Najdi forum

Ojla

En nasvet ali pa bolje namig izkušenih kuharic bi se mi prilegel. Zadnje časa mi je všeč peka kruha na klasičen način, torej brez strojčka. Vendar me vedno moti, ker kruh naslednji dan postane kar precej suh. Mogoče ima katera kakšen zviti recept za naš ljubi kruhek in pa kak fajn postopek, pa bi ga zaupala tu na forumu.

Vsak nasvet za boljši kos kruha bom vesela :-))

nočko

Mojca

Nasvet moje mami je bil in jaz se ga držim: ko kruh spečem, ga samo malo poškropim z vodo, zavijem v krpo in dam v vrečko. Če kruh spečem zvečer, je naslednji dan še zelo dober, za dlje pa ne vem, ker ga prej pojemo :))

manj kvasa, daljse vzhajanje, dodatek jogurta ali krompirja – pa ne pretiravat z dolzino peke. Kruh je pecen, ko zadoni ce potrkas po spodnji strani.

Moj recept:

čimdaljše in počasno vzhajanje (lahko tudi čez noč v hladilniku) ter voda v kateri se je kuhal krompir.

Več tukaj:

Dober tek!

Ojla

Hvala in upam, da bo sedaj kaj bolje

LP
Mojca

Moj mož že tri mesce peče kruh na klasičen način (brez strojčka). Opravil je triurni tečaj Kulinarike Goljat v Škofji Loki in kruh je mehak in svež še tri dni. Ves trik je v tem, da se ne mesi kruh tako kot so nas učile mame in piše v skoraj vseh knjigah – na toplem, …
Mož da vodo, kvas in sol v nekoliko višji lonček že prejšnji dan v hladilnik, potem pa to na dan peke zmeša v skledi z moko pri čemer uporabi veliko količino vode, tako da postane ta zmes en velik poc. Potem to pusti vzhajat pri sobni temperaturi dobro uro nakar to dobro pregnete in da ponovno vzhajat v pekač in zopet po kakšni uri ko ponovno vzhaja da pečt v pečico. Spekel je že avdovega, olivnega, čebulnega, ponozrnatega s temi in onimi semeni …skratka vse vrtste možnih kruhov tako da od tečaja naprej ne kupimo nobenega kruha več.
Srečno!

New Report

Close