Pekoča nožnica
Spoštovani,
Nuvaring ima podobno hormonsko sestavo kot Yaz, zato z obročkom verjetno ne boste pridobili. Morebiti bi priporočil preklop na estrogensko poudarjen pripravek, kakršni so Stediril-m, Microgynon in Rigevidon. Če tudi to ne bo ustrezalo, ostane še Cerazette in/ali maternični vložek Mirena. Absolutno odsvetujem uporabo oljnih pripravkov za nožnico in priporočam lumbrikant na osnovi vode, npr. gel K-Y (v lekarnah) ali kaj podobnega iz kakšnega red-shopa.
Spoštovani,
kaj točno vam povzroča težave seveda ne morem ugotavljati dopisno. Vseeno ima zadeva neko logiko, ki ji velja slediti. Težave imate vedno po spolnih odnosih, ki jih dosledno prakticirate s kondomi? Infekcija torej ni najbolj logična. Gre bodisi za mehaničen problem ali za problem, ki je vezan za kontaktno preobčutljivost na tisto, s čimer ste takrat v stiku. To bi lahko bilo dvoje: lateks, ki je sestavni del 99% kondomov na trgu ali spermicid, s katerim je prevlečen kondom (nonoksinol). Vsak dejavnik posebej lahko izključite le, če si priskrbite kondome, ki ne vsebujejo lateksa (lekarne?) ali da imate spolne odnose brez kondoma. Vse to seveda ne izključuje možnosti, da je poleg katerega od teh razlogov kriv še kak dodaten, npr. glivice. Bakterije praviloma ne povzročajo pekoče bolečine.
Pozdravljeni!
Stara sem 23 let in imam težave z pekočo nožnico in s prekočim odvajanjem urina.Že nekaj časa pa se mi pojavlja tudi smrdeč izcedek iz nožnice. Bila sem pri ginekologu, ki je ugotovil da imam bakterijsko infekcijo in začetek kandide.Pripisal mi je efloran in dalacin, ki naj ga pričnem jemati takoj ko se mi pojavi izcedek. Po dveh dneh od pregleda se mi je pojavila kri v vodi in pekoč občutek pri odvajanju urina zato sem odšla do zdravnice, ki mi je po pregledu laboratorijskih raziskav urina priprisala primotren. Eflorana in dalacina takrat nisem še začela jemati. Po primotrenu sem odšla ponovno na laboratorijsko raziskavo urina pri katerem je zdravnica ugotovila da je odlična. Stvar pa je v tem, da imam še vedno pekoč občutek v nožnici in pri odvajanju urina. Zdravnica mi je predlagala naj začnem takoj z kuo, ki mi jo je pripisal ginekolog(efloran in dalacin), ker gre tukaj za ginekološke težave. Mene zanima ali smem takoj po primotrenu piti efloran, saj se mi je v preteklosti že zgodilo da mi je prevelika količina antibiotikov porušila ravnovesje v telesu.In če ne, koliko časa naj počakam, da začnem z zdravili?
najlepša hvala
Spoštovani,
res je težko vpletati se v navodila drugih kolegov, ker to res ne prispeva k boljšemu zdravljenju. Če so težave z nožnico občutne in se po Primotrenu niso same izboljšale, pač zdravite še po priporočilih ginekologa. “Ravnovesje v telesu” ali kakorkoli to že imenujete ni odvisno od “količine ali števila antibiotikov”. Sam sicer “na prvo žogo” za zdravljenje bakterijske vaginoze nikoli ne predpišem antibiotikov, ker gre pri tem pravzarpav že za obliko “porušenega ravnovesja v nožnični bakterijski flori” in pobijanje prevladujoče patogene bakterijske flore” hkrati z naravnimi laktobacili ni najboljša taktika. Poskusite lahko npr. tudi zgolj z dodajanjem mlečne kisline ali celo posebej pripravljenih laktobacilov (GynOphylus kapsule), s čimer boste z naravnim načinom vzpostavljanja ravnovesja verjetno dolgoročno bolj uspešni kot z antibiotiki.
