Patentex oval
Gre za kontracepcijo s pomočjo spermicida, ki ubija spermije, vendar to obliko KC ne uvrščamo med zanesljive oblike, zlasti ne pri mladih, plodnih parih. Primerna je torej bolj za “mejno lodne pare” oziroma v situacijah, ko je verjetnost zanositve majhna, recimo pri ženskah po 40. letu, v času dojenja ali v času manjše verejtnosti ovulacije oziroma ob hkratni uporabi še kakšne metode, recimo kondoma.
Stanko Pušenjak napisal:
> Gre za kontracepcijo s pomočjo spermicida, ki ubija spermije,
> vendar to obliko KC ne uvrščamo med zanesljive oblike, zlasti
> ne pri mladih, plodnih parih. Primerna je torej bolj za “mejno
> lodne pare” oziroma v situacijah, ko je verjetnost zanositve
> majhna, recimo pri ženskah po 40. letu, v času dojenja ali v
> času manjše verejtnosti ovulacije oziroma ob hkratni uporabi še
> kakšne metode, recimo kondoma.
Zdaj pa mi več nič jasn, saj na njihovi internetni strani piše tole:
The Pearl Index states the number of pregnancies in a group of 100 women who used this contraceptive method for one year. Patentex oval’s Pearl Index is 0.3 – 1.6. This means that of 100 women who used this contraceptive method for 12 months, only 0.3 – 1.6 women became pregnant. In other words, Patentex oval offers 98.4 – 99.7% safety against unwanted pregnancy.
Each number of the Pearl Index stands for the result of a clinical study. The lower these numbers are, the better the contraceptive method is.
For Patentex oval, six clinical studies with more than 10,000 women prove that Patentex oval is safe and well-tolerated.
Jaz sem na podlagi tega sklepala da je to zanesljiva oblika kontracepcije.
Z fantom sva stara 24 in 26 let in se trenutno ne načrtujeva otroka. Kaj menite bi lahko uporabljala samo to obliko kontracepcije?
LP
Metodo lahko uporablja kdorkoli, tudi vi. V tekstu ki ga prilagate v angleščini je malo zavajanja. Ko pišejo o Pearlovem indeksu ni napisano, koliko stare so bile ženske, ki so metodo testirale, ko piše o 10.000 domnevnih žensk v raziskavi pa omenja zgolj to, da so metodo dobro prenašale in da je varna (safe), kar v prevodu ne pomeni, da je učinkovita temveč zdravju neškodljiva. Oboje je sicer pomembno a vendar zapisanemu ne bi verjel povsem. Do zdaj se namreč nobena niti barierna niti kemična metoda ni izkazala za tako učinkovito, kot piše v pripetem tekstu.