Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Pekoč občutek v dojki

Pekoč občutek v dojki

Pozdravček!

Človek bi mislil, da mi bo zadeva z dojenjem že jasna po štirih mesecih, pa so vedno nova vprašanja. No, zdaj je to. V desni dojki spodaj me kar naprej peče, pa ne vem kaj bi to bilo. Dojim normalno kot prej. Ta občutek imam samo na desni strani in je že kar neprijeten. Poleg tega včasih ko napnem trebušne mišice čutim kot bi me nekaj cukalo na istem delu desne dojke. In včasih se mi zdi kot bi mi desna dojka “zaspala” (med spanjem). Ko se zbudim imam nekaj časa kar omrtvičeno (kot če ti “zaspi” noga), potem je pa v redu. Kaj bi to bilo? Je kaj narobe?

No, hvala za odgovor. Pa kar na kratko, da ti ne vzame preveč časa.

Porsy

[url=http://lilypie.com][img]http://bd.lilypie.com/ZdRyp2/.png[/img][/url]

Porsy,
mene zanima nekaj podobnega. Dojim že drugič, a prej se ne spomnim, da bi me kdaj “trgalo” oz. peklo, zbadalo v dojki. Na desni, kjer me malček večkrat preveč “poje”, tako da imam včasih ranjeno bradavico, sicer zdaj ne več do krvi, pa vendar. Občutek imam, da je zbadanje globlje, povsem na koncu voda, ne na bradavici. Imela sem pred kratkim ravno na tej strani zamašen vod, celo noč in pol dneva sem porabila (vroče vode, masaže…), da sem zadevo odmašila. Potem sem imela na bradavici še nekaj časa tam malo zadebeljeno belo mesto. Zdaj se je uredilo, zbada pa me včasih še vedno.
Hvala, Karmen.
Mojca

Mojca Berdnik Vozel

Dragi mamici,
pekoča bolečina v dojki ima lahko več vzrokov. Najbolj pogost vzrok je v zamašenem mlečnem vodu (ki se lahko nesrečno razvije naprej v mastitis). Ni pa nujno, da je temu tako. nekatere matere čutijo pekočo bolečino v dojkah po poduju, kadar je otrok res dobro izpraznil (no »izpraznil« sicer ni najbolj pravilen izraz, saj se mleko tvori sproti) in takrat mlečne celice pospešeno tvorijo novo mleko. Ob tvorbi mleka se krčijo ovoji iz celic okoli mlečnih grozdov in to lahko povzroča takšne občutke. nekatere mamice jih opisujejo kot pekočo bolečino, nekatere pa kot nekakšno »gomazenje«.

Zadebeljeno belo mesto na bradavici je lahko tudi znak gljivičnega vnetja, sora.

Mamice se velikokrat srečujemo z močno, ostro, lahko tudi sevajočo bolečino v dojkah, ki nima povezave z bolečimi ali ranjenimi bradavicami. Najpogostejša vzroka za bolečino v dojkah sta zamašen vod in/ali mastitis. Za ta dva pojava je najbolj značilno to, da opazimo na dojkah bolečo zatrdlino, bulico. Kadar za bolečino ni vzrok v mastitisu, pa lahko vzroke iščemo v:
– izredno močnem izcejalnem refleksu, ki lahko boleče >krči< mišičje dojke,
– hitri napolnitvi mlečnih grozdov (ta bolečina je najpogostejša PO podoju)
– bolečina, ki v bistvu izhaja iz bolečega hrbta (mater ob dojenju, zaradi prisiljenega položaja boli hrbet)
– poškodbe dojk
– zaradi nedrčka, s kostjo ali nedrčka, ki prsi »privzdiguje« – ta bolečina je značilno locirana pod dojko
– nepravilna uporaba prsne črpalke
– glivična okužba bradavic ali v mlečnem vodu ali grozdu
– adhezija zaradi kirurške operacije prsi pred dojenjem
– predmenstruacijska bolečina in občutljivost dojk
– zelo velike dojke, ki so težke in že njihova teža pritiska na tkiva
– prehitri dieti mamice

Ko na dojki opazite občutljivo mesto, rdeč madež ali boleč vozliček, je vzrok zanj najbrž zamašen mlečni vod. Mlečni vod, ki nima dobrega pretoka se vname in pritisk za vodom povzroči vnetje tkiva. Ko mati dobi vročino, dojka pa je na otip zelo trda in boleča, včasih se vidi tudi rdečica na predelu, pod katerim je vnetje, pravimo, da ima mati mastitis. Čeprav ni mogoče kar tako na oko videti, ali je infekcija bakterijskega izvora ali je vročina le splošen znak vnetja, je pomembno da mati obišče zdravnika. Le bakterijsko vnetje dojke je potrebno zdraviti z antibiotiki, vendar takimi, ki dojenja ne onemogočajo, saj je pogosto dojenje na prizadeti strani pomemben korak na poti do ozdravitve. Jemanje antibiotikov ni vzrok za prenehanje dojenja, zdravnik naj predpiše takšne antibiotike (če so res potrebni), ki so z dojenjem združljivi.

Poleg bakterij so vzroki za mastitis ter zamašene vode tudi:
– dojenček je preskočil obrok – ker je spal dlje kot ponavadi ali je bil hranjen po steklenički in so materine prsi prepolne
– dolgotrajen pritisk na prsi – pretesen modrček, pritisk materinega prsta med dojenjem (mnoge matere se bojijo, da dojenček med dojenjem ne more dihati in s prstom pritiskajo na tkivo), nahrbtnik (še posebej tisti z enim pasom), varnostni pas v avtu…
– nepravilno pristavljanje dojenčka – dojenček zagrabi le bradavico in dejansko ne sesa dobro, kar povzroča zastajanje mleka
– mati je prezaposlena in premalo počiva.

Takoj, ko opazite zamašen vod ali prve znake mastitisa začnite z domačim zdravljenjem: s hladnimi obkladki si lahko blažite bolečino, s toplimi obkladki pa si pomagajte tik pred podojem, da mleko lažje steče. Kaj pomaga? Najprej in še posebej: počitek in še enkrat počitek. Nato – pogosto dojenje (brez dodatnega črpanja) le na otrokovo zahtevo, še posebej je dobro, da kakšen dan vedno začnete s podojem na boleči dojki, ko otrok še močno sesa. Nato – zelo zelo nežna masaža v bolečem predelu (ki ga prej pogrejete s toplimi obkladki), le s konicami prstov, najbolje pod toplim tušem. In ne nazadnje – sprememba položaja med dojenjem.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

New Report

Close