Pozdravljeni,
pri zdravnici sem bila včeraj zaradi pekočega uriniranja in na podlagi rezultatov urina, v njem je bila prisotnost večjega števila bakterij, je ugotovila, da imam vnetje mehurja ter mi predpisala Primotren, 2 tabletki 3 dni. Obenem me je notranji del nožnice bolj na površju neprijetno srbel, sedaj pa imam že bolj pekoč občutek. Zanima me, če je to posledica antibiotikov, lahko uporabljam kakšno kremo- verjetno ne za glivice? In če si lahko pomagam tudi z jogurtom, o katerem pišejo, da ima tudi zdravilne učinke pri teh težavah.?.Imam pa ravno sedaj tudi menstruacijo in moram vrjetno počakati preden kakorkoli ukrepam..
hvala za odgovor, lp
Spoštovani,
zakaj srbečica bi težko ugibal, antibiotiki pa med drugim pogosto ubijajo tudi zaželeno vaginalno floro laktobacilov. Glede na to, da imate ravno M, bo lokalno zdravljenje težje izvedljivo, zato se velja obrniti na ginekologa ali splošnega zdravnika in ga prositi, da vam predpiše protiglivično tabletko 150mg flukonazola (Diflucan ali Diflazon). To učinkuje cca. 1 teden. Za zunanje spolovilo lahko sicer brez zadržkov uporabite Canesten kremo, ki se prav tako dobi v lekarni brez recepta.
Pozdravljeni!
Pred približno dvema mesecema se mi je med spolnim odnosom pojavila pekoča bolečina v nožnici, ki je ostala še kakšno uro za tem. Sprva se je to dogajalo le nekajkrat, potem pa je postalo vse bolj pogosto in v zadnjih 3 tednih skoraj ni bilo spolnega odnosa pri katerem me nožnica ne bi pekla in sem zaradi hude bolečine prekinila odnos že po dveh minutah.
Spolne odnose imam eno leto, od februarja pa jemljem tudi kontracepcijske tabletke yaz. Sicer nisem najbolj dosledna pri uporabi bombažnega perila itd., a to prej ni bil problem in tudi nisem spremenila nobene od svojih navad, tako da tukaj ne more biti razloga za bolečino.
Na vsake toliko časa se mi pojavi tudi smrdeč izcedek iz nožnice.
Bolečina se pojavlja SAMO pred in po spolnem odnosu, uriniram normalno in tudi sicer nimam nobenih drugih težav.
Sem že pomislila na presuho nožnico, vendar se bolečina pojavi v isti jakosti tudi, če je nožnica dovolj mokra in zraven uporabim še lubrikant.
Spolne odnose imam samo s partnerjem. Edina sprememba, ki se je spomnim v času, ko me je začelo peči je, da sva uporabila kondome druge vrste, ampak od iste znamke kot do tedaj.
Upam, dami znate pomagati, če morate vedeti še kaj bom napisala.
Hvala in lp
Spoštovani,
žal obstaja tudi preobčutljivost na lateks, kar je ena glavnih sestavin kondomov. Če uporabljate kontracepcijo Yaz in imate le enega partnerja, ki je načeloma zdrav, potem kondomi pravzaprav niso nujni. Morda bi poskusili brez in boste videli, če je kaj na tem… smrdeči izcedki kažejo na porušeno vaginalno biofloro in pomanjkanje laktobacilov. To se ureja z nožničnimi antiseptiki na osnovi mlečne kisline in posebej pripravljenih laktobacilov (Laktogin, Floragin, Vitagin-C, GynOphylus itd.). Določene spremembe v smislu večje občutljivosti za draženje lahko včasih izzove sama uporaba progestagensko poudarjenih KT, med katere spada tudi Yaz. Če bi nič drugega ne zaleglo, bi zamenjal KT za starejše (npr. Stediril-m, Microgynon, Rigevidon).
Pozdravljeni!
Imam težave s pekočo nožnico. Ob pekoči nožnici se mi pojavlja tudi rumen izcedek, ki je včasih prozorno rumen, včasih pa je gost belo-rumen. Pomagala sem si že z probiotičnim jogurtom, ki pa je težave omilil samo začasno. Opažam tudi začasne bolečine v desnem jajčniku in jajcevodu. Zanima me ali so to bakterije, glivice ali morda katera druga okužba? Moram omeniti, da smrdečega izcedka nisem opazila.
Hvala, lp.
Spoštovani,
kaj vas boli v trebuhu, žal ne morete vedeti sami in tudi ginekolog o tem lahko le delno sklepa po ustreznem pregledu. Če vam karkoli pomaga, to ne pomeni, da lahko za vedno odpravi težave, kajti te so večinoma posledica nečesa v vašem življenjskem slogu, higiene, oblačenja, izbire perila, spolnih odnosov, uporabe ali neuporabe kontracepcije, stresa, antibiotikov in še česa. Namesto probiotičnega jogurta poskusite še z uporabo posebnih pripravkov za urejanje nožničnega pH (Floragin, Vitagin-C, Multigyn, Lactogyn, GynOphylus ipd.)
