pekoča bolečina po obsevanju
Pozdravljeni
Mož je pred tremi tedni končal z obsevanjem in kemoterapijo,sedaj pa ima grozne bolečine oziroma pravi da ga neznansko peče v notranjosti danke,nenehno ga pritiska na blato,v eni uri gre tudi po 5-6 na wc,včasih odvaja blato,včasih samo malo.To se pojavlja čez cel dan in je že čisto na koncu z živci.Njegova onkologinja pravi,da je pač vse vneto in da mora zdržati do konca oktobra ko ima operacijo danke kjer ima tumor.Nikjer nisem zasledila,da bi kdo imel podobno reakcijo.Prosim za pomoč,s čim bi si lajšal to reakcijo.OBČASNO VZAME TABLETE zALDIAR,KI PA MU NE pomagajo. V času ko je bil obsevan in prejemal kemoterapijo je bilo vse v redu.Sedaj ko bi se moral pripravit na operacijo in se zrediti-kar precej je shujšal,pa ima še večje težave,ne vem če bo zdržal do operacije,tako ga muči ta težava.
LP.pamela
Zdravo.
Takšna bolečina je po obsevanju je običajna. Tudi sam se šel skozi to kalvarijo in res ni prijetno. Kar pomaga je prekomerna higiena (umivanje po vsakem obisku WC-j, brez brisanja z papirjem) in kremice. Sam sem uporabil Proktis-M Plus (upam, da mi oprostite reklamo), osebna zdravnica pa mi je na recept dala tudi otroško kremico za hladenje ritke (uporabljajo pri otrocih z vneto ritko). Mesec dni po koncu obsevanja se je stanje bolj ali manj normaliziralo, tako da ne obupat.
LP,
Damijan
Damjan hvala za odgovor.
Moža ne peče na zunanji strani anusa temveč znotraj,tako da mazilo verjetno ne pride v poštev.Ko je še hodil na obsevanje,je tam dobil neko vijolčno tekočino,ki sem mu jo nanašala na anus in okolico.Vendar takrat ni bilo,takšnih pritiskov in pekočega stanja kot je sedaj,ko je minilo že 3 tedne po obsevanju. Kako se je pri tebi končalo.ali si bil operiran,in če, kako je zdaj,ali imaš stomo,kako si prenesel operacijo.Nas vse to čaka in zato nam bo vsaka informavija dobrodošla .
LP.Pamela
Zdravo.
Tudi jaz sem v času obsevanja dobil genciano violet, ki je kar pomagala (vsaj mislim, saj je po uporabi šlo počasneje na slabše kot prej). Jaz sem imel tumor na 6 cm (danka), in me je tudi peklo znotraj, kar pa sem tudi mazal.
Kako se je pri meni končalo?
8 tednov po končanem obsevanju sem šel na operacijo. Poseg se imenuje TME. naredili so mi razbremenilno ileostomo. V bolnici sem bil 10 dni po opecaciji, vse skupaj torej 11. Operacija je minila brez zapletov, bolečin se v bolnišnici ni preveč za bat, ker zelo lepo skrbijo zate (OI LJ). Moraš pa dosti sodelovat, jaz sem drugi dan po operaciji že sam hodil na WC. Trenutno sem sredi 3 cikla (od 4) kemoterapije (XELODA), po koncu zdravljenja pa grem na operacijo, da mi odstanijo stomo. Stome se ne bat. V začetku je polno negotovosti glede negovanja stome, menjavanja vrečk, moti te pri hoji itd. Sčasoma pa se navadiš. Zdaj, 2 meseca po operaciji, se dostikrat zalotim, da sploh ne čutim, da imam vrečko, gibljem se normalno, celo rekreirati sem se začel počasi. Pri meni je največji problem bila bolečina v danki, komaj sem sedel. Še sedaj me malo boli, a gre na bolje….
Kaj naj še rečem, cel ta čas zdravljenja nisem bil nikoli pesimist in to predlagam tudi Vam. Če vas še kaj zanima samo javite, lahko tudi zasebno.
LP,
Damijan
obupana
Tudi jaz se zdravim z obsevanjem analnega kanala in sem že malo obupala zaradi bolečin ki se pojavijo na analnem kanalu in nožnici. Ko pa želiš pomoč od zdravnikov pa je žal ne dobiš. Tako sem sprejela svojo odločitev da tik pred koncem neham , manjkajo mi samo 4 obsevanja, ampak zaradi bolečin in vrtoglavice nisem šla. Sedaj pa me jezi, ker se premalo oziroma napačno lotevajo težav bolnikov, ki jim to njihovo mnenje še kako potrebno.Žal se mi zdi da so po eni strani prijazni po drugi pa ko želiš zvedeti na začetku zdravljenja pa ti ne dajo pravih informacij poleg tega , da skoraj ne verjamem da bi nam obsevanje sploh pomagalo, kvečjemu smo žrtve uradne medicine ki se na nas učijo, da bi kaj svetovali pa ne. Zanima me če je še kdo šel čez to mućenje, naj prosim napiše svoje izkušnje.Hvala
Jaz sem 8 let po operaciji ščitnice in sem šla skozi neprijetno obsevanje. Meni se je cel vrat odprl, vse sem imela v eni sami živi rani in sem se tudi odločila, da opustim zadnjih nekaj obsevanj, vendar se je zdravnica odločila, da naj vzdržim do konca in tako sem res potrpela, čeprav imam pa na tiste čase zelo hude spomine in si mislim, če bi še enkrat mogla skoz to kalvarijo, bi verjetno vse skupaj opustila in se prepustila usodi ali milosti.
Vsem želim vse dobro in veliko moči in volje.