Pekoča bolečina v kolenu
Pozdravljeni!
Zadnjih trinajst mesecev za rekreacijo redno (vsak drugi dan 20 min) uporabljam eliptični trenažer. Pred tednom dni sem proti koncu vadbe in po vadbi dobila občutek zelo toplih kolen. Kolena na otip niso topla, toploto čutim v notranjosti sklepa. Koleni sta normalno gibljivi, med gibanjem ne čutim nobene bolečine, občutek toplote je najbolj izrazit v mirovanju. Tak občutek je trajal še naslednji dan, potem pa izginil. Pri naslednji vadbi sem obremenitev orbitreka zelo zmanjšala, med vadbo nisem čutila toplih kolen, naslednji dan pa se je ponovno pojavil izrazit občutek toplih kolen in traja že drugi dan po vadbi. Ne čutim nobenih drugih bolečin, le toploto, ki pa kot rečeno ni občutna na otip kolena.
Ali mi lahko poveste, kaj je vzrok za ta občutek. kako ukrepati in kaj svetujete za vadbo. Je orbitrek preobremenilen za kolena in mi ga odsvetujete? Ali menite, da bi uživanje pripravkov z omega 3 maščobnimi kislinami izboljšalo situacijo?
Hvala in lep pozdrav,
polona
Spoštovani!
Ker ne omenjate starosti, dela in ev. predhodnih težav s sklepi, gre lahko za neravno površino sklepnih hrustancev in to povzroči lokalno vnetje zaradi drgnjenja, lahko pa tudi zaradi preobremenitve vezi. Obremenitve na sklepe nekoliko zmanjšajte.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni!
Hvala za hiter odgovor.
Sporočam še manjkajoče informacije – stara sem 34 let in do sedaj nisem imela s koleni nobenih težav.
Topel občutek v kolenih je bistveno manjši, še vedno pa si ne upam na orbitrek, ker se bojim, da bi situacijo še poslabšala. zato vas še enkrat sprašuem za mnenje. Je po vašem mnenju orbitrek preobremenilen za kolena in mi ga odsvetujete? Ali menite, da bi uživanje pripravkov z omega 3 maščobnimi kislinami izboljšalo situacijo?
Hvala in lep pozdrav,
Polona
Stara sem 42 let . Lani taki čas sem nerodno padla na levo koleno. Kar 2 meseca me je koleno me je koleno izrazito bolelo nisem se smela dotakniti pod kolenom ker me je speklo in sem imela omrtvičeno nogo pod kolenom na zunanji strani. Od takrat naprej se ne smem nasloniti na koleno, ker preveč boli. Imam pa skozi rahlo pekočo bolečino pod kolenom. Zadnje čase pa opažam, da mi koleno zdrsne na notrnjo stran, kar seveda tudi močno zaboli in potem nekaj dni boli.
Mi lahko poveste, kaj bi to lahko bilo ? In če se stanje kot je še lahko poslapša?
LEP POZDRAV.
Spoštovani!
Pojdite k zdravniku, da pogleda, ali je koleno stabilno, ali so mogoče očitneje poškodovane vezi ali hrustanci. Nato pa bi bila na vrsti magnetna resonanca, ki pokaže mehka tkiva. Po tolikem času koleno ne more boleti brez razloga, oz bi se vsaka pogosta in običajan poškodba že pozdravila.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Pozdravljeni,
stara sem 21 let in se rekreativno ukvarjam s tekom in dvakrat na teden s pilatesom. Pred dvema tednoma sem med pilatesom (vaja, kjer se kleči na enem kolenu in nasprotni roki) začutila v kolenu pekočo bolečino, a sem jo pripisala čudnemu položaju noge med vajo. Bolečina je bila prisotna še kakšno uro po vadbi, nato je ponehala. Isto se je zgodilo med naslednjimi tremi vadbami. Ta teden pa se je bolečina vrnila naslednji dan zjutraj in po dveh dneh še ni ponehala.