Pozdravljeni. Stara sem 20 let in imam nenehne probleme z mehurjem oziroma z vaginalnim vnetjem. Pekoč občutek med uriniranjem se mi je prvič pojavil pred 2 letoma. Odpravila sem se k osebnemu zdravniku, dala vodo in dobila dvakrat canesten kremo (mi ni prav nič pomagala) in velikokrat primotren. Vendar se mi je po enem letu to začelo mesečno ponavljati. Ko sem po nekem času začela s svojo glavo razmišljati, sem prišla do zaključka da to ni možno, da gre za vnetje mehurja ampak, da je povezano z vaginalnim vnetjem. Poklicala sem mojo ginekologinjo in zaradi predolge čakalne vrste mi je sestra svetovala naj vzamem canesten vaginalne tablete. Po tem 3-dnevnem zdravljenju je bilo za 2 meseca v redu. Nato se mi je spet pojavilo, šla sem na nujno ginekološko pomoč, kjer je rekla mi da gre za neke bakterije, ki se pojavijo zaradi stresa. Svetovala mi je naj spet vzamem canesten tabletke, vendar tokrat mi niso pomagale. Saj se mi je čez 2 tedna zopet ponovilo, vzela sem lactogyn kapsule, vendar sem še vedno imela pekoč občutek. Naredila sem še enkrat 3-dnevno zdravljenje s canesten tabletami in spet so mi prijele le 3 dni. Ne vem več kaj narediti. Ne vem več na koga naj se obrnem, saj za ginekologinjo je predolga čakalna vrsta in ni možen niti pogovor z njo. Pri osebni zdravnici dobivam le še primotren.
Pa še to, s partnerjem sva skupaj kar daljše obdobje. Kontracepcijske tablete sem po 2 letih in pol opustila. Predvidevam, da je ena izmed možnosti pri odkritem spolnem odnosu prenašanje bakterij od partnerja name. Izcedka trenutno nimam, drugače pa je tak sirast.
Kaj mi vi svetujete? Ali mislite, da bi bila ena izmed možnosti ta, da zaprosim osebno zdravnico za napotnico za dermatovenerologa, da mi vzame vse brise? Kaj lahko v najnujnejšem primeru naredim, da vsaj pekoči občutek izgine? Oz kako naj se še znajdem?
Upam da sem bila vsaj malo jasna in da ste me razumeli.
Hvala že v naprej za odgovor
Spoštovani,
načeloma se takšnih, čeravno banalnih težav (banalne zato, ker so zelo pogoste), ne da zdraviti dopisno, saj je podvariant razlogov zanje veliko. najpogosteje gre res za glivice, včasih za mešano glivično/bakterijsko težavo. Kakorkoli, z antibiotikom lahko preženemo marsikaj, preprečiti, da bi se zadeve ob nezdravem življenjskem slogu ne vrnile, pa ni mogoče preprečiti z ničemer razen s spremembo življenjskega sloga. Če vam pri sirastem izcedku (glive) Canesten ne pomaga več, bi vam predpisal flukonazol v tableti 150mg per os (za pojest) in morebiti zdravljenje ponovil še 1x čez 1 ali 2 tedna. Hkati bi se vprašal, kaj počnem narobe, da se glive pri meni tako dobro počutijo (prehrana s preveč ogljikovimi hidrati in sladkorjem? preozka, zlasti sintetična oblačila? pretirana higiena, zlasti z milom? stres? drugi antibiotiki proti bakterijam? Kontracepcijske tabletke, pogosti spolni odnosi? in morda še kaj…
Občasna, preventivna uporaba nožničnega antiseptika na osnovi mlečne kisline npr. 3 dni zaporedoma zagotovo tudi ne bi škodila.
Kaj pa če se glivice in bakterije pojavljajo zaradi menstruacije?
Mi lahko strokovno in hkrati po kmečko obrazložite zakaj se glivice pojavljajo zaradi pogostih spolnih odnosov?
Zaradi finančne stiske bi Vas prosila za dobre doma pripravljene recepte, ki predvsem pomagajo pri zdravljenju suhe, glivične, bakterijske nožnice.
