peka kruha
Pšenični kruh:
480 g pšenične moke (tip 1050)
1 čajna žlička soli
2 jesilni žlici sladkorja
1/4 zavitka svežega (10 g) ali 5,5 g suhega kvasa
260 ml vode
Pšenično rženi kruh:
400 g pšenične moke (tip 405)
80 g ržene moke (tip 1150)
1,5 čajna žlička soli
2 jedilni žlici sladkorja
1 jedilna žlica sirupa sladkorne pese (jaz ne dam)
2 jedilni žlici masla
1/4 zavitka svežega kvasa (10 g) ali 5,5 g suhega kvasa
Kruh iz lanenih semen (ga še nisem pekla)
470 g pšenične moke
1,5 čajne žličke soli
2 jedilni žlici medu
2 jedilni žici kvasila
20 g lanenih semen
140 ml pinjenega mleka
130 ml vode
1/4 zavitka svežega kava ali 5,5 g suhega kvasa
Sirov kruh
50 g pšenične moke
1,5 žličke čajne žličke soli
1 jedilna žlica sirupa sladkorne pese
50 g parmezana
1 jedilna žlica sezama
1/4 zavitka svežega kvasa ali 5,5 g suhega dvasa
140 ml pinjenega mleka
130 ml vode
Proseni kruh
450 g pšenične moke
30 g prosene moke
1,5 čajne žličke soli
2 jedilni žlici masla
1/4 zavitka svežega ali 5,5 g suhega kvasa
260 ml svežega mleka
Kuminov kruh
400 g pšenične moke
80 g ržene moke
2 čajni žlički soli
2 jedilni žlici masla
2 jedilni žlici kvasila
2 čajni žlički kumine
2 jedilni žlici sončničnih semen
280 ml vode
Sladki kokosov kruh
130 g pšenične moke
1/2 čajne žličke soli
2 jedilni žlici medu
2 jedilni žlici masla
1 jajce
70 g kokosove moke
280 ml vode
Kruh iz grobe polnozrnate moke
350 g pšenične moke
150 g grobe polnozrnate moke (pira)
2 čajni žćlički soli
2 jedilni žlici sirupa sladkorne pese
2 jedilni žlici masla
270 ml vode
Mešani kruh s pšeničnimi kalčki
500 g pšenične moke
50 g ržene moke
1 čajna žlička soli
2 jedilni žlici masla
3 jedilne žlice pšeničnih kalčkov
260 ml vode
Beli jajčni kruh
130 g pšenične moke
1 čajna žlička soli
2 jedilni žlici masla
1 jajce
1 jedilna žlica sezama
1/3 zavitka svežega ali 5,5 g suhega kvasa
260 ml svežega mleka
Kruh iz sončničnih semen
450 g pšenične moke
1,5 čajne žličke soli
2 jedilni žlici rastlinskega olja
50 g sončničnih semen
250 ml vode
Kruh iz bučnih pešk
200 g pšenične moke
300 g polnozrnate pšenične moke
1,5 čajne žličke soli
1,5 jedilne žlice sladkorja
1 jedilna žlica medu
30 g bučnih semen
240 ml svežega mleka
Angleški sadni kolač
480 g pšenične moke
1 čajna žlička soli
2 jedilni žlici masla
1 jajce
50 g kandiranega sadja
50 g rozin
240 ml svežega mleka
Lešnikov kruh
460 g pšenične moke
1 čajna žlička soli
1 jedilna žlica medu
40 g lešnikovih jedrc
240 ml svežega mleka
Kruh iz pšeničnega zdroba
350 g pšenične moke
200 g pšeničnega zdroba
1,5 čajne žličke soli
2 jedilni žlici masla
60 g puste skute
50 g ovsenih kosmičev
250 ml pinjenega mleka
Polnozrnati zeliščni kruh
200 g finega pšeničnega zdrova
380 g pšenične moke
1,5 čajne žličke soli
2 jedilni žlici sirupa sladkorne repe
2 jedilni žlici masla
60 g puste skute
5 jedilnih žlic svežih zelišč
240 ml vode
Kruh iz zelenih pšeničnih zrn
200 g pšenične moke tip 405
270 g pšenične moke tip 1050
80 g zdroba zelenih pšeničnih zrn
1,5 čajne žličke soli
5 jedilni žlici sirupa sladkorne pese
2 jedilni žlici masla
260 ml svežega mleka
Ječmenov kruh
80 g fino zmletih pšeničnih zrn
100 g zmletega ječmena
390 g pšenične moke
1,5 čajne žličke soli
2 jedilni žlici ječmenovih zrn
270 ml vode
Kokosov kolač
160 g pšenične moke
1/4 čajne žličke soli
1/2 skodelice sladkorja
1/4 skodelice masla
2 jajci
1 čajna žlička pecilnega praška
1/2 skodelice kokosove moke
1/2 skodelice svežega mleka
Kruh s sezamom
200 g pšenične moke
200 g polnozrnate moke
2 čajni žlički soli
1 čajna žlička sladkorja
2 jedilni žlici olivnega olja
1 zavitek svežega (42 g) ali suhega kvasa
240 ml vode
sezam potresemo po testu pred peko
Nataša
Strojček je super!
