Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija PASM – zdravila

PASM – zdravila

Spoštovani!

Katero zdravilo je pri diagnozi >preveč aktiven sečni mehur< Vaša prva izbira?
Ali je to Vesicare ali Emselex? Ali je Vesicare 5mg enako kot Emselex 7,5 mg oziroma
Vesicare 10 mg enako kot Emselex 15 mg?
So na našem tržišču dostopna še druga, morda uspešnejša zdravila?

Hvala in lep dan!

Spoštovani!

Kolikor vem, na tržišču zaenkrat prevladujejo antiholinergiki, torej zdravila, ki blokirajo muskarinske receptorje. V pripravi so tudi druga, na primer nekateri beta agonisti, ki naj bi bili na primer v Franciji že na tržišču, vendar jih po mojem vedenju pri nas zaenkrat (marec 2011) še ni. Če tablete ne pomagajo, predpišemo včasih tudi kombinacijo dveh tablet, če tudi to ne pomaga pa je možno zdravljenje z aplikacijo (navadno injiciranjem) snovi v mehur, v Sloveniji uporabljamo botulinum toksin Dysport.

Glede antiholinergikov so tu starejši, neselektivni (to pomeni, da vplivajo na več podtipov M receptorjev) – najbolj preizkušeno zdravilo je nedvomno Spasmex. Pri Spasmexu je problem, da ga bi za mehur morali uporabiti v višjem odmerku, kot se navadno uporablja za zdravljenje raznih krčev notranjih organov (žolčnih ali menstrualnih kolik) – tableta Spasmexa forte je 5 mg, za učinek na mehur pa so dnevni odmerki 30 mg in več.
Ditropan – oxybutilin – se je predpisoval včasih, bolniki so ga individualno uvažali iz tujine, kjer je še vedno na voljo, sedaj tudi v obliki transdermalnega obliža. Čeprav je to sedaj registrirano v Sloveniji, mi ni poznano, da bi pripravek pri nas dejansko tržili.
Na našem tržišču so pred nekaj leti začeli z Detrunormom (15 mg) in Detruzitolom 2 in 4 mg – menim da se obe zdravili še da dobiti in jih še občasno predpisujemo.
Trenutno aktualni so Vesicare, Toviaz in Emselex. Prednost Toviaza je v tem, da za aktivacijo ne potrebuje metabolizma v jetrih, aktivna učinkovina po aktivaciji s plazemskimi encimi je enaka kot pri Detruzitolu. Vesicare je verjetno “najmočnejši”, saj učinkuje tako na M2 kot M3 receptorje, pri prekomerno aktivnem mehurju so prisotni oboji. Vsi našteti, razen Emselexa, so neselektivni in delujejo na bolj ali manj več tipov muskarinskih receptorjev. Emselex je dosedaj najbolj M3 selektiven, torej ima teoretično manj stranskih učinkov kot vsi ostali, tako na kognitivnem področju (manj prispeva k demenci pri starejših) kot tudi na področju vpliva na srčni utrip (manj tahikardij). Glede odmerkov drži to, kar ste zapisali. Sam pogosto najprej preizkusim teoretično najvarnejši pripravek.

Naj opozorim, da so to zdravila, ki jih (vsaj v primeru PASM) uporabljamo za izboljšanje kvalitete življenja in ne za reševanje ali ohranjanje življenja. Za nekatere imajo neprijetne stranske učinke (zaprtost, suha usta), drugim pa dobro pomagajo. Smiselno jih je preizkusiti in med široko ponudbo izbrati tistega, ki posamezniku najbolj ustreza. In (če ne gre za nevrogeni mehur, kjer jih uporabljamo za znižanje previsokih tlakov v mehurju, ki lahko ogrozijo ledvica) po nekajmesečnem jemanju preveriti tudi, če že gre brez njih.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

New Report

Close