Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Spolnost Mladi, ljubezen in spolnost Patološki narcisizem

Patološki narcisizem

Ja, zdaj pa res nekaj aktualnega.

Kaj mislite o tem, da je današnja potrošniška kultura – kultura narcisizma. Da je vedno več osebkov (dokazano pretežno moških), ki vidijo samo sebe in nikogar drugega, da gredo tudi “preko trupel”, samo da bi dosegli, kar so si zastavili. Živijo samo za občudovanje drugih in si tega občudovanja izrazito želijo, hkrati pa omalovažujejo tiste, ki jih občudujejo. So zelo tekmovalni in v vsakem vidijo latentnega rivala, skupinsko delo jim je samo sredstvo za dosego cilja. Težijo k hitremu zadovoljevanju potreb, razburljivosti, ugodju in užitku, a (glej ga zlomka) pravega ugodja sploh niso sposobni, saj je vse odvisno od tega, kakšni se pokažejo navzven. Če drugi mislijo, da uživajo, potem uživajo, če ni “gledalcev”, sploh ne znajo uživati. Neprestano so obremenjeni s samim sabo.

In zakaj je v zadnjem času ogromen porast takih ljudi? Ker jih današnja družba potrebuje. Potrebuje nekritične potrošnike, ki bodo hiteli zadovoljevati svoje trenutne “potrebe” in bodo kupovali in kupovali vsemogoče.

Poznate kakšnega takega? Mislite, da je to res?

ne

Jaz pa verjamem. Že na tem forumu jih je nekaj.

Poznam enga, ki vsak mesec hodi z drugo frajlo in do nobene mu nič ni- važno da je lepa in da mu jo drugi zavidajo. Ampak taki so res družbeno zaželeni. Pa menda nikakor ne smejo pokazat ranljivosti pa kakšne slabosti. To je najhujše – bolezen, staranje, ranljivost. Mora bit mačo.

po mojem je to sigurno narašča… sej veš, vse v trendu zahoda, če skočijo oni, mi ne smemo zaostajati, čeprav padejo na glavo.

čeprav za enkrat vsaj jst tega še ne občutim ne pri sebi, niti ne toliko pri drugih. (al sem pa premalo kritična) … al mam pa res takooo veliko srečo, da imam okrog sebe fejst ljudi.

sploh je pa najprej treba začet pri sebi in najprej bit sam dober človek in kot tak dati tudi priložnost drugim, da so “človeški.”

Misliš kao Ameriški psiho varijanta?

Ne vem no, meni se zdi, da so bolj ovce brez kakšnih posebnih ciljev. Problem je to, da folk nima več svojega stila, ampak samo še nekritično konzumirajo tisto kar je trendy, čeprav jim mogoče sploh ni všeč (ampak oni tega itak ne vejo), ker če so po TV rekli, da sta “Magic bullet” in ” Ab king Pro” zakon, in če po MTV vrtijo samo glup gangsta nigga rap, potem je pač treba to nabavit oz. se oblečt kot en retardiran američan in se bedasto obnašat.

V bistvu je Ameriški psiho zanje car.

_________________________________________________________________________ Dragon - Bog ima obraz.

In kaj je to slabega, če nekdo vidi samo sebe.

Koga pa bi še moral videti? tebe?:)

To je pač življenje, vsak gleda na svojo rit predvsem, jaz tudi, za večino tepcev, ki jih srečam na ulici se mi jebe, pa kaj zdaj.

Sej se tudi njim jebe zame, torej nisem nič slabši.

Kar se potrošništva tiče pa sploh ne vem, kaj hočeš povedati.Itak smo vsi potrošniki, ti slučajno nisi?

Sploh ženske ste odlične potrošnice.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Ne gre za to, da se ti jebe za tipe, ki jih srečuješ na ulici. Narcis naj bi namreč ne zmogel globjega čustvenega odnosa s človekom oz. z ljudmi,ki naj bi mu bili blizu. Uporablja jih za dosego svojega cilja oz. kolikor mu koristijo.