Hvala
spoštovani,
naravno nožnično okolje je kislo (pH 3,8 do 4,5) sperma in kri pa sta bolj alkalna (sperma ima pH 8, do 8,5, kri pa okrog 7,4) , glivice pa imajo rade alkalno okolje. Za kislo okolje v nožnici so odgovorni laktobacili (mlečnokislinske bakterije), ki so tudi nekateri kislih mlečnih izdelkih kot je npr. jogurt. Domači način izboljšanja stanja v nožnici je torej lahko tudi tampon, na hitro potopljen v probiotični jogurt, ki vsebuje poleg mlečne kisline tudi še žive laktobacile. Proti bakterijskim težavam v področju spolovila in nožnice pa pomagajo sedeče kopeli v kamiličnem čaju ali včasih tudi v vodi iz prekuhanega hrastovega lubja.
Pozdravljeni!
Pred približno dvema dnevoma, me je začelo močno peči pri vhodu v nožnico, potem pa se je ta pekoč občutek začel pojavljati tudi ob uriniranju. Pekoč občutek se stopnjuje in danes sem bila pri osebnem zdravniku, ki pravi, da nimam vnetja mehurja. Zanima me samo, če je zaradi glivičnega obolenja možen tudi pekoči občutek pri uriniranju? Peče me namreč tako močno, da mi začnejo teči solze, potem pa traja kar nekaj časa, da se pomiri.
Hvala že v naprej za odgovore!
Spoštovani,
glivice zelo redko povzročijo tako hudo vnetje, da bi se ob uriniranju pojavljale tako hude težave. bi bilo možno, da imate kaj drugega, npr. herpes ali kakšno drugo razjedo? Vsekakor bi bilo po mojem najbolje, če bi situacijo lahko ocenil ginekolog osebno. Če ne morete do svojega osebnega ginekologa, lahko greste na urgenco.
Spoštovani,
stara sem 25 let in v 19. tednu nosečnosti. V 10. tednu mi je ginekolog ugotovil gljivice, predpisal canesten in ob naslednjem pregledu ni ničesar omenjal, zato sem predpostavila, da je bilo vse v redu. V 16. tednu na pregledu mi je zopet rekel, da imam gljivice-čeprav jih tokrat ni pogledal pod mikroskopom. Kako je torej vedel, da gre za gljivice? Iz izkušenj? Načeloma niti nisem vedela, da imam kakšne težave, malo bolj rumen izcedek, včasih tudi bolj neprijetnega vonja-vendar sem mislila, daje to pač posledica spolnih odnosov, ali pa nosečnosti.
No, tako sem spet dobila canesten vag. tablete, ki pa so mi tokrat močno izsušile nožnico, po nekaj dneh, se je pojavila srbečica na zunanjem delu spolovila, ki je po približno treh dneh sama izzvenela, nato pa sem imela spolni odnos pri katerem me je znotraj nožnice močno zapeklo. Od takrat nimava spolnih odnosov. Tudi zato, ker imam zopet čuden izcedek, malo bolj rumen in včasih čudnega vonja.
Mislite, da je pregled pri ginekologu potreben? Ali je lahko kaj nevarno za otroka? Razmišljala sem pač, da grem sama po canesten, vendar se bojim, da mi bo spet izsušilo nožnico, mogoče bi potem takoj nadaljevala z laktogin? Kaj mislite?
Drugače ne uporabljam mil, nosim bombažno perilo, in vsak dan dnevne vložke, ki so iz 100% bombaža.
Spoštovani,
glede nožničnih izcedkov in težav je itak tako, da so to bolj tegobe kot resne bolezni, zato se zdravi le, če ženska čuti problem. Če problema ni, ne vidim razlogov za zdravljenje, pa ne glede na to ali je objektivno videti kakšne obloge ali ne. Smo pač različni in kar nekoga moti, drugega ne ipd. Glivične obloge in izcedke zdravimo bodisi s protiglivičnimi zdravili, kot je npr. Canesten, Gynodaktarin ali per os tablete Diflazona ali Diflicana. Glede na vaša opažanja bo po mojem za enkrat dovolj lactogyn, če ne bo, pa se z ginekologom dogovorite naprej, kaj bi bilo naslednja možnost. Glive na plod niso nevarne.
Pozdravljeni!
Tudi sama imam podobne težave s pekočo nožnico, sedaj tudi s pekočim vhodom v sečnico. Težave imam že več let in z njimi živim. Nekaj časa sem celo mislila, da gre za preobčutljivostno reakcijo in se nisem hotela fokusirati na težavo, češ morda si le domišljam. Seveda sem stalno uporabljala kreme Canesten, Daktarin,.. in vse možne vaginalete s probio.kulturami. Imela sem tudi kuro z Diflukanom, a mi ni pomagala. Tako zgleda, da so te težave postale kar kronične, moje glivice (če to sploh so) pa rezistentne.
