patentex-oval
Lepo pozdravljeni!
Sem 40 – letnica, ki nikoli ni smela jemati kontracepcijskih tabletk, maternični vložek ne prenašam, kondomi mi ne ustrezajo ( oziroma, niso 100% varni – 2x so mi počili ). Zaradi tega sem v preteklosti uporabljala Patentex oval vaginalne tablete, ki so bile v redu. Potem so nenadoma izginile iz naših lekarn. Potem sem uporabljala Lucini film – ki so tudi izginile iz naših lekarn. Ostaja mi samo še pena, ki se mi sploh ne zdi pratkicna. Zanima me, ali je kje v tujini mozno kupiti Patentex oval vaginalne tablete in zakaj so sploh izginile s naših polic?
Lepa hvala za odgovor!
Spoštovana!
Patentex oval se še dobi v Nemčiji. Poglejte na Lycos. de.
Morda se dobi tudi kje bližje.
Glede zdravil, ki so bila pri nas na trgu, pa jih sedaj ni več pa Vam moram pojasniti, da je to odvisno od proizvajalca zdravila ali pa od njegovega zastopnika za naš trg. Proizvajalec ali njegov zastopnik kot predlagatelj za izdajo dovoljenja za promet z zdravilom (kar imenujemo v žargonu – registracija zdravila) predloži Agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke vsa dokazila o kakovosti, varnosti in učinkovitosti zdravila, o zastopanju, odškodniniski odgovornosti,… ter pridobi dovoljenje za trženje, ki velja 5 let. po preteku tega obdobja mora to dovoljenje obnoviti. Če tega ne stori, ne sme več uvoziti zdravila, v lekarnah pa se lahko prodajo le zaloge, ki so bile uvožene pred pretekom dovoljenja pa še to samo eno leto.
Verjetno proizvajalec ni bil zainteresiran za trženje tega izdelka pri nas in zato dovoljenja ni obnovil. Žal.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
to sem našla na strani http://www.gov.si/ivz/knjiznica:
Patentex oval
nonoksinol
Medipharm d.o.o. (Merz Pharma GmbH)
G02B – Lokalni kontraceptivi
BRp, vaginalna globula, 12 x 75 mg, , do: 06.10.2008
BRp, 6 x 75 mg, , do: 06.10.2008
Po tem sklepam, da jim dovoljenje še velja in bi se stvar morala prodajati. Vsaj v mariborskih lekarnah jih še imajo.
Lep pozdrav, mojca
Spoštovani!
Jaz sem tudi močno razočarana, ker ni več na trgu Patentex ovala. Sem namreč njegova redna uporabnica, zaradi zdravstvenih razlogov(katere navajate tudi vi), kot tudi praktičnosti. Žal danes preveč reklamirajo vse tiste hormone, premalo pa dajo prednosti takim neškodljivim preparatom.
Tudi sami ginekologi ti ne priporočijo Patentexa, ampak vse druge zaščite prej. Žal o vsem tem ne moremo odločati.Bomo pa šli po kontracepcijo čez mejo.Pa lep dan želim
Spoštovana!
Iz Baze podatkov o zdravilih ni razvidno, da bi bilo dovoljenje za promet z zdravilom Patentex oval ukinjeno ali, da bi bilo zdravilo iz katerikoli razloga vzeto iz prometa. Dovoljenje za promet naj bi bilo veljavno do 6. oktobra leta 2008. Morda gre le za začasno motnjo v dobavi.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.