patogene bakterije
Pozdravljeni,
prosim še za vaše cenjeno mnenje oz. odgovor!
Moja prva nosečnost se je končala z 32t/4d, predvidoma zaradi cervikoistmične insuficience, ko sem se pričela odpirati. Po tednu bivanja v bolnici mi je odtekla plodovnica, rodila sem hitro, 1h45min po odteku. V NM, kjer sem rodila so bili zelo skopi z informacijami, vem da so mi ob sprejemu vzeli bris CK na patogene bakterije, vendar z izvidom nisem bila seznanjena.
Fantek je bil zaradi suma na infekt (kakšen ne vem?!?) 4 dni na dvotirni AB terapiji, brez dodatka kisika, 48 ur obsevan zaradi zlatenice. To je skrajšano kar so napisali na odpustnem pismu. Sicer je bil kar ubogi, a končalo se je več kot dobro. Sedaj je star 25 mesecev, zdrav, mogoče malo zaostaja pri govoru (moja nestrokovna ocena sicer), saj je s prvimi besedami pričel šele pri 22 m, sicer zelo bister fantič in motorično izredno razvit.
Zelo mi je žal, da takrat transport v Lj. zaradi izjemno hitrega poroda ni uspel, prijateljice ki so rodile in imele otroke na EIT so bile mnogo bolj seznanjene kaj se dogaja z njihovimi otročki…
Sedaj sem drugič noseča, točno 35 t, s cerklažo. Skrbi me sledeče – zaradi sumljivih izcedkov mi je gin. že parkrat vzela bris na patogene klice, vedno je bila pristona bakterija E Colli ali Enterococcus faecalis ali obe. Pravkar je Sanford pokazal še uroinfekcijo s to bakterijo.
Gin. mi je do sedaj predpisala že 5. zdravljenje z AB Hiconcil (2krat1g/24h-2 škatli), mene pa po tolikih kurah zanima smiselnost tega početja…
Ali sta ti dve bakteriji kakorkoli nevarni za okužbo otroka pri porodu ter kakšne so morebitne posledice? Ali lahko pričakujem preventivno AB terapijo med porodom glede na 1. porod? POleg tega ne vem, s katero bakterijo naj bi bil okužen 1. otrok, mogoče Streptokokom? Brisa na Streptokok B mi ne bo odvzela, ker je rekla, da če bi bil prisoten, ga Hiconcil tako ali tako uniči?!?
Čutim, da bo tale otrok kmalu pokukal na svet in pričelo me je skrbet zaradi teh bakterij predvsem zato, ker se bojim, da so že razvile rezistenco…
HVALA in obilo uspeha in zadovoljstva pri delu vam želi.
Katja
Spoštovana,
pri vašem prvem otročku se res ni dogajalo kaj tragičnega, pa čeprav je bil rojen v Novem mestu 8 tednov prezgodaj. “Sum na infekt” je zelo pogosta diagnoza, ki jo “pripišemo” kar polovici prezgodaj rojenih otrok. Malo zato, ker je tudi pri nedonošenčku pogostejše vnetje zaradi bakterij, ki so sicer normalna flora rodil izven nosečnosti, v času nosečnosti pa se zaradi slabše obrambe proti tujkom (kar je ne nazadnje tudi plod in bi ga normalna mamina obramba lahko začela ogrožati) bolj razbohotijo in povzročijo prezgodnje odpiranje materničnega vratu in porod. In z namenom, da bi preprečili razrast bakterij, večino nedonošenčkov po rojstvu zaščitimo z antibiotiki – in to z dvema (najpogosteje sta to ampicilin in gentamicin, ki delujeta na večino povzročiteljev okužb pri novorojenčku). Če ostanejo kužnine, ki jih odvzamemo otroku po rojstvu, negativne, nam ostane diagnoza “Sum na okužbo” in antibiotika ukinemo po 3-4 dneh (toliko časa praviloma mine, da lahko v mikrobiološkem laboratoriju potrdijo, da v kužninah ni patogenih – torej nevarnih bakterij). Če porastejo kakšne bakterije, potem zdravljenje z antibiotiki podaljšamo – na 5 – 7 dni, redko dlje. In le v primeru, ko so bile bakterije najdene tudi v krvi (= hemokultura) ali je bil novorojenček zelo bolan, govorimo o sepsi.
Zlatenica, zaradi katere je bil 2 dni obsevan z modro lučjo, je tudi bolj pravilo kot izjema za normalnega 32-tednika.
Govorni razvoj – morda res bolj počasen, a je fant (hmmm, nisem šovinistka) in verjetno ni v vrtcu, kjer otroci začno precej hitreje brbljati.
Bakterije v nožnici v tej nosečnosti – kot sem že večkrat zapisala, so bakterije na in v nas VEDNO, smo jih polni in z njimi živimo v sožitju. Fekalni enterokoki in E. coli so zelo pogosta “najdba” v rodilih. In če urin za Sanford ni bil odvzet “po predpisih” (torej srednji curek urina, predhodno natančno umivanje) in v tim. nativnem urinu ni bilo vnetnih celic (levkocitov), je tudi diagnoza “uroinfekta” vprašljiva.
Bakterij z antibiotiki nikoli ne “iztrebimo” – v eri antibiotikov so razvile kup zaščitnih mehanizmov in se zlasti dobro počutijo v tistih telesnih delih, ki so malo slabše prekrvljeni in polni izločkov in sluzi. Mednje sodijo tudi rodila, še zlasti v času nosečnosti. Zato je povsem nesmiselno ponavljanje antibiotičnih “kur” z namenom, da bi se preprečila poselitev, svoje mesto imajo antibiotiki le ob znakih “invazivne” okužbe (ki se kaže z vročino, mrzlico, bolečinami…. in grozečim prezgodnjim porodom) in med porodom (ko pomembno razredčimo njihovo število in s tem zmanjšamo poseljenost otroka).
Žal Hiconcil ne bo uničil streptokoka skupine B. Pač pa bi njegovo prisotnost dokazali z brisom, ki je bil opravljen (v brisu pa so porasli enterokoki in E. coli). Pojav rezistence je sicer opisan, a je redek – in bi ga ugotovili (ob vsakem porastu bakterij v laboratoriju preverijo tudi učinkovitost antibiotikov na ugotovljeno bakterijo – antibiogram).
Fekalni enterokoki in E. coli sodijo med bakterije, ki lahko povzročajo okužbe pri novorojenčku, a obolenje nikoli ne poteka tako nevarno in hitro kot streptokokno. Dvomim, da se bodo odločili za zaščito vašega bodočega novorojenčka “kar tako”, pač pa usmerjeno – če bo imel po rojstvu težave pri adaptaciji na samostojno življenje (npr. če bo bled, če bo stokal, potreboval kisik…). Antibiotik za vas med porodom, ki bo potekal normalno in ne bo predolg, pa ni umesten.
Srečno torej in še čim več tednov veselega pričakovanja,