Potrošniki smo seveda vsi, a so nekateri nekritični,kar seveda trgovcem zelo ustreza. Nekritičnost: kupovati vse, ne glede na to, ali potrebuješ ali ne. Saj obstaja celo bolezen, kjer ob čustveni stiski mora človek po nakupih, da mu trenutno odleže. Drugi se prenajedajo, tretji pijejo itd., bolezenski potrošniki pa potrebujejo nakupovanje – v tem primeru res pretežno ženske.

Pa to ni moja invencija – o kulturi narcisizma so napisane knjige (Lasch, Lacan,…).

Komentiral bi samo trditev, da je “dokazano vec moskih”. Kje si pa nasla ta briljantni dokaz.
Strinjam se s tabo, da je ta druzba perfektna v generiranju oseb, katerim glavni cilj je zadovoljevanje samo in izkljucno samo lastnih potreb. Ne bi se pa strinjal s tabo, da je to pretezno moska domena. Mislim, da se patoloska narcisoidnost kar lepo enakomerno porazdeljuje na celotno populacijo.
Pa ja ne bos npr. trdila, da je med zenskami ta odstotek narcisov manjsi.
Mislim da ti tu nasprotuje ze sama zgodovina. Zenska dusa je vedno, skozi celotno zgodovino bila bolj nagnjena h temu. Saj so bile namrec zenske tiste, ki so morale “ugajati”, da so dobile “dobro partijo”. V zadovoljevanju le tega so prav tako sle preko trupel, kakor sedanja moderna druzba…
S tem nocem reci, da so bile od nekdaj samo zenske take. Rad bi povedal samo, da je zelo zmotno govoriti, da je to domena moskih. Pa ja ne bos rekla da se punce pomanjkljivo oblacijo, ali pa nosijo hudo visoke pete zaradi udobja? Prej bi rekel, da zato, da so opazene in v srediscu pozornosti.
Torej. Patoloskih narcisov je vse vec. In to v vseh druzbenih slojih, vseh starosti in obeh spolov (in tud brezspolnikov..).
Krivec za to je: vsak malo… Tudi mediji nebi tega tako promovirali, ce nebi to izviralo iz ljudi…
pa lep dan…(PS: Na Jesenicah bodo kmalu cvetele narcise)

sem šel ene parkrat preko trupel dobesedno pa zato še nisem narcis.

Osebno ne maram takih analiz, ker se mi zdijo po eni strani posploševanje, po drugi pa koncentracija samo na eno stvar, lastnost iz katere se pol dela big deal. Poznam dosti ljudi, ki bi v temu našli delček sebe, samo da bi pa kdo čisto ustrezal…ne vem, mogoče se pa ne gibljem v takih krogih.

lp ajs

Pri narcisizmu gre tudi, ne pa samo za zunanjo podobo. Strokovnjaki pravijo, da je vedno več moških, ki bi ustrezali temu profilu: oblačenje, bildanje, celo britje dlak … (metroseksualci).

Vendar pa ne gre toliko za sam zunanji videz, kot za to, da je tak tip osebnostno in čustveno pozunanjen. Vedno več je raznih menedžerjev in direktorjev na visokih položajih, ki jim je pomembno samo to, kako delujejo navzven: če je za druge uspešen, urejen, z lepo žensko, dobrim avtom, je navidez zadovoljen sam s sabo. Vendar pa jih en sam neuspeh lahko popolnoma vrže s tira in razbije lupino, s katero so se obdali.

Ja, in Narcis je bil moški, ne?

Res je težko, da bi kdo popolnoma ustrezal tem merilom. Bojim pa se, da ti ljudje postajajo ideal, po katerem naj bi se ravnali. V družbi so ponavadi uspešni, redkokdo pa uspe prodreti v njihovo notranjost, saj večinoma nočejo stalnih partnerskih zvez. Po eni strani se jih bojijo, ker vedo, da ne morejo čustveno zadovojiti partnerja, po drugi strani jim ni jasno, kaj naj bi sploh počeli v tej zvezi.

