Najdi forum

pco

Spoštovani,

zanima me kaj pomeni pco? Meni je namreč ginekologinja to napisala na napotnico za Ginekološko kliniko in sicer nakazan pco. Nisem pa takrat vprašala kaj to pomeni.

hvala za odgovore

pco, to pomeni policistični jajčniki. na površini jajčnika so ciste, katere lahko povzročajo kar nekaj problemčkov, vendar ni nevarno. povzroča: neredne menstruacije ali odsotnost menstruacije, poslednično temu nimaš svojih ovulacij ali pa so zelo redke..lahko imaš tudi večjo poraščenost, debelost, kar pa ni nujno…

no če te še kaj aznima vprašaj..

Vzemi si kako urico časa ali dan :), vtipkaj v iskalnik PCO ali policistični jajčniki (ovariji), pa boš imela obilo branja, je bilo že OGROOOOMNO napisanega na to temo. Tudi na sosednjem forumu – Ginekologija in porodništvo boš našla miljon zadetkov. Na kratko pa:

Policistični jajčnik je ultrazvočni pojem, lahko pa je tudi sindrom, ki združuje več znakov in simptomov. Sindrom policističnega jajčnika (imenovan tudi Stein Leventhalov sindrom, sindrom hiperandrogene anovulacije ali novejše, metabolni sindrom) je presnovna motnja, ki se pojavi pri 5% – 10% ženskah. Med glavnimi znaki so odsotnost menstruacije (v bistvu odsotnost ovulacije!), debelost, pretirana poraščenost po moškem tipu vendar nič ni obvezno razen prvo. Med simptomi prevladuje nesposobnost zanositi. V ozadju je zapletena presnovna motnja, večinoma na ravni insulinske resistence, ki v jajčniku povzroči stalno pričenjanje procesa ovulacije, tako, da se ne zaključi z ovualacijo temveč s propadanjem foliklov preden pride do ovulacije. Taki folikli izločajo več moških hormonov, slednji pa še zavirajo pravilno delovanje sistema. Stanje je nekakšna hormonska past, v kateri se ujameta hipofiza in jajčnik tako, da drug drugega ovirajo v delovanju, telo pa je prežeto z napačnimi hormoni, ki delajo zgago in težave ter povzročajo neplodnost.
Napisano je najkrajši možni povzetek dogajanja, ki ga sicer knjige opisujejo na 500 in več straneh, k obstoječim pa se dodajajo vedno nove in nove informacije, ki širijo naše obzorje pri razumevanju tega sindroma.
Zdravljenje ob ugotovitvi sindroma PCO, ki minogrede, ni ozdravljiv, lahko pa učinkovito obidemo večino neželenih učinkov tega sindroma (neplodnost, debelost, diabees, poraščenost ipd.) je sprva samo zaviranje delovanja jajčnikov, kar učinkovito dosežemo s KT. S tem ne le zmanjšamo znake PCO temveč tudi vzpostavimo manj nevarno hormosnko okolje pri ženski, ki ima zaradi PCO lahko resne zdravstvene težave, hipertenzijo, diabetes, okvare žilja z aterosklerozo, večje tveganje za raka na dojki, tveganje za kap ipd. Ko pride do želje po zanositvi, lahko ukrepamo kirurško tako, da odstranimo večji del tkiva jajčnika in s tem nekaj mesecev in celo let omogolčimo ovulacijo, lahko pa ovulacijo sprožimo z zdravili, bodisi s klomifenom ali z gonadotropini.

lp, Laika

Hvala za pojasnila. Naj povem, da imam menstruacije zelo redno na 28 dni, merila sem si tudi bazalno temperaturo, ki pokaže, da naj bi nekje 14 dan imea ovulacijo-temperatura pade. Poskusila sem pa tudi z ovulacijskim testom, ki pa ni zaznal povišanega LTH(ne vem če sem prav napisala) hormona. Na testu je bila zelo slabo vidna črtica. Tukaj me pa tole malo skrbi.
Danes imam ultrazvok pa bom še tole malo povprašala.

hvala vsem

New Report

Close