Najdi forum

Stara sem 28 let, menstruacijo sem dobila pri 13. letih. Otrok nimam. Do sedaj sem se zdravila le zaradi hormonskih motenj. V razdobju 10. let sem imela 3 ture (na zadnjici, na hrbtu in pod pazduho).

Oce je imel sladkorno bolezen, mati menjavo dveh srcnih zaklop; stric ima sladkorno bolezen, teta je prebolela raka na prsih. Brat, star 27 let, je zdrav.

Pri 25. letih sem zaradi aknov in izpadanja las dobila Diane-35. Stanje se mi je po 3 mesecih jemanja izredno izboljsalo, po 6. mesecih sem tablete po dogovoru z ginekologijo opustila.
Pri 26. letih so se mi zopet pojavili mozolji in izpadanje las, vendar se nisem zdravila. Pri 27. letih sem izgubila menstruacijo. Dobila sem tablete Cyclo-Progynova, vendar sem v treh mesecih le enkrat dobila menstruacijo. Veckrat sem bila na ultrazvoku, kjer je bilo ugotovljeno, da imam policisticne jajcnike. Zopet sem dobila Diane-35, ki jih sedaj jemljem ze 5 mesecev. V casu jemanja Diane-35 imam normalno menstruacijo, lasje so se mi okrepili, brcice odpadle, mozolji pa niso popolnoma izginili. V casu jemanja teh tablet se mi je dvignil krvni tlak (iz ca. 105/60 na 120/70). Ko sem pri 27. letih izgubila menstruacijo, sem se zacela rediti (15 kg v 2 mesecih). Deloma je kriva sprememba pri nacinu prehranjevanja, deloma pa se mi mocno zdi, da nisem imela tak vnos kalorij. Morda se motim. Sem pa v tem casu spremenila sluzbo, bivalisce in stan.

Na internetu sem brala o teoriji Policisticnega ovarijskega sindroma (PCOS), kjer pise, da se zenskam s PCOS nepravilno presnavljajo vneseni ogljikovi hidrati. Vecina opisanih “sindromov” oz. posledic policisticnih jajcnikov po tej teoriji ustrezajo mojim bioloskim spremembam.

Otrok si ne zelim imeti ampak ker neplodni reproduktivni organi za zensko niso normalno stanje, me zanima kaj se dogaja z njimi, kaj lahko pricakujem in kaj lahko naredim, da se stanje normalizira?

Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem.

Prisrcni pozdrav,

Anita

Draga Anita,

Verjetno gre pri vas res za obliko sindroma PCO, kar je v glavnem stanje, ki se, če ga tako ali drugače ne zdravimo, samo sebe ohranja in še poslabšuje. Omenjate težave s kožo, lasmi, telesno težo in nerednimi menstruacijami. Vaše stanje torej zahteva trajno obravnavo in če ni mogoče odkriti vzroka za razvoj PCO sindroma, je res najboljša terapija trajna oralna hormonska kontracepcija. Kot kaže, je Diane-35 kar pravšna izbira za vas. Ni pa odveč omeniti, da je lahko za vaše težave odgovorno tudi kakšno stanje ali bolezen žlez z notranjim izločanjem in je PCO le končni odgovor oziroma stanje vašega organizma na spremembe, zato bi bilo prav, da pred trajno “simptomatsko” terapijo sindroma PCO zdavniki poskusijo odkriti morebitno ozadje razvoja tega sindroma pri vas. Če še niste bili pri specijalistu endokrinologu, bi bilo to vsekakor na mestu. Ne dajte se takoj odgnati, ker PCO ni samo “lepotna napaka” temveč ima lahko številne vzroke, ki lahko sčasoma povzročijo večjo škodo kot sam sindrom PCO.
Glede otrok se ne izrekajte prezgodaj, ker se kaj lahko zgodi, da si boste premislili, ko bo za to napočil pravi čas. Do takrat je najbolje, če se vzdržuje čimbolj zavrto stanje PCO, v primeru želje po potomstvu pa bo morda potrebno tudi na manjšo operacijo rodil, predvsem jajčnikov. Ker taka operacija nima trajnih učinkov, je pa za nekaj mesecev ali celo let zelo učinkovita, jo tempiramo v čas želje po potomstvu.