Na zunaj namreč delujejo močni, uspešni, inteligentni. Vendar pa ima človek, ki je v stiku z njimi, stalno občutek, da je obravnavan kot lutka, površno. Narcis seveda ljubezni ni sposoben dajati, vedno več dobiva kot daje. In to postaja naš vzor, na takega tipa se lepijo ženske; na tako punco padajo tipi.

i hate him allready! 🙂

lp ajs

Hm…vzor je mogoče iluzija o tem kakšen ta človek je, ne pa njegova resnična podoba. Meni se zdi to smešno in večini ljudi, ki jih poznam tudi. Smo pa res malo iz povprečja ven, drugi ideali hehe.. Kje pa ti vse te narcise pobiraš :)) ?

lp ajs

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so porast takih ljudi zaznali šrinki (psihiatri) v Ameriki. Ni šlo za klasične psihoze ali frojdovske nevroze, pač pa za ljudi, ki so se pritoževali nad dolgčasom, da je vse “brez veze”, da čutijo neko notranjo praznino itd., hkrati pa so normalno delovali v družbi (za razliko od psihotikov). Ker je pri nas psihiater še vedno tabu tema, ti ljudje ne hodijo k njim, to je pri nas še vedno samo “za norce”.

Zadevo so raziskovali in izdelali celoten profil takega osebka, ki naj bi ga danes družba proizvajala. Tudi pri nas se je s tem precej ukvarjal Žižek.

Daleč od tega torej, da bi jih jaz pobirala od nekod.

Pa lih sem hotla rečt, da se mi zdi na tem forumu tak Spider. Ne bi usekala ravno mimo, kajne? 🙂

weedboy je občutljiv dečko, jezen na vse. Samo jeza je čustvo, kajne? “Sovraštvo” do žensk pa ena oblika razočaranja. Men se weedy ne zdi tak.

Drugi ne tolčejo niti tok ven, da bi jih omenila.

današnja družba in vlada, je fabrka za generiranje psihično motenih ljudi.
ovce, torej velika večina ljudi, določena merila in vzorce sprejme, nato v lastnem deliriju grenijo life drug drugemu, ko se pa “žrtvam” mal utrga, je pa sranje.

primer, unadva iz amerike ki sta strelala, sošolce v srednji šoli. cela pizdarija, “oh kako je to možno”, “zakaj?!!” itd
tega kako so jih pa vsi ignoriral, jebal u glavo in poniževal, pa noben ne omenja. policija je šele po parih urah šla v šolo, pol ure zatem ko sta onadva že nardila samomor, in seveda krivda je bila isključno od “norcev”.

in to je to, raja dela psihičen teror drug nad drugim, nato pa obsoja tistega ki se mu s tem ne da več zajebavat.

človek more bit selektiven in odprt, a to je z leti vedno težje, in sorazmerno s porastom “sprejemljivo motenih oseb”.

brez zamere, sam očitno nisi ne ti, pa tudi marsikdo drug okusil/a bridkosti v življenju, tako da razumem da svojo sliko lepo spakiraš v nek ličen paket, vse kar je pa okoli, pa niti ne vidiš, če pa slučajno s kotičkom očesa kaj vidiš, pa to obsojaš, kar se za nekoga ki stvari ne razume, tudi spodobi.

lp

_____________________________ neumni ste in taki boste tudi ostali ! _____________________________

Narobe si me razumela 🙂 Kje v Sloveniji si ti osebno zagledala te narcise? Tvoji kolegi, znanci, na ulici, po TV, partner :)) ? To sem te hotel vprašat.

lp ajs

kaj pa mu to razlagaš, itak ne bo dojel, za kaj se gre tukaj. Najprej se bi moral naučit misliti s svojo glavo, o čustvih in duhovni kulturi pa sploh ne bi zgubljal besed, kajti narcisoidni tipi itak nikoli ne pridejo do te ravni. Sicer se jim nekaj svita, se počutijo prazne (prej ko slej), a ne morejo dojeti od kod izvira tak občutek. Žal, izgubljeni primeri, ki (kar je še bolj žalostno) s svojim sebičnim obnašanjem običajno prizadanejo ogromno ljudi.

lp,
Sreč

Daj, še malo ji v rit lezi, no. Mogoče boš imel kaj od tega.:)))

ha ha ha…

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close