Lahko ga uporabiš za peko ali samo za gnetenje testa.
Jaz sem npr. za potico: v strojček “nametala” sestavine za testo in v uri in pol je bilo testo pripravljeno za valjanje. To pomeni, da je bilo tudi vzhajano.
Potem sem ga samo razvaljala, namazala z nadevom, zvila, pustila še enkrat vzhajati in v pečico!
Resnično ti strojček prihrani veliko dela! Rezultat je isti, kot da bi gnetla na roke. Pa še manj pospravljanja je kot pri ročnem gnetenju testa.
Moram pa poudariti, da se kruh, ki ga spečemo doma (na roke ali na mašino) hitreje posuši, ker je brez konzervansov.
Jaz sem “mašinco” kupila pred kakšnimi 7- 8 leti v Conradu. Stala me je 25.000,00 SIT.
In ni mi žal!
Nataša
PS: mail je v imenu
tudi jaz pečem kruh z mašino, pa testo za pico … Odkar ga imam, smo samo parkrat šli v trgovino po žemljice. Dela je z enim kruhom 3-5 minut, pa še v trgovino ni treba. Najbolje pa je, ker vsaj veš, kaj daš not. Jaz ga delam iz polnozrnate, koruzne, ajdove, (in iz tiste stare oblike pšenice, pa se imena ne spomnim) moke, z različnimi kosmiči …
Kupila sem si ga, ko mi je en pek iz znane pekarne povedal, da uporabljajo samo belo moko (tudi za črne kruhe) in potem dodajajo umetna barvila (seveda škodljjiva), pa še cel kup nekuh umetnih okusov, konzervansov, in povrhu vsega ne uporabljajo navadnega kvasa, ampak nek umetni pripravek za vzhajanje, ki bolj napihne kruh.
Večkrat imajo ta stroj v akciji, tako da se splača počakat (sedaj ga ima menda Špar). Najcenejši pa je v Avstriji v Metroju (pa še v akciji je pravkar)
Kao pravi Aja tudi mi že dve leti pečemo kruh v strojčku. Enkratno. V dveh letih smo samo enkrat kupili kruh. Odslej hodimo v trgovino enkrat na teden, in ne boste verjeli, da manj zapravimo. Mi si ne predstavljamo več , da bi ostali brez našega peka. 4 – 5 minut in kruh se že dela. Vklopimo ga zvečer ali ob enih, ko je poceni tarifa elektrike. Kupljen kruh naslednji dan praktično ni več za jest, tega pa imamo dva do tri dni in ga jemo vsi.
Imamo znamko Severin. V šparu (Celje) so imeli že dvakrat akcijo in je stal cca
21 000 sit drugače pa je 26 000 sit. Ko smo preračunali (malo za šalo, malo za res), koliko nas stanejo sestavine in elektrika, smo ugotovili, da se nam strošek povrne v 1 letu in 5 mesecev, če pečemo kruh vsak drugi dan (če bi v trgovini kupovali kvaliteten kruh in ne pobarvanega).
Ena je omenila, da je kruh bolj suh. Potrebno je dati malo več vode, ko pa je spečen, ga pustiš ohladiti kar v strojčku in vsa vlaga ostane v kruhu. Če ga daš ven pa več vode izhlapi.
Pomembno je da ugotoviš prave količine sestavin, da kruh ne pade skupaj pa da ni preveč drobeč. Za to pa potrebuješ natančno tehtnico in teden ali dva, da zadeneš pravo razmerje.
Če katero zanima, do kakšnega razmerja smo se dokopali, da pečemo kruh s hribčkom, lahko napišem.
L.P.
Draga Cveti,
kopiram, ker sem že pisala o tem:
UMETNOST PEKE KRUHA za začetnice in začetnike
Kruh je energijsko živilo, saj ima 45-50% ogljikovih hidratov in 8-9% beljakovin, zato ga lahko uživamo vekrat dnevno. Osnovne sestavine kruha so: MOKA, VODA, SLADKOR, SOL in KVAS.
Priporočam vam, da začnete s peko kruha (če ste začetnica) najprej z mešanico večnamenske moke in polnozrnate (trde) moke (v razmerju 5:1). Z vajo se boste počasi naučile speči dober kruh tudi brez bele moke. Tudi vaši družinski člani naj se na spremembo privajajo postopoma, če v gospodinjstvu polnozrnate moke prej niste uporabljali. Uporaba >trdesodelovanjepojeaktivenporabljenprehladi
Hoj!
Mi tudi veliko pečemo, ampak se za strojček najbrž ne bom nikoli odločila. Ni kaj, iz njega dobimo enkraten kruh – in resnično skoraj ne moreš “sfalit”. Glavni razlog za navadno pečico sta moja otroka. Kadar pri nas pečemo kruh (v bistvu karkoli), je to dogodek dneva. Mulčka dobita vsak svoj kos testa in ustvarjata, da je kaj. Pa tudi jaz si rada dam duška z različnimi oblikami (pletenice, razne štručke in različni hlebčki z dodanimi semeni na vrhu), iz strojčka pa vedno pride ven enaka štirioglata štruca (ali bolj kocka s kapo – kot en ogromen kvadraten muffin) – vsaj iz strojčka, kot ga poznam jaz. Priznam da je kruh iz strojčka dober, samo za ustvarjanje z oblikami si pa prikrajšan.