Pozdravljeni.
Stara sem 26 let.Tudi sama imam policistične jajčnike. To mi je ugotovil ginekolog, ker po 8 mesecih nisem mogla zanositi. Merila sem si bazalno temperaturo in opazovala sluz, vendar sprememb, značilnih za ovulacijo ni bilo. Prej sem 8 let jemala tablete stediril d, stediril m in diane35 – slednje tudi zaradi problemov z aknami. Tablete sem jemala, ker imam endometriozo, ki mi je bil ugotovljena z laparoskopijo pred 4 leti. Po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet pred10 meseci, sem dobila ogromno mazoljev in se zredila za 5 kg. Lasje mi ne izpadajo, tudi dlakava nisem postala bolj. Moja srčna želja je že vse življenje, da imam otroka. Sedaj sem zaradi nezmožnosti zanositve že čisto v depresiji. Vsak mesec znova čakam na ovulacijo. Ginekolog mi mora menstruacijo vzpodbuditi s Dabrostenom, ker je sicer po 2-3 mesece nimam. Jedla sem tudi klomid, ki pa je povzročil, ciste na jajčnikih, zato mi je zdravnik dejal ,da klomid ne pride več v poštev.
Zanima me , kakšne so moje mžnosti za zanositev in potem donositev. Bi operacija pomagala in kaj bi mi sploh operirali? Ali je umetna oploditev moja edina možnost? In ali imajo ženske s policističnimi jajčniki ponavadi rizično nosečnost? Skratka, odgovorite mi prosim na glavno vprašanj: ali imam sploh možnost, da zanosim in kdaj?
Še podatki, da v moji družini nima nobena sorodnica problemov z zanositvijo. Le mamo so morali “sčistiti” . Tako pravi ona, ne ve pa, kaj je to bilo. Ni šlo za operativno poseg. Šele potem je lahko zanosila.
Mož je bil na spermiogramu in je vse v redu.

NAJLEPŠA hvala za odgovor!

S spoštovanjem,
Klementina

Draga Klementina

Zaradi PCO je gotovo možnost za spontano zanositev zmanjšana oziroma je brez spodbujenega ciklusa skoraj nemogoča. Kot ste sami zapisali, potrebujete progesteron, da se vsaj sluznica pripravi za krvavitev in se lahko začne nov ciklus. Verjetno boste res potrebovali postopek umetnega nadzorovanega ciklusa z zdravili za spodbujanje ovulacije. Klomifen je tudi tako zdravilo in večinoma kar učinkuje pri PCO, a žal ne vedno. V poštev pride seveda tudi operacija na jajčnikih, ki lahko za nekaj mesecev ali celo nekaj let prekine začaran krog, v katerega se je ujel vaš sistem spolnih žlez: hipotamus-hipofiza-jajčnik in tudi sluznica maternice.
Morebitna nosečnost pri PCO je tudic rizična, predvsem v prvih 10 -14 tednih nosečnosti, zaradi motenega delovanja rumenega telesca, kar pogosteje povzroči spontano odmrtje nosečnosti. Zato nosečnicam s PCO takoj po zanositvi dodajamo progesteron za podporo nosečnosti vsaj do 12. ali 14. tedna.
Predlagam, da se obrnete na enaga naših zdravnikov na Ginekološki kliniki, ki se ukvarjajo specijalno z zmanjšano plodnostjo. Če vas ne bo tja usmeril osebni ginekolog, lahko za začetek obiščete katero od samoplačniških popoldanskih ambulant na kliniki in se na podlagi podrobnosti pogovorite s strokovnjakom za neplodnost na štiri oči.

Spoštovani gospod doktor!

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor na moje vprašanje, z dne 7.12.2000 (Re:PCOS). Naj vam povem, da sem že šla na pregled k strokovnjaku za neplodnost in sedaj čakam na menstruacijo, da se potem naročim na HSA oz. HSQ (ne vem točno, ker ne znam prebrati). Potem pa me bodo še laparoskopirali. Me pa že nekaj časa muči vprašanje, kaj bi lahko bil vzrok nezmožnosti zanositve. Prosim vas za mnenje ali je to lahko:
1. konstantni stres zaradi moje osebnosti, ker se sekiram za vsako malenkost
2. vegetarijanstvo, ker ne jem jajc, rib , mlečnih izdelkov pa izredno malo in redko 3. motnje v prehranjevanju – prenajedanje

Ali je mogoče, da je zaradi katere od teh treh stvari prišlo do hormonskih sprememb v mojem telesu in zatradi tega do PCO? Za novoletne počitnice sem se neverjetno sprostila, bila sem nasploh zelo zadovoljna in po 9 mesecih sem dobila izcedek, značilen za ovulacijo (prozoren, vlečljiv) in bolečino v spodnjem delu trebuha. Ker pa se je izcedek pojavil samo enkrat v dnevu, ne vem. ali je to sploh bila ovulacija. Vseeno pa me zanima, ali naj ima par, ki hoče zanositi spolni odnos na ta dan, ko se pojavi izcedek, ali je takrat že prepozno.