Pojavlja se pekoča bolečina in nekakšen pritisk v notranjem zgornjem delu desnega kolena. Sedaj me boli tudi, če premaknem pogačico (in posledično pritisnem na omenjenem delu kolena). Boli me, če moram koleno pokrčiti, sploh pri pokleku ali tipu gibanja kot na kolesu in hoji po stopnicah.
Je to, kot so pisale predhodnice, vnetje kit, je morda problem kje drugje?
Dva meseca nazaj sem med tekom začutila na zunanji strani levega kolena ostro bolečino. Naslednji dan smo šli smučat za 4 ure. Bolečina je postala izrazitejša in naslednjih pet dni sem imela otečeno koleno in zmanjšano gibljivost hoje. Po približno 14 dneh se mi je stanje začelo umirjati. Še vedno pa me v kolenu zaskeli, ko želim močneje zasukati koleno. Še vedno si želim teči in pozimi smučati. Kaj mi svetujete?
Lep pozdrav,
Hiacinta
Pozdravljeni!
Pred dvema mesecema sem padla z desno nogo stegnjeno naprej in tako padla na zadnjico. Takrat me ni nič bolelo. Toda čez tri dni me je začelo boleti desno koleno in to kar močno, tako da šepam. Šla sem k zdravniku ki me je poslal na RTG obeh kolen. Izvid RTG. BILATERALNA SUSPEKTNA MENISKOPATIJA.
Bila sem pri ortopedu ki pa je po pregledu noge in pa rtg slik dejal, da imam minimalno začetno degenerativno obrabo, ter nategnjene kolenske vezi, in da me bo to bolelo še dva meseca. Dobila sem napotnico za fizioterapijo in sicer DDdesnega kolena in ultrazvok ter individualne vaje. Terapije sem si seveda sama plačala ( čakalna doba 4 mesece) . Po šesti terapiji me je koleno bolelo še bolj kot pred terapijo, dva dni sem komaj hodila. Terapije sem sicer potem nadaljevala toda učinka ni. Zanima me ali je možno da lahko nategnjene vezi bolijo štiri mesece. Sem že skoraj obupala ne vem več kaj naj storim.
Za odgovor se vam zahvaljujem in vas pozdravljam!
Pozdravljeni!
Pred dvema mesecema sem padla z desno nogo stegnjeno naprej in tako padla na zadnjico. Takrat me ni nič bolelo. Toda čez tri dni me je začelo boleti desno koleno in to kar močno, tako da šepam. Šla sem k zdravniku ki me je poslal na RTG obeh kolen. Izvid RTG. BILATERALNA SUSPEKTNA MENISKOPATIJA.
Bila sem pri ortopedu ki pa je po pregledu noge in pa rtg slik dejal, da imam minimalno začetno degenerativno obrabo, ter nategnjene kolenske vezi, in da me bo to bolelo še dva meseca. Dobila sem napotnico za fizioterapijo in sicer DDdesnega kolena in ultrazvok ter individualne vaje. Terapije sem si seveda sama plačala ( čakalna doba 4 mesece) . Po šesti terapiji me je koleno bolelo še bolj kot pred terapijo, dva dni sem komaj hodila. Terapije sem sicer potem nadaljevala toda učinka ni. Zanima me ali je možno da lahko nategnjene vezi bolijo štiri mesece. Sem že skoraj obupala ne vem več kaj naj storim.
Pozdravljeni!
Spoštovana Simona!
Lahko gre za več različnih vzrokov. Najpogosteje gre za vnetje kit in ostalih struktur, kar povzroči bolečine in včasih tudi oteklino. Lahko ste nekoliko natrgali kolenske vezi, ki z zunanje strani učvrstijo koleno, in spet se pojavijo bolečine in otekline. V obeh primerih bi bilo po pričakovanjih stanje sedaj že skoraj normalno. Če pa je prišlo do (lahko tudi le manjše) poškodbe meniskusa, pa bodo bolečine trajale zelo dolgo. Če čez poletje ne boste spet fit, bi bilo smotno koleno slikati. Magnetna resonanca je za take situacije najbolj natanačna.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovana žalostinobup!
