 7 različno tekom dneva, kar naj bi bilo dokaj normalno, če prav razumem.

Opazil sem, da nimam simptomov, ko sem prehlajen ali imam virozo. Res, da takrat večinoma pijem šumeči aspirin + C in čaj z limono in medom, kar vpliva na kislost, vendar pa to ne deluje, če nisem prehlajen.

Nekega konkretnega vprašanja nimam, je pa vsekakor dobrodošla kakršnakoli ideja.

Lep pozdrav

Spoštovani!

Nimam nekega pametnega odgovora ali rešitve. Gotovo ste poskusili menjati različne šampone in praške. Ali ste razmislili, če morda na teževe ne vpliva tudi prehrana – njena sestava namreč bistveno vpliva na sestavo urina. Če je ob določeni hrani bolje kot ob drugačni, poskusite na tem področju.

Prof. Tršinar je v primeru kroničnih bakterijskih vnetij sečnice (če sem ga prav razumel, seveda v izbranih primerih) svetoval kronično profilakso s Primotrenom.

Morda je tu še poskus z zdravilom proti alergji – na primer Claritine, ki se dobi tudi brez recepta.

Vsekakor pa tudi kontrolni obisk pri urologu (morda tudi pri drugem urologu, pri urologu v bolnišnici, ki mu je vseeno za število brisov, ki jih bo odvzel – za razliko od privatnega, ki mora gledati na vsak cent za storitve, ki jih naroča izven svoje ambulante) in ponovna cistoskopija ter ponovni brisi ne bodo odveč. Najbolj se namreč bojimo, da bi se za nekimi kroničnimi simptomi, ki se kar ponavljajo in ne najdemo ničesar, enkrat pojavilo kaj resnega in bi potem, v prepričanju, da tako ali tako ne bomo našli ničesar, kaj pomembnega in ozdravljivega spregledali.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Na internetu sem zasledil dosti člankov in razmišljanj na temo glivičnih okužb oz. kandidoze spolovil.

Simptomi naj bi bili naslednji:
· srbenje, pekoč občutek in draženje pod kožico na glavici penisa
· rdečina ali rdeči madeži pod kožico na glavici penisa
· težave pri umikanju kožice z glavice penisa
· redek ali gost, sirast izcedek pod kožico penisa
· nelagodje pri uriniranju

Včasi opažam rdečino in rdeč madež pod kožico in tudi kot neke bele svaljke pod kožico sem že opazil, vendar pa to večinoma ni prisotno, če se redno umivam in razen občasnega rahlega srbenja mi ne povzroča večjih težav. Imel sem tudi težave poleti, ko se mi je vnela koža v predelu dimelj (tinea cruris mislim, da je izraz), kar bi tudi znalo bit zaradi kandide.

Zanima me pa naslednje:
-Ali je možno, da pride kandida v sečnico in povzroča bolečine in zbadanje v področju fosse navicularis?
-In če je kako se to ugotovi in zdravi?

Lep pozdrav

Spoštovani!

Seveda je mogoče in tudi pogosto, da pride do balanitisa – vnetja kože glansa penisa, povzročenega s kandido. Sam uretritis kot tak, ki bi ga povzročile glive, je precej redkejši, vendar seveda mogoč. Z glivičnimi okužbami kože se ukvarjajo dermatologi, ti imajo razvite tehnike za odvzem vzorcev in dokaz ter identifikacijo glivičnih vnetij. Iz sečnice bi lahko na mikrobiologijo poslali bris, tudi prvi (ne srednji, ampak prvi) curek urina bi bil primerna kužnina, seveda pa je potrebno zahtevati analizo zaradi suma na glivično infekcijo.

S samo kandido (ki je zelo pogosta v vagini) se ogromno ukvarjajo tudi ginekologi. Zdravljenja so številna – kreme (na recept), lahko tudi tableta (kapsula).

Ker omenjate, da ste imeli tudi dogajanje na koži, bi svetoval najprej posvet z dermatologom v bolnišnici – zastavite mu točno to vprašanje, kot ste ga tukaj in prosite, da vas pregleda in pove, ali so to bile glivice in morda katere. To se zdi bolj smiselno kot kar na slepo preizkušati zdravila (Diflucan, Canesten ali podobna), kar pa je seveda tudi mogoče.

Lepo pozdravljeni!

New Report

Close