peka kruha-prosim pomoč
Prosim za pomoč. Kupila sem namreč kruhomat, potem pa spečenm kruh, seveda po receptu in ven dobim skoraj skuhanega, smrdel je po kvasu in bil nekam čuden, kot da je na pol surov. Potem sem ga seveda vrgla v smeti.
Kaj delam narobe? mi lahko kdo da recept za navaden bel kruh brez jajc in mleka?
zdaj sem že čisto obupana, da sem vrgla stran 20 jurjev…
pa še iskalnik ne dela, da bi pogledala stare mejle…
hvala vsem
Ne obupat!!!
Mi imamo Severina in smo zelo zadovoljni. Kruh delam po naslednjem receptu in mi vedno uspe.
1 lonček navadnega jogurta (180g)
isti lonček hladne vode
žlička soli
žlička sladkorja
žlica olivnega olja
500 g moke
ena tretjina kocke svežega kvasa (12g)
Uporabim hitri program. Pekla sem tudi druge vrste kruha, pa tale z jogurtom najdlje ostane svež, pa še drobi se ne. Mi uporabljamo belo ali črno moko, ki jo kupujemo v mlinu.
Splošni recept- sestavine v kruhomat dodajaj po tem vrstnem redu:
330 ml vode (mleka)
žlička soli
žlička sladkorja
3 dag masla ali margarine (ni nujno)
1 jajce (kruh je bolj rahel, spet ni nujno)
400 g bele moke tip 500
100 g ajdove, pirine, koruzne, ržene,… moke (lahko tudi spet bele)
pol kocke kvasa Fala (ali 3/4 vrečke suhega)
po želji lahko dodaš razna semena:bučnice, sezam, mak, laneno seme, sončnice, pa praženo čebulo, česen,…
Pečem na hitrem programu.
Upam, da veš, da se kvas doda na koncu na vrh suhih sestavin in da se ne sme dotikati tekočine.
Meni ta kruh vedno uspe, delam pa tudi še druge vrste (sadni, polnozrnati, ajdov z orehi…).
Upam, da tudi tebi zadiši iz kruhomata in mirne živce,
Pega
En zelo preprost recept- v stroj daješ po tem vrstnem redu:
210 ml vode (kar hladna naj bo)
300 g moke tip 850 (to je črna)
1/3 kocke svežega kvasa – prej jo na krožničku sesekljaš z nožem
1 žlica droži v prahu, če jih nimaš, pa malenkost več kvasa
1,5 žličke soli.
Daš na osnovni program, za pol kile kruha, zapečenost nastaviš na ‘hitro’.
Ko začne mešati in se naredi kepa testa (po parih minutah), dodaš notri še malo olivnega olja (recimo za eno žlico).
Kakršenkoli recept že vzameš, vedno mora biti tekočina v posodi spodaj. Če pečeš z zamikom začetka časa pečenja, potem kvas prej nikakor ne sme priti v stik z vodo ali pa soljo!
Kvas se tudi ne sme dotikati sladkorja. Moraš pa paziti, za koliko g sploh je tvoj strojcek. Ne moreš uporabiti recepta od drugega strojčka, ne da bi preračunala količino sestavin za svoj strojček.
In kruh ti mora ratat, po moje si imela samo smolo, zato ne obupaj.
Jaz pečem bel kruh po tem receptu:
300 ml vode
450 g pšenične moke
1 žlička sladkorja
1,5 žličke soli
1,5 žličke suhega kvasa.
Pečem na programu za francoski kruh. Uporabljam kvas DIGO, saj mi s svežim kruh ni dobro uspel, prav tako mi ni uspel z nekim drugim suhim kvasom, imena se ne spominjam.
Na temo kruhomatov je ogromno na forumu Prehrana.
Droži ali drože so v bistvu kislo testo. Če je to ekstrakt, se uporablja kot dodatek zato, da kruh bolj obdrži trajnost, da mu pa tudi malo kiselkast okus. V težkih časih, ko kvasa ni bilo za dobit, so mesili testo samo iz droži (med vojno). Droži se da po nekem postopku tudi doma pridelat iz ržene moke. Več lahko najdeš tudi na http://www.kulinarika.net v temi Avtomat za peko kruha, se mi zdi.