Slab učinek fizioterapije kaže na to, da gre bolj verejtno za poškdbo meniskusa, oz. da so te pošodbe takšne, da bo mogoče potrebna artroskopija. Pred tem mogoče lahko opravite magnetno resonanco kolen, saj ta bolje pirkaže mehkejše strukture.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Imam tudi sama vprašanje. Pred kar veliko leti nazaj, sem bila zelo športno aktivna, več kot do vode v levem kolenu takrat nisem prišla.
Sedaj nič ne športam, veliko sicer hodim, namesto prevoznih sredstev, ampak nič obremenjujočega.
Vedno, kadar se pripravljajo spremembe k vremenu, zelo težko hodim po stopnicah.
Muči me, da ko je v določenem pokrčenem stanju z malo obremenitve (npr., ko se narahlo nagnem naprej v stoječem stanju), zaseka pod pogačico. Trenutno imam fazo, da če se npr. zjutraj želim pretegniti, ko se zbudim in ko pride do iztega levega kolena, me spet tako zaseka pod pogačico, da se mi kar zabliska. Ponoči verjetno pride tudi do kakšnega bolj iztegljivega položaja noge in me ravno tako zaseka, da se zbujam.
Kadar moram kaj pri tleh storiti, levega kolena ne smem obremeniti, ker boli. Ko se npr. dvigam, rabim oporo, ker drugače spet boli. Med hojo nič ne boli.
Pomagam si z Naklofen kremo, ki sicer prime (glede na že malo pretečenost roka), da ne čutim bolečine, ko me zaseka pod pogačico, drugače pa ne rešuje problema.
Nasvet? Hvala.
Spoštovani!
To govori za obrabo hrustanca (lahko tudi kakno poškodbo meniskusa zaradi obrabe). Potrebna bo slikovan diagnostika za ugotovitev stanja in verejtno atroskopija za razrešitev predvidenih vzrokov za bolečine in otekanje.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik
Spoštovani,
že nekaj mesecev me izmenično bolita koleni; levo je zdaj dobro, pred enim mesecem pa se mi je na isti način začela težava v desnem. Na notranji strani, pod pogačico, ki na pritisk ni boleča, je začelo znenada boleti brez razloga, ko pa sem pred 10 dnevi na trdo stopila nanadno stopila (bolj skočila) s kolesa, je bila bolečina tako huda, da na nogo sploh nisem več mogla stopiti.
Po nekaj dneh domače terapije s toplotnimi obliži (dokler se obliž ne ohladi) je stanje znosno, kar pomeni, da se sicer lahko nekako premikam, a še vedno zelo boli.
Spomnila sem se, da sem pred leti imela nekaj podobnega in sem šla k zdravniku, ker sem še bila aktivna in sem potrebovala bolniško. Dr. Radosavljevič mi je dal injekcijo neposredno v koleno in je bilo v hipu dobro, bolečine ob injekciji sploh nisem čutila.
Ko ležim v neki legi bolečina povsem potihne, če pa stopim, posebej pri vzpenjanju in spuščjanu po stopnicah, je zelo huda, na meji znosnosti.
Ker mi je bolečina na levem kolenu nekako zamrla, se sprašujem, ali naj grem do zdravnika; nerada obremenjujem zdravstvo, če ni “za umret” nujno.
hvala za odgovor
z.
Spoštovani!
Zelo verejtno gre za vnetje kit. Lahko pa tudi za spremembe na hrustancu, ki ni več gladek, pa se zaradi trenja pojavljajo bolečine. Rentgensko slikanje lahko pokaže obrabo, tako da le pojdite na pregled k zdravniku. Potem ap boste problem reševali naprej glee na ugotovljeno stanje.
Lep pozdrav!
Janko Kersnik