Prosila bi vas tudi za mnenje, če ima ženska po opravljenem HSQ več možnosti za zanositev, kljub PCO, saj je slednje povezano z jajčniki, HSQ pa kot vem s prehodnostjoi jajcevodov.

Klub številnim vprašanjem , bi vam bila izredno hvaležna za odgovor!
Najlepša hvala že vnaprej.
Klementina

Draga Klementina,

PCO je sicer že precej dobro raziskano stanje vendar do “vzrokov” še vedno nismo prišli. Vsekakor imajo možgani kot osrednji nadzorni organ ne še dovolj jasen vpliv na vse dogajanje v telesu vključno na vse “žleza z notranjim izločanjem”.
Torej, ne vem vam odgovoriti z DA ali NE, dopuščam pa možnost, da je vse to, kar ste našteli lahko vsaj jeziček na tehtnici, da imate PCO.
Ob pojavu tekočega prozornega izcedka je čas za “spolne odnose” z namenom zanositve, čeprav je to le znak ustrezno visoke ravni estrogenov, ki nastopi v fazi intenzivne rasti foliklov. To še ne zagotavlja, da bo res prišlo do ovulacije, vendar je vsaj verjetnost zanjo povečana.
HSG včasih uspe odpravilti minimalne zarastline v jajcevodih in vspostaviti prejšnjo prehodnost, zato včasih po HSG nekatere ženske hitro zanosijo. PCO pa povzroča res motnje v ovuliranju, zato HSG najverjetneje pri vas ne bo izboljšal možnosti za zanositev, razen v primeru, da imate tudi “malo zlepljene” jajcevode in bodo potem prehosni, z zdravili pa vam bodo uspeli sprožiti ovulacijo, če je nimate včasih sami.

Pozdravljena, Anita!

Odlocila sem se, da odgovorim na tvoje pismo, zato ker imam podoben problem kot ti. (rada bi se posvetovala s teboj) Stara sem 25 let, pred cca. 6. meseci se je vse skupaj zacelo. Mocno mi izpadajo lase, nohti se mi krusijo, shujsala sem cca. od 3-5 kg, porascenost po rokah in drugih delih se mi je povecalo. Bila sem na Polikliniki- pri dermatologinji, (pravi, da so najverjetneje hormoni in da je potrebno pocakati na izvide) vendar na izvide moram cakati 1 mesec in pol, 1 meces in pol je ze minilo in nic. Ne vem kaj naj naredim? Vse skupaj se je poslabsalo!

Zanima me kako delujejo tabletke Diane 35, ali si imela mocno izpadanje las, kje si opravila pregled!?

Zelo bi bila vesela ce bi mi odgovorila na moj e-mail [email protected]

Naj ti bo vsak dan soncen dan!

Suzana

Pozdravljena, Anita!

Odlocila sem se, da odgovorim na tvoje pismo, zato ker imam podoben problem kot ti. (rada bi se posvetovala s teboj) Stara sem 25 let, pred cca. 6. meseci se je vse skupaj zacelo. Mocno mi izpadajo lase, nohti se mi krusijo, shujsala sem cca. od 3-5 kg, porascenost po rokah in drugih delih se mi je povecalo. Bila sem na Polikliniki- pri dermatologinji, (pravi, da so najverjetneje hormoni in da je potrebno pocakati na izvide) vendar na izvide moram cakati 1 mesec in pol, 1 meces in pol je ze minilo in nic. Ne vem kaj naj naredim? Vse skupaj se je poslabsalo!

Zanima me kako delujejo tabletke Diane 35, ali si imela mocno izpadanje las, kje si opravila pregled!?

Zelo bi bila vesela ce bi mi odgovorila na moj e-mail [email protected]

Naj ti bo vsak dan soncen dan!

