Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje PCOS, zdravljenje

PCOS, zdravljenje

Pozdravljeni,
pri 18ih sem bila diagnosticirana s PCOS. Pri 16. sem dobila prvo menstruacijo, potem pa je 2 leti nisem imela, dokler nisem obiskala ginekologinje, ki mi je predpisala hormonske tablete, ki jih zdaj že nekaj let jemljem. Ko jemljem tablete je menstruacija do dneva točna. Pred par meseci (po 2 letih rednega jemanja) sem prenehala s tabletami, da bi videla kaj se zgodi. V tem času sem bila tudi na kandida dieti za 3 mesece (dieta brez sladkorja, kvasa, glutena ..). Po manj kot enem mesecu sem dobila zelo močno menstruacijo (brez tablet), še močnejšo kot prej s tabletami. Potem spet že približno 15 dni zelo slabša menstruacija. In potem me je v dveh mesecih ob določenih dneh bolel spodnji del trebuha kot da bi morala dobiti menstruacijo, pa je nisem. Zdaj spet pijem tablete in nisem več na dieti.
Težave imam s poraščenostjo (roke, cele noge, hrbet, trebuh..dlačice večinoma niso trde, ampak so…tudi po obrazu, na bradi in nad zgornjo ustnico, na licih samo mehke dlačice). Nimam težav z debelostjo, že vse življenje sem “suhica”; moje počutje večinoma spremlja depresija, včasih se zjokam brez razloga.
Trenutno jemljem tablete cyclo progynova, prej sem imela neke druge… Zanima me kakšne so dolgoročne posledice jemanja teh tablet? Ali so boljša izbira kot kontracepcijske tablete? Ali obstaja kakšna alternativa jemanja tablet? Nekatere pravijo, da sta zdrava prehrana in gibanje zelo pomembna, ampak ali sta zadosti? Ali bi se dalo to urediti na tak način? Brala sem tudi o nekih operativnih posegih. Ali obstaja kakšen operativni poseg, da bi se tega znebili? Katere tablete so najmanj škodljive? Predvsem me zanima ali obstaja kakšno alternativno zdravljenje pri nas ali v tujini?
Nekaj let imam že težave s trebuhom, mislim, da je težava nekje v črevesju. Ali je možno, da je to zaradi tablet? Osebni zdravnik me je že nekajkrat poslal na UZ abdomna, ampak nikoli niso nič odkrili, razen cist na jajčnikih. Noče pa mi dati napotnice za recimo gastroskopijo ali kolonoskopijo.

Vnaprej se zahvaljujem za odgovor.
Lp, E.

Spoštovani!

Skupni imenovalec pri PCOS je genetsko pogojena rezistenca tkiv na delovanje insulina. Izbira najprimernejšega zdravljenja pri PCOS je seveda individualna. Ustrezna prehrana, podobna kot pri sladkorni bolezni, veliko fizične aktivnosti in metformin so temeljni pri zdravljenju PCOS. Včasih je koristen spironolakton in hormonska terapija za uravnavanje menstrualnega ciklusa.

LP

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close