Prijetno peko vsem skupaj in LP!
Mateja
Strojček je predviden za 1kg težak spečen hlebček. Mi smo se ustavili na količini moke, ki nam da okoli 0,80 kg težak hlebček. Kaj bistveno manj pa niti ne gre, ker ga ne bo dobro zmešal.
Osnovni program je 3 ure (gnete, 2x vzhaja traja 2 uri in peče 1 uro) lahko daš na hitrega za dve uri , en program je pa za 3,5 ure, pa ga mi ne uporabljamo.
Zgnetli smo že velikokrat tudi testo za pizzo, in ga vzhaja. Potem pa samo še v pekač z njim.
Ker nimam velike kuhinje, zelo premišljeno kupujeva gospodinjske aparate, ampak za tega nama res ni žal.
Pozdrav.
Marja lep pozdrav!
Ko smo bili v stanovanju sem velikokrat pekla kruh v strojčku,sedaj smo se preselili in sem zgubila recept,kjer sem imela prava razmerja( žal).Zato te prosim,če si tako dobra in mi izdaš svoj recept.
Hvala,
Sem prav presenečena,da Vas je toliko mamic,ki pečete kruh in ostalo.Sem mislila,da samo jaz ustvarjam v kuhinji,ker skoz nekaj čaram.
Lep dan
Lp Sabi
Za to, kako semena obdržati na kruhu, sem slišala že ogromno nasvetov (od beljaka, valjanja v semenih…) ampak meni resnično uspe samo tako, da kruh prej premažem z zžvrkljanim jajcem (na tanko, sicer imaš občutek, da imaš na vrhu kruha še omleto – sem poskusila, ker sem si tako zelo želela obdržat semena na kruhu). Prijateljica kruh premaže s sladkano vodo, kadar ga posuje z makom – pa se semena tudi obdržijo, pa kruh ima precej zanimiv okus.
LPM
Pozdravljena Sabi!
Kot sem že napisala imamo Severin pekač. In to velja za Severine, ker so ga preizkusili že štirje srečni lastniki.
Jaz imam elektronsko kuhinjsko tehtnico s taro in postavim oglato posodo kar na tehtnico, in vsako sestavino nato kar odtehtam (vsakič pritisnem na nulo).
370 g vode
Malo manj kot zvrhano veliko merico soli
570 g moke (mešam v različnih razmerjih belo, črno, rženo graham,koruzno, ajdovo…..vendar ajdove ali koruzne nikoli več kot 100 g ter ržene nikoli več kot
250 g – ker pride pretežko za gnetenje)
8 -9 g svežega kvasa (1/4 kocke Fala kvasa) ali 2/3 suhega
10 g olivnega olja ali margarine
sončnice, bučnice, orehi ali sezam po želji.
Če dam graham moko, je potrebno več vode, ker otrobi bolj nabrekajo.
Če kruh pade skupaj, je še vedno preveč kvasa. Spečen je težak cca 0,8 kg.
Jaz bi zelo rada vaš recept za kruh v kruhomatu, Marja. tudi sama imam Severina. Mi lahko napišete vaše recepte?
ste poskusili že speči kruh iz Inesove moke za domači kruh? Ste delali točno po navodilih z vrečke?
Na katerem programu pečete, kakšno nastavitev porjavitve nastavite za npr. črn kruh ali pa kruh i graham moke?
Z receptom sem odgovorila Sabi, zato ga najdeš tam. Razen pri ajdovi, koruzni in rženi moki moraš biti malo bolj pozoren, drugače pa moka ni odločilna. Odločilen je kvas (če ga je preveč, pade skupaj in se na vrhu drobi) in voda (pri graham moki jo je potrebno več).
Zelo dobra kombinacija je 100 g ržene, 100 g črne 1100tip in do 570 g še bele.
Jaz kupujem samo moko v Mlinu Katić (Leskovec pri Krškem). Če je katera iz teh krajev.
Pri nas imamo strojček za kruh en dober mesec in smo čist navdušeni. Jaz prav vsak kruh pečem z jogurtom in so njam. Osnovni recept gre takole:
220 ml vode
150 g jogurta
dve čajni žlički soli
500 g moke
3/4 zavitka kvasa
Jaz dodam še žličko sladkorja in malce olivnega olja ali masla.
Pri moki pa kombiniram razne vrste, ampak vedno skupaj 500 g, in vedno rata. Sem pekla tudi že iz Intesove moke za domači kruh in je njam. Drugače pa večinoma kombiniramo, graham oz. polnozrnato, s črno, ali belo, ali rženo.
Malce drugače kombiniram, če uporabim ajdovo oz. koruzno.