Suzana

Anita je pisal/pisala:
>
> Stara sem 28 let, menstruacijo sem dobila pri 13. letih.
> Otrok nimam. Do sedaj sem se zdravila le zaradi hormonskih
> motenj. V razdobju 10. let sem imela 3 ture (na zadnjici, na
> hrbtu in pod pazduho).
>
> Oce je imel sladkorno bolezen, mati menjavo dveh srcnih
> zaklop; stric ima sladkorno bolezen, teta je prebolela raka
> na prsih. Brat, star 27 let, je zdrav.
>
> Pri 25. letih sem zaradi aknov in izpadanja las dobila
> Diane-35. Stanje se mi je po 3 mesecih jemanja izredno
> izboljsalo, po 6. mesecih sem tablete po dogovoru z
> ginekologijo opustila.
> Pri 26. letih so se mi zopet pojavili mozolji in izpadanje
> las, vendar se nisem zdravila. Pri 27. letih sem izgubila
> menstruacijo. Dobila sem tablete Cyclo-Progynova, vendar sem
> v treh mesecih le enkrat dobila menstruacijo. Veckrat sem
> bila na ultrazvoku, kjer je bilo ugotovljeno, da imam
> policisticne jajcnike. Zopet sem dobila Diane-35, ki jih
> sedaj jemljem ze 5 mesecev. V casu jemanja Diane-35 imam
> normalno menstruacijo, lasje so se mi okrepili, brcice
> odpadle, mozolji pa niso popolnoma izginili. V casu jemanja
> teh tablet se mi je dvignil krvni tlak (iz ca. 105/60 na
> 120/70). Ko sem pri 27. letih izgubila menstruacijo, sem se
> zacela rediti (15 kg v 2 mesecih). Deloma je kriva sprememba
> pri nacinu prehranjevanja, deloma pa se mi mocno zdi, da
> nisem imela tak vnos kalorij. Morda se motim. Sem pa v tem
> casu spremenila sluzbo, bivalisce in stan.
>
> Na internetu sem brala o teoriji Policisticnega ovarijskega
> sindroma (PCOS), kjer pise, da se zenskam s PCOS nepravilno
> presnavljajo vneseni ogljikovi hidrati. Vecina opisanih
> “sindromov” oz. posledic policisticnih jajcnikov po tej
> teoriji ustrezajo mojim bioloskim spremembam.
>
> Otrok si ne zelim imeti ampak ker neplodni reproduktivni
> organi za zensko niso normalno stanje, me zanima kaj se
> dogaja z njimi, kaj lahko pricakujem in kaj lahko naredim, da
> se stanje normalizira?
>
> Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem.
>
> Prisrcni pozdrav,
>
> Anita

Pozdravljeni.Zanima me vse o bolezni imenovani makroprolektinom.To je hormonski tumor, ki se nahaja pod možgani v tako imenovanem turškem sedlu.
Nastane zaradi nepravilnega delovanja hipofize.Normalna vrednost prolektina v krvi
je za moške do 17 Mikrogramov na 1l,moj znanec pa je imel,pri prvem pregledu
6161 Mikrogramov na 1l.Sedaj se zdravi z zdravilom BROMERGON in sicer
3 krat po 3 2,5 Mg tablet na dan.Po 8 mescih zdravljenja mu je vrednost prolektina padla na 84 Mikrogramov na 1l krvi.Kontrola MR elektromagnetne resonance pa je pokazala nekaj več kot polovico manjšega tumorja na hipofizi.
Zanima me še kaj več o tej bolezni,o zdravilih…
Za morebiten odgovor se v naprej zahvaljujem.

Draga Suzana,

mislim, da veste že več kot povprečen laik in se zaradi velikega povpraševanja z ginekološkimi problemi zaradi katerih je bil ta forum ustanovljen žal ne morem poglabljati v teorijo tako kompliciranega stanja kot je hiperprolaktinamija pri moškem. Morda kdaj drugič…

Spostovani dr. Pusenjak,

Po vasem predlogu sem se narocila pri endokrinologu in prejela naslednji izvid:

6-kanalne biokemicne preiskave so normalne, prav tako tudi vrednosti androgenov: DHEAS 4.3, androstendion 1.18, p-testosteron 5.85 (ob Diane-35). Kortizol po DMT 76.75, kar je se ustrezna supresija.

