PCOS – možnosti za naravno vzpostavitev cikla
Spoštovani,
stara sem 22 let in imam PCOS (ciste na enem jajčniku, odsotnost menstruacije). Že več let nimam spontanega cikla, le nekaj mesecev sem jemala Primolut Nor, ki mi je povzročil krvavitev. Vendar si želim, da bi se cikel vzpostavil naravno, brez uporabe zdravil.
Zanima me, ali je to sploh mogoče in kaj lahko še storim, da bi podprla delovanje svojega telesa.
Podatki o meni:
BMI: 19,6
Dodatki: 4 g mioinozitola in 400 mcg folne kisline dnevno, omega-3, multivitamini, probiotiki
Življenjski slog:
Vsaj 8 ur spanja na noč
Zmanjševanje stresa (joga, pilates, dihalne vaje)
Vsaj 10.000 korakov dnevno
Prehrana: zelo nizkohidratna (približno 20 g OH/dan, predvsem iz zelenjave), visok vnos zdravih maščob (avokado, oreščki, ribe, olivno olje) in beljakovin, popolna izločitev sladkorja
Uporaba ricinusovega olja na področju jajčnikov
Pitje čaja zelene mete
Kljub vsem ukrepom cikla še vedno ni.
Zdravil trenutno ne jemljem, saj želim ugotoviti, ali se lahko hormonsko ravnovesje vzpostavi naravno. Razumem, da krvavitev, ki je sprožena s progesteronom, ni enakovredna naravnemu ciklu, saj pri tem ne pride do ovulacije.
Zanima me, ali obstajajo še dodatni ukrepi, ki bi lahko pripomogli k naravni vzpostavitvi cikla. Prav tako nameravam opraviti ponoven ultrazvok in kontrolo hormonske slike, pri kateri pred enim letom niso bila ugotovljena večja odstopanja. Takrat sem ob jemanju Primolut Nore dobila krvavitev takoj po prekinitvi.
Hvaležna bom za vsak nasvet glede nadaljnjih korakov.
Lep pozdrav.
Spoštovani,
Po napisanem sodeč že zelo aktivno delate na tem,da bi dobili menstruacijo.Brez hormonske slike,pogovora o načinu življenja in ultrazvočne preiskave pa žal težko odgovorim,ali si lahko še kako pomagate,da bi dobili menstruacijo.
Pozdravljeni,
zahvaljujem se za odgovor.
na rentgenu imam več manjših cist v 1 jajčniku, v drugem jih nimam. Če vam zapišem vrednosti hormonov (FSH, LH, estradiola, testosterona, androstendiona, prolaktina in AMH; HOMA indeks), ali bi lahko iz tega kaj izvedeli in mi svetovali ali obstaja še kakšna možnost (poleg zdravil)?
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
lahko napišete vrednosti hormonov in ali so bili vzeti po tem, ko ste menstruacijo sprožili s Primolut Nor? Kateri dan ciklusa? Rentgen ne pove veliko o stanju jajčnikov, preiskava izbora za oceno stanja jajčnikov je ultrazvok.
Lep pozdrav