Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Pekoč želodec, požiralnik in ustna votlina

Pekoč želodec, požiralnik in ustna votlina

Pozdravljeni,
Lepo vas prosim za mnenje in nasvet; zelo zelo sem v skrbeh. Že peti dan imam stalen občutek zelo hude pekočine v želodcu, požiralniku in ustni votlini ter jeziku. Začelo se je zjutraj z občutkom slabosti in spahovanjem, čemur se je čez dan pridružila ognjena pekočina, ki se še stopnjuje po vsaki hrani ali pijači. Več let se že zdravim zaradi GERBa, jemljem Nexium 40 1x na dan, kar uspešno zavira težave z refluksom. Nekajkrat v zadnjih letih sem z Nexiumom prenehala zaradi IVF postopkov in vsakič se je takoj pojavil kašelj, sluz, ki se dviga ob požiranju, občutek tujka in boleč/pekoč občutek za prsnico, vnetja dihal in sinusov. Po ponovnem jemanju nexiuma se je izboljšalo. Spim z dvignjenim vzglavjem (ce ne, se dušim z vsebino želodca) in se držim strogega režima prehrane, brez vsakršnih vnosov hrane, ki bi povzročala reflux. Do sedaj je Nexium učinkoval povsem ustrezno, težave s pekočino, ki je nisem tako intenzivno čutila še nikoli, so se pojavile kar naenkrat, kljub terapiji. Že peti dan Nexium zdaj vzamem 2x dnevno in jemljem Rupurut, ampak nič ne pomaga. Prosim vas za nasvet.
Hvala lepa vnaprej in lep pozdrav!
A.

Pozdravljeni!

Kadar je terapija z zaviralci protonske črpalke neuspešna, je potrebno opraviti gastroskopijo za izključitev bolj resnih bolezni kot je GERB. V primeru, da so težave le posledica GERB-a in da zdravljenje z zdravili ne bo uspešno, je potrebno razmisliti o operativnem zdravljenju-laparoskopska fundoplikacija.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani,
Najlepša hvala za odgovor na zgornjo temo. Bila sem na gastroskopskem pregledu, kjer je zdravnik ugotovil refluksno dispepsijo, ezofagitis A in distalno endemično sluznico požiralnika, pa tudi malo insuficienten EG prehod, želodec in dvanajsternik normalna. Svetoval je manometrijo in 24urno pH metrijo, če se bodo težave ponavljale.

Želodec me sedaj sicer peče le občasno in precej manj kot prej, zelo moteč občutek tujka v grlu pa se nadaljuje (je konstanten), prav tako laringalna sluz, laringitis oziroma hripavost (glas uporabljam poklicno) in pekočina v požiralniku. Tudi če se težave čez dan nekoliko umirijo, je ponoči in zjutraj spet precej slabše, takoj ko se nagnem za več kot 90 stopinj. Pokončni režim spanja mi povzroča neprespanost (stalno utrujenost) in precejšnje težave s križem.
Dvojno dozo nexiuma sem jemala več kot tri tedne, zdaj 40mg zjutraj.

Misite, da bi lahko zdravnik na gastroskopiji spregledal kaj resnejšega, glede na to, da ni vzel vzorca za preiskave? Se spremembe na požiralniku vidijo že na gastroskopiji? Težave namreč kljub terapiji vztrajajo že pet tednov in izrazito stresno vplivajo na življenje. Mislite, da po večletnem jemanju Nexiuma organizem nanj ne odzive več? Zelo me je strah resnejših zapletov.
Je potrebno pred možno fundolikacijo opraviti še eno gastroskopijo, ali te napotijo takoj po izvidih mano- in 24urne pH-metrije? Ali se nepopolna EG zapora kdaj popravi sama od sebe, ali se izboljša le s fundoplikacijo?

Pa še eno vprašanje imam, prosim, vse te težave, oziroma njihovo nenadno hudo poslabšanje so se začele 10 dni po prenehanju jemanja folne kisline (brez dodatkov), ki sem jo jemala 14 dni (od pozitivnega testa nosečnosti so ss). Ker je to edina stvar, ki sem jo, kar se vnosa hrane in ostalih snovi tiče, spremenila, me zanima, če je možno, da je poslabšanju gerba botrovala folna kislina? Ali lahko težave nastopijo 10 dni po zaužitju oziroma jemanju kake neustrezne snovi?

Lepo se vam za vaš odgovor zahvaljujem že vnaprej in vam želim vse dobro!
LP,
A.

Pozdravljeni!

pri gastroskopiji so vam že makroskopsko dokazali refluks kisle vsebine v požiralnik. Insuficientna kardija se ne popravi sama po sebi, lahko pa določena zdravila še dodatno oslabijo spodnjo požiralnikovo zapiralko-za folno kislino žal ne vem. če ste noseči, je to eden od razlogov za poslabšanje refluksa. Vsekakor najprej opravite predpisane preiskave, včasih pomaga tudi menjava zaviralcev protonske črpalke. Pred fundoplikacijo ni potrebna ponovna gastroskopija, vendar o temu odloča kirurg, ki bo poseg opravil.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close