Najdi forum

PCO in zanositev

Lep pozdrav!
Ginekologinja mi je ob zadnjem pregledu dejala, da imam policistične jajčnike. Zaradi želje po zanositvi mi je predpisala tablete Cycloproginova. Po enem mesecu sem dobila menstruacijo. Sedaj je že 31 dni od prvega dne te menstruacije. Vedno sem imela zelo neredne cikluse. Zanima me, kako naj se ravnam v prihodnje, kdaj naj grem spet na pregled če ne bo menstruacije in ali je možno, da bi jedla te tablete več ciklusov zapored?
Hvala za odgovor.

Draga Katja,

No, najprej za vsak slučaj preverite, če niste noseči. Sicer pa: “policistični jajčniki” so stanje, ki samo sebe ohranja in ima številna, večinoma neznane vzroke, med katerimi nekaterih celo ne znamo ločevati od posledice. Zato je med najučinkovitejšimi načini zdravljenja za zdaj oralna hormonska terapija, ki zavre delovanje jajčnikov ali vsaj umetno ohranja ciklus z mesečnimi krvavitvami. Praviloma torej dajemo zdravila kot so Cycloprogynova ali katero od oralnih kontraceptivov za več mesecev oziroma celo let, dokler pač ni želje po zanositvi.
Če bi radi zanosili, je pri PCO potrebno “prelisičiti” notranje uravnavanje hormonov, ki spodbuajajo jajčnike k “izdelavi jajčec”, saj je ta mehanizem pri PCO “pokvarjen”. Najpogosteje to naredimo s klomifenom, ki tudi policističen jajčnik uspe sprviti v pogon, da proizvede folikel, v katerem je zrelo jajčece (ali pa jih je celo več) in pride do ovulacije. Le takrat je možna zanositev, ki je sicer pri PCO sama od sebe redka ali je sploh ni. Pogovorite se s svojim ginekologom v smeri, ki vam najbolj ustreza, bodisi kontracepcija ali spodbuditev jajčnikov k ovulaciji.

New Report

Close