Pekoč jezik
Pozdravljeni!
Kar veliko sem iskala po forumu, da bi našla odgovor na moja vprašanja. Stara sem 23 let in imam problem z jezikom. Namreč vedno bolj postaja pekoč in nekako razjeden. Na začetku je takšen postal le po določeni hrani, kot so orehi, fižol, kivi… sedaj po nekaj mesecih pa me peče že kar vsak dan, kot da bi bil opečen. Ob straneh se pojavljajo oz sedaj so že kar nonstop prisotne, nekakšne “bulice”, ki zgledajo, kot da bi nastale od pomakanja jezika v kislino. Ko si jezik pogledam, izgleda tudi tako, kot da imam nekakšne zareze, kot da mi manjkajo brbončice, saj so kar nekakšne luknje. Malo me že res skrbi, zato se tudi obračam najprej na vas, preden bi šla do zdravnika, saj bi si rada sama kako pomagati, če bi mi le znali svetovati. Ne vem, če je to kakšno vnetje, glede na to, da traja že tako dolgo.
Upam, da sem bila dovolj razločna in ste razumeli mojo situacijo.
Že v naprej hvala za vaš odgovor.
Imate vzdraženo površino jezika in tiste bulice so brbončice. Vzrok je lahko in navadno je v sestavi sline, in kot zaplet pri nekaterih terapijah (npr. kemoterapiji), ampak tam gre za vnetje vseh površin prebavnega trakta, to seveda pri vas ni. Oglasite se pri splošnem zdravniku in se z njim posvetujte. Če veliko žvečite žvečilke je tudi to lahko razlog.
Ojla,
jst imam popolnoma identično težavo, tako da mi je zjutraj že kar muka vstati iz postelje. Bila sem že na gastroskopiji, kjer niso nasli nicesar in na ORL, ker so mi ugotovili želodčni refluks. Ugotovila sem, da sploh ne smem jesti sladkarij in jesti poznih vecerij. Jezik me zelo peče, občasno pomaga limonin sok in kamilice.
Stara sem 26 let in sicer zdrava.
Pozdravljeni,
jaz imam podobne težave, pošiljali so me tudi že na gastroskopijo, pa nič konkretnega. Imam pa eno vprašanje: a ima pekoč jezik kakšno povezavo s hormoni?
Opažam namreč, da je pojav pekočega jezika usklajen z mojim menstrualnim ciklom… Začelo se je kmalu po jemanju kontrac. tablet in izboljševalo kmalu po prenehanju. Pomaga mi tudi, če spijem kakšno šumečo tableto B vitamina.
Z brskanjem po internetu pa prišla do svoje teorije, zakaj, kako… kot čisti laik na področju medicine jo raje obdržim zase, me pa zanima, če dejansko obstaja kakšna povezava.
Pozdravljeni!
Tudi sama imam podobne težave. V začetku leta (3krat) sem imela pekoč občutek v grlu (mislila sem da je vneto grlo) to je trajalo po tri dni, ob tem sem se počutila bolno, kot kadar te muči prehlad.Potem se je umirilo. Konec junija so se težave ponovile…pekoče grlo, jezik…potem sem pomislila da je kislina. Vzela sem Rutacit,par dni mi je pomagal, potem pa spet po starem. Tako me je peklo da sem šla k zdravniku.Ta mi je predpisal Ranital 1 na dan, kar je spet pomagalo nekaj dni. Potem mi je povišal na 2 na dan in spet je bilo za par dni bolje.Sedaj že en mesec jemljem Controloc, ampak so dnevi ko me jezik spet peče.Bila sem tudi na gastroskopiji in je vse BP. Kadar me jezik peče je navadno belo obložen.Sploh ne vem več kaj lahko še jem. V teh mesecih sem shujšala 5kg, saj mi kar mine da bi kaj jedla, ker ne vem a mi bo pasalo al ne.