Ce je le v vasi moci, bi vas lepo prosila, ce mi lahko obrazlozite kaj navedeno pomeni.

Endokrinolog mi je dal na voljo moznosti zdravljenja z Aldactone tabletami (namesto Diane-35). Kaj za organizem pomeni ta sprememba?

Iskrena hvala,

Anita.

Draga Anita,

Ker nisem endokrinolog sem vam predlagal pregled pri endokrinologu. Izvidi so kolikor vidim v mejah normale, kar pa ne zagotavlja odsotnosti simptomov. Niso namreč pomembni samo hormoni temveč tudi njihova vezava na celice, ki “ustvarjajo učinek”.

Aldactone (spironolactone) je sicer snov, ki spodbuja izločanje vode iz telesa vendar ima še močno vzporedno antiandrogeno delovanje tako da zavira ustvarjajje moških spolnih jormonov. Med jemanjem aldactona se močno odsvetuje zanositev, ker je zdravilo potencijalno teratogeno!
V glavne internisti uporbljajo pogosteje aldactone kot Diane-35, ki ga pogosteje predpisujemo ginekologi, čeprav je njuno delovanje podobno, le na deloma različnih ravneh metabolizma.

Dr. Pušenjak!

Prosim, ali mi lahko razložite na katerih ravneh metabolizma deluje Aldactone in na katerih ravneh metabolizma deluje Diane 35 kot antiandrogeni snovi! Tudi jaz se namreč zdravim z obema zdraviloma zaradi povečanih moških spolnih hormonov že 4 leta. Hvala za odgovor z dne 4. 9. 2001 na isto temo (Re: Diane 35).
Zanima me tudi, če lahko pri naslednji kontroli pri endokrinologu zahtevam laboratorijske preiskave hormonov, saj so mi jih naredili le pred uvedbo terapije pred 4 leti, vmes pa sem bila na kontroli še dvakrat in mi je bila terapija predpisana (najprej Diane, kasneje še Aldactone) le na osnovi zunanjih znakov poraščenosti. Ali mislite, da bi se na osnovi biokemijskih preiskav lahko zdravnik bolj ciljno odločil za terapijo z Diane oz. Aldactone, če delujeta na različnih ravneh? Ali bi bilo smiselni obiskati ginekologa zaradi pojava morebitnih policističnih jajčnikov, čeprav ginekološki pregled tega pred 4 leti ni pokazal?

Najlepša hvala za dragocene odgovore.
Tina

Draga Tina,

Tudi Diane35 vsebuje sprinolactone, ki je v Aldactonu, le da ga samega posebej še dodajajo, torej obe zdravili delujeta na enak način poleg tega, da Diane vsebuje še estrogen. Sta preprosto povedano antiandrogena, torej zmanjšujeta učinke moških spolnih hormonov. Podrobnosti ne bi opisoval, ker ta forum ni mišljen kot nadomestilo za zdravnika oziroma kot “konkurenca” individualni klinični obravnavi pacijentov. če ste imeli enkrat ustrezen profil hormonov opravljen, potem endokrinolog ve, kaj je problem in tudi ponovitve preiskav ne bodo dodale kaj pomembnega. Kot sem omenil, Diane in Aldactone preprečujeta ali odpravljata posledice hormonske motnje ne zdravita pa osnovne motnje, ki je pogosto “neozdravljiva”, ker je genetsko fiksirana. če vas vodi endokrinolog potem ginekolog v tej fazi obravnave ni potreben, morda, pa bo, ko boste hoteli zanositi.

Dragi dr.Pušenjak!

Ne, ni res, da Diane 35 vsebuje tudi spironolacton, pač pa vsebuje ciproteron acetat poleg estrogena. Zamešali ste Aldactone z Androcurjem.
Vseeno se Vam za iskrene in hitre odgovore lepo zahvaljujem. Mnoge smo že dobile koristne odgovore, ki jih v ambulantah zaradi pomanjkanja časa ne bi dobile.
Veliko uspehov pri delu in lep pozdrav,
Tina

Uff, seveda…Hvala za opozorilo, lapsus , na srečo ta ne bi bil preveč usoden….Pri komentiranju Aldaktona sem resnično v mislih imel Androcur.
Me veseli, da so vsaj nekateri natančni pri branju, če bi bili vsi, bi bilo bistveno manj dela z odgovarjanjem…

New Report

Close