PCO
Zanima me, kako lahko s prehrano (dodatki k prehrani) blažim sindrom policističnih ovarijev. Zaradi splošnega zdravja sem prenehala jemati kontracepcijske tablete, simptomi PCO pa so naslednji: akne, nekaj več izpadanja las in neurejen menstrualni ciklus (vendar ne debelost ali poraščenost). Vsaj za nekaj časa bi želela poskusiti z naravnim uravnavanjem problema. Zanima me tudi, ali obstaja možnost povezave med hormonskimi motnjami in horizontalnimi brazdami na nohtih (na roki), ki so me spremljale dolga leta in sem mislila, da so gensko pogojene, potem pa sem opazila spremembe na boljše, ko sem prehrani dodajala določen koktejl vitaminov (predvsem skupine B) in maščob omega 3. Vem, da se lahko hormonsko neravnovesje izboljša tudi z dodajanjem cinka in selena. Ali je mogoče, da imata oba problema isti vzrok?
Upam, da je to pravi naslov za moje vprašanje.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani!
O sindromu policističnih ovarijev je bilo na forumu “Ginekologija” in tudi na tem forumu že veliko napisanega. Glede prehrane je verjetno najprimernejši mediteranski tip, priporočam pa tudi redno vsakodnevno fizično aktivnost.
Lp