Najdi forum

PEGASTI BADELJla

žIVIO.

Oglašam se prvič in imam eno vprašanje. Imam avtoimunski hepatitis jeter. Pijem medrol in imuran….stanje je umirjeno in sama se počutim zelo dobro. Slišala sem za pegasti badelj, ki je zelo učinkovit za jetra.
Čaj sem ze pila, sedaj pa me zanima ali bi lahko jemala tudi kapsule. Ali bi to lahko škodovalo mojim jetrom?

Hvala za odgovor

lep dan

Jaz vem le to, da čaj sploh ni za jetra, ampak kvečjemu za prebavo. Snovi, ki so bistvene za jetra (silimarin in še ena) so v semenih in niso topne v vodi.

Tinktura pegastega badlja za jetra

Tehnološko inovacijski zavod Trebnik Slovenske Konjice Grajska 4

Zaužijte po obroku 3x na dan 1-3 žličke
Vel. 100 ml

Hvala za odgovor. Ali se da ta tinktura tudi naročiti po tel. in ti jo pošljejo po pošti?

Lp

Tel.03/758-04-80 PO POVZETJU, POŠTNINA NIZKA.

Čaj pegastega badlja je odličen za jetra. Dobitega v Olimju (v samostanski lekarni), kjer vam tudi razložijo, kako ga pripraviti in piti.

Priprava čajnega napitka iz zeli ni običajna, omenja pa ga ljudsko zdravilstvo za zdravljenje žolčnih in jetrnih težav. Pol žličke droge se prelije z vrelo vodo, pusti stati 5 do 10 minut in precedi. Na dan se popije 2 ali 3 skodelice. Žlička droge tehta približno poldrugi gram.
Običajna ni niti priprava čajnega napitka iz plodu, saj se v vodi izluži le malo silimarina, boljše je vzeti izdelek z znano vsebnostjo učinkovine ali pa alkoholni izvleček raztopiti v vodi, povprečni dnevni odmerek silimarina je 200-400 mg. Sicer se čajni napitek pripravi kot poparek, 3-5 g sveže zdrobljenih plodov se prelije z vrelo vodo, pusti stati 10-15 minut in precedi. Pije se 3 do 4-krat na dan sveže pripravljen pol ali uro pred obroki, zdravljenje pa traja dalj časa. Žlička droge tehta približno 3,5 grama.

Več na: http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1489

Ne vem, če je to pravi forum ampak vseeno. Meni pa je na vrtu zrasel pegasti badelj. Pred leti sem ga sejala sedaj pa mi je zrasel. ZRASEL in še raste. Grozno, ker ne vem kaj naj z njim.Stvar je zelo bodeča. Ali naj režem cvetne glavice ko so rjave, ko so viola. Kdaj in kako? Na pomoč!

Hvaležna bom za vsak nasvet.

Jaz sem ga letos prvič zasadila, tako da ti ne znam pomagat, ker ravno testiram. Vsekakor ne režeš cvetov (vijola), ker rabiš zrelo seme. Jaz čakam in opazujem, bom pa kmalu eno glavico odrezala, da vidim, kaj je notri. Sem nekje zasledila, da ni nič hudega, če seme ni povsem dozorelo, tudi nezrelo ima enako količino zdravilnih učinkovin. Ga je pa potem treba še posušit.

Evo, zdaj pa že znam :-). Porežeš glavice, ko so rjave in naredijo gor takšno “mucko”. Jaz potem še par dni posušim glavico in nato populim mucke – na njihovem spodnjem delu so semena. Pazi, da ne boš rezala prepozno, ker semena kar hitro začno letat naokrog in zna biti, da boš sicer drugo leto imela poln vrt badlja, če bo zima mila (se baje zelo rad zasadi takole sam).

Plodove pegastega badlja lahko kupite v lekarnah. Sama tinktura z badljem za bolezni jeter ni priporočljiva, ker alkohol ni priporočljiv pri boleznih jeter. Plodove pegastega badlja lahko uživate surove. Jaz sem jih zmlela v kavnem mlinčku, potem pa vsak dan na tešče pojedla kavno žličko zmletega badlja v jogurtu ali zmešanega z medom (pripravka z medom sem naredila za nekaj dni in ga hranila v hladilniku). O pegastem badlju si lahko preberete več v majski številki revije Zdravje.

New Report

Close