PCO
Ginekologinja mi je že pred časom povedala, da imam policistične ovarije. Stara sem 25 let in sem 5 let jemala Tri-srediril. Sedaj si želim zanositi, tako da sem pred tremi meseci prenehala s kontracepcijo in začeli tudi jesti Tifol tablete. Pred kontracepcijo sem imela neredne menstruacije. Sedaj sem po jemanju tablet Cyclo proginova dobila menstruacijo. Zanima me, ali se sploh splača sedaj čakati na naslednjo, ali spet jemati tbl Cyclo proginova, ali pa bi bilo najboljše poskusiti s Klomifenom. Klomifen mi je ginekologinja že omenila. Kolikokrat se lahko poskusi sprožiti ovulacijo in zanositi s Klomifenom. Kako se pri jemanju Klomifena določi plodne dneve? Ali Cyclo proginova tudi sproži ovulacijo? Vem, da se mi še nikamor ne mudi, a sem vseeno zaskrbljena. Kakšne so moje možnosti za zanositev? Hvala za odgovor.
Draga Teja,
PCO je pravzaprav le končno stanje blokirane hormonske osi med hipofizo in jajčniki, vzrokov za to pa je nešteto znanih in veliko o tem še ni znanega. Kakorkoli, tudi možnosti za uspeh zdravljenja “neplodnosti” zaradi PCO so številne. Kateri pristop bo uspešen ni mogoče napovedati, zato večinoma “previdno poskušamo” od “najmanj” preko “malo več” do “največ in najdražje”. Najmanj je samo sproženje menstruacije z gestageni ali Cyclo-progynovo, malo več je Klomifen, še več je laparoskopija z operacijo jajčnikov in na koncu ostanejo še postopki izventelesne oploditve. Za vse ostalo, razen za izventelesno oploditev pa morajo biti brezhibni vsaj maternica in jajcevodi – in seveda še “ena malenkost”: spermiji v partnerjevem semenskem izlivu morajo biti dovolj številni in dovolj živahni.
Naš standard s klomifen-citratom je 6 ciklusov. Plodni dnevi se določio enako kot sicer (tekoča sluz, fenomen “praproti” v mikroskopu, lističi Clear-plan, ki jih Krka menda več ne proizvaja???, če ni drugega, pa vsaj poskrbite za spolni odnos vsake 2-3 dni). Vaše možnosti za nosečnost pod strokovnim nadzorom pa so izvrstne!
Draga Manja,
Cyclo menorette so v bistvu naravnim zelo podobni hormoni v zelo nizkih omerkih, ki jih prvenstveno predpisujemo ženskam v klimakteriju. Nimam sicer osebnih izkušenj z njimi za zdravljenje PCO, vendar domnevam, da so prešibke. No, če povzročijo mesečne krvavitve, potem so učinkovite tudi pri PCO.
V primeru nosečnosti v času jemanja teh tabletk ni bojazni, ker so to naravnim zelo podobni hormoni, ki nimajo ali imajo zelo zanemrljive učinke na plod. Seveda priporočamo, da se takoj po spoznanju, da gre za nosečnost, te tablete preneha jemati.
Pozdravljena Teja!
Tudi sama imam enak problem kot ti. Stara sem 26 let in se že eno leto trudim zanositi. Tudi sama imam policistične jajčnike. Če bi si želela izmenjati izkušnje ali pa samo pogovoriti, bi bila zelo vesela, saj jaz osebno ne poznam nobene ženske s PCO. Lahko mi pišeš na naslov:[email protected].
Maja