Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje PCOS

PCOS

Spoštovani,

Februarja 2019 sem po nekaj letih prenehala z jemanjem kontracepcijskih tablet Daylette. Kljub aktivnemu življenjskemu slogu (ukvarjanje s športom 5-6x tedensko) in pretežno zelo zdravi prehrani (občasno kaj sladkega), sem pričela nekontrolirano pridobivati kilograme. Iz zdravih 60 kg (pri 165cm in 22 letih) sem v 4 mescih prilezla na malo manj zdravih 76 kg (večina okoli trebuha in na boke). Menstruacijo sem ves čas imela na 6-7 tednov. Da bi ustavila pridobivanje teže, sem še povečala nivo aktivnosti, takoj sem se popolnoma odpovedala sladkarijam, nekaj mesecev sem vztrajala na keto prehrani. Oktobra 2019 se mi je teža nekako ustavila pri 76 kg, takrat sem tudi obiskala ginekologa. Ta mi je z uz ugotovil ciste na jajčnikih, prav tako me je poslal na test OGTT z inzulinejami. Ta je pokazal, da nivo inzulina po dveh urah še vedno veselo narašča. Skratka, postavljena mi je bila diagnoza PCOS. Ginekolog mi je predpisal bolj zdrav življenjski slog, 500mg metformina dnevno in “progesteron” (Estima Ge) ter kontrolo po 3 mesecih. Sama sem dodala še 1000 mg berberina. Menstruacije so bile še vedno na 6-7 tednov in ves čas že izgubljam en in isti kilogram. Zaradi nikakršnega izboljšanja po 3 mesecih, mi je ginekolog ob kontroli povečal dozo metformina na 750 mg, namesto Estime zdaj jemljem Primolut Nor. Še vedno izgubljam en in isti kilogram in se borim s poraščenostjo. Menstruacijo po več kot 4 tednih še vedno čakam.

Ker se ne želim celotno življenje ukvarjati s prekomerno težo, nizko samopodobo, ter morebitnima diabetesom in depresijo, ves čas neprestano iščem načine, kako se uspešno spoprijeti s sindromom. Kar se tiče prehrane, sem poskusila že vse od keto načina prehranjevanja, do prekinitvenega posta (tudi oboje hkrati), štetje kalorij; trenutno ne uživam glutena, mlečnih izdelkov in procesirane hrane. Teža se nikamor ne premakne, tudi počutje je kljub rednemu športnemu udejstvovanju precej slabo. Kaj še lahko storim? Je morda mogoče, da bi se s ponovnim jemanjem istih kontracepcijskih tabletk hormoni uredili do te mere, da bi lahko pričela izgubljati težo? Zanositi nimam namena še vsaj naslednjih 5 let, s temi kontracepcijskimi tabletami nisem nikoli imela nobenih težav.

Zahvaljujem se vam za vaš čas in odgovor!

Spoštovani,

glede zdravljenja PCOS vam zelo težko svetujem kaj dodatnega. Glede zamenjave hormonske terapije pa je vsekakor potreben posvet z ginekologom.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close