S sedanjim stalnim fantom, imava težave že skoraj leto in pol, odkar sva imela odnose brez kondoma. Takrat se je tega nalezel tudi moj fant (torej ni šlo za alergično, preobčutljivost.reakcijo, kot zatrjuje ginek.) in se te nadloge ne more rešiti z nikakršno metodo. Za razliko od mene, kjer imam občutek, da mi zadeva niha, enkrat malo boljše, drugič slabše(glede na ciklus), je pri njemu vedno isto. Poskusil je post, vsa možna olja, maziva (čajevca, grenivke), in tudi nima za razliko od mene nekih težav s prebavo. Dermatovenerolog mu ni potrdil vnetja, a sam ima vidne spremembe.
No podobno tudi meni ginekologinja ne najde gliv na brisu, čeprav me trenutno zelo močno peče, da ne vem, kaj naj si dam gor, da se pekoč občutek umiri. Enkrat mi je našla bakterijo (ki je pogosto prisotna v črevesju) – a po antibiotiku ni bilo nič boljše. Imela sem tudi terapijo s primotrenom – odkrila oseb. zdravnica, a težave ostajajo. Testirana sem bila na SPB – imela sem vse, za kar sem bila testirana, negativne rezultate.
Trenutno več nimam dobre strategije, kako naj se problema (ki nama načenja odnos) lotiva. V tem času sva se kar dolgo obdobje vzdržala spol. odnosov.
Skratka uradna medicina mi, kot sama čutim, obrača hrbet? (saj jemlje to zgolj kot neko nadlogo, ki pa ni bolezen) Sprašujem vas, na koga bi se lahko še obrnila (urologa, dermatovenerologa?), da bi odkrila resnični razlog svojih-najinih težav.
Kakšno je vaše mnenje, glede na vaše izkušnje, kaj bi to lahko bilo? Ali lahko krvne preiskave ali preiskave blata kaj pokažejo?
Trenutno razmišljam o zelo strogi dieti (imela sem jo že za krajše obdobje), o bioresonanci in ostalih alternativnih metodah, no seveda, ob pomoči kakih prehranskih dodatkov (probiotikov, alg ipd – ki pa jih tudi že jemljem lep čas)..
Najlepša vam hvala za odgovor!
P.
Spoštovani,
pri takšnem dopisu se res zamisliš. Vsaka beseda v njem ima svoje mesto in iz njega gre sklepati, da ste glede svojega stanja že sami postali prava strokovnjakinja.
Kot prvo se mi zdi, da imate prav, ko sumite, da ne gre za infekcijo, po drugi strani ne poznam neinfektivnega stanja, ki bi prehajalo na partnerja. Torej imamo bodisi opraviti s “prenosno zadevo” ali pa naključno koincidenco dveh različnih stanj, ki ju spolni odnosi le poslabšajo in se zdi, kot bi bili ključni pri povzročanju ali vzdrževanju težav.
Omenjate suho nožnico. Če ta pri odnosih ni dovolj “drsna”, že to lahko povzroča drobne poškodbe (pri obeh) in seveda posledično tudi težave, kakršne navajate. Ste poskusili z uporabo lumbrikanta?
Proti pečenju predlagam mazilo, ki pomirja, kajti vsak edem in tudi aseptično vnetje (zaradi razdraženosti ali česarkoli) lahko povzroča enake ali podobne simptome – srbečico, neprijetno pečenje in bolečino. Naravne snovi, ki pomirjajo, so kamilice (sedeča kopel) in ognjič, od farmacevtskih pa najpogosteje uporabljamo steroide, vendar se te dobi le na recept.
Od zdravnikov so za težave s kožo in kožnimi priveski najbolj pristojni dermatovenerologi, ampak saj vemo, da je pri vsem skupaj pomembno še tisto “nekaj več”, ne le naziv specializacije. Vedno si lahko pri stvari malo bolj ali pa malo manj, delaš holistično in individualno ali pa strogo formalistično in po uradnih priporočilih ter normativih itd. Najpogostejša in urgentna stanja obvladamo vsi, problem pa postanejo tiste redke in izjemne situacije, kjer potrebuješ res uvid v celotno sliko primera in še ustrezno skrbnost ter “umetniško žilico”, da se problema znaš lotiti s prave strani, s pravo dinamiko in pravo vztrajnostjo.