PCO?
Lep pozdrav!
Imam vprašanje glede policističnih jajčnikov,pa med že napisanimi odgovori nisem zasledila podobnega primera, zato se obračam na vas. Pri starosti 17.let sem začela jemati KT-trinovum,ki sem jih jemala 8 let,z njimi sem prekinila zaradi slabosti(zadnje 2 meseca),to je bilo avgusta 2004,ko sem imela zadnjo menstruacijo,potem pa do februarja 2005 nič,ko mi je nato ginekologinja predpisala tabletke Cyclo-proginovo,sem dobila blago M,ki je trajala 3 dni. M potem nisem več dobila,zato me je G napotila v klinični center-endokrinološko,7.2005,izvid:biokemične preizkave so normalne,prav tako p-testosteron 5.0,DHEAS 6.2,androstendion 9.0,TSH 3.05,LH 7.69,FSH 5.39 in PRL 9.91. Svetovali so mi jemanje Yarina tabletk,ker sem tudi naredila za obdobje 1 leta,po končanem jemanju pa spet nisem dobila M,zato mi je G predpisala tabletke Orgametril,M dobila začetek januarja letos,sedaj pa spet nič. G svetuje ponovno jemanje KT,mene pa zanima kakšne so še druge rešitve. Čez približno 1-2 bi rada zanosila,in me zanima,če bi se dalo moj problem rešiti še kako drugače,in ali bom imela proble z zanositvijo?
Stara bom 27.let,TT 55 kg,TV 174 cm, vegetarianka,ukvarjam se veliko s športom (fitnes in aerobika),sem pa zelo sladkosneda(to omažam od leta 2004,ko so se začeli problemi),občasno se mi zamegli vid,drugače pa je ok.
hvala za vašo pomoč
lp Alenka
Spoštovani,
s 55 kg in 174 cm višine imate ITM 18, kar je spodnja meja normale. Če ob tem še preveč športate in ste vegetarijanka, torej ne uživate živlaskih maščob, je povsem normalna telesna reakcija izklopitev reproduktivne funkcije. Žel med preiskanimi hormoni ni E2, E3 in SHBG, ki bi lahko pokazala presnovno stanje beljakovin, vezanih na spolne hormone in stanje estrogenov, ki kažejo lahko na aktivnost jajčnikov. Težko napišem kaj več, vendar se zdi, da pri vas res ni prav nič narobe, temveč je sistem zgolj v stanju, ki je bilo genetsko programirano za “leta suše in pomanjkanja”.
Spoštovani,
če imate čas, bi vas prosila (čisto na kratko) za odgovor na vprašanje, ali je možna sekundarna amenoreja kot v primeru alenke7, zaradi vrste KT (Trinovum). Sama sem jih jedla osem let, po tem pa sem imela popolnoma neredne M (npr. v letu ’01 nobene, ’02 tri menustracije, v ’03 6 M, v ’04 5 M, prav toliko v letu 2005), no, v lanskem letu sem postala mama, po porodu se je stanje rahlo izboljšalo (menstruacije pribl. na 50 dni). Vsi pregledi so bili BP, razen malce povečanega jajčnika. Pregledana sem bila tudi na kliniki. Teža pa se vrti okrog 22-24 ITM.
Hvala!
Spoštovani,
venomer se pozablja, da se ženska v času uporabe KT tudi stara in da je v tem času podvržena vsem spremembam, ki bi jo tudi sicer doletele, le da teh sprememb zaradi umetnega ciklusa, ki je ob uporabi KT seveda zelo reden, ne občuti. Zato je lahko kontrast po prenehanju uporabe KT toliko večji in na videz seveda izgleda, kot bi bile za vse krive KT. Niso! Spremembe seveda lahko imenujemo kakor želim, tudi “sekundarna oligo – amenoreja” po KT. Dejstvo je, da KT v hipotalamusu in hipofizi ne privedejo do nobenih trajnih sprememb, to pa bi bila edina možna znanstvena utemeljitev, če bi želeli KT obtožiti za amenorejo po prenehanju njihove uporabe.