Pasji lajež
Dragi moji!
Ko kupujete stanovanja ali drugo nepremičnino se prej pač pozanimajte glede tega kdo ima kakšno žival itd.in kako bi to lahko kasneje vplivalo na vaše življenje.
Poznam nekaj primerov,ko so se z mesta preselili na deželo pa jim zopet ni bilo prav,ker je kikirikal sosedov petelin in mukanje krav v hlevu….
Mogoče bi bilo vseeno za ljudi,ki živimo v bloku dobro prej vprašat za soglasje sosedov,če bi se strinjali z našo željo in odločitvijo ob nakupu psa. Na tak način bi lahko bilo marsikomu prihranjen konfflikt z sosedi zaradi psa oz.lajanja.Tam kjer smo prej živeli smo sosede seznanili z našo odločitvijo in tudi bi bili toliko humani,če bi naš kuža resnično povzročal težave ostalim ljudem bi mu pač morali poiskati drugo bolj primerno mesto čeprav si tega ne znam niti ne zmorem predstavljati,da bi moral drugam.
No hvala bogu nismo imeli večjih težav in sedaj pa imamo nad sabo sosede,ki začno ustvarjat po deseti zvečer in naj mi samo pisne,če moj pes kdaj zalaja…..
Mene pa zanima kakšno rešitev vidite vsi vi, ki bi tako besno radi kaznoval lastnike lajajočih psov?
Ali ste mnenja, da bo pes manj lajal, če bo lastnik plačal 200€? Razen tega, da se psa, sploh ponoči) zapre nekam noter, kakšno rešitev vidite? V bloku recimo je pes že noter.
Večina psov ne neha lajati na ukaz, če pa že začnejo kmalu spet lajati na novo. Torej kakšna je rešitev?
In pasji lajež je vseeno drugačen od otroškega joka ali razbijanja pijanega soseda. Veliko pasem smo mi ljudje naredili takšnih, da so čuvaji, alarmi. Tem pso je lajanje ob najmanjši spremembi kot dihanje in še tako dobra vzgoja ne pomaga.
Kakšna je torej rešitev?
Zavedati se je potrebno, da psi mnogim njihovim skrbnikom niso neke stvari, ki se jih enostavno zamenja. So družinski člani, ki so ljubljeni in nezamenljivi.
Seveda obstaja na drugi strani tudi kup psov, ki živijo v nezavidljivih pogojih, so zanemarjani, v premajhnih pesjakih, brez primernega gibanja in ukvarjanja lastnika. Takšen pes ima večje probleme od lajanja, mogoče bi se bilo bolje osredotočiti na to.
Lajajo pa lahko oboji.
Kakšna je torej ta vele rešitev, ki nas bo vseh odrešila hrupa?
Tudi mene, ki imam sosedo, s 5 otroki, ki jočejo že dobrih 7 let. Njena teorija je, da jih je treba pustiti, da se ne razvadijo. Se ne strinjam v vseh pogledih z njo, ker vsak otroški jok ni enak. Nekaj je jok histeričnega izsiljevanja, nekaj pa jok otroka, ki nekaj potrebuje, ki ga nekaj boli ……. in podobno je pri psih. Tudi sama bom ignorirala svojega psa, ki bo tulil, zato ker sem ga pustila samega doma 20 minut, ko sem skočila do trgovine. V takem primeru bom počakala zunaj, da preneha, šele tedaj bom vstopila. Nasprotno bi bila slaba vzgoja ki bi povzročila posledično kasneje še več lajanja. Seveda pa je to čisto drugačno tuljenje od teritorialnega, alarmnega lajanja, s katerim se postopa čisto drugače.
Kaj je torej ta univerzalna rešitev?
Dober dan oz. dober večer.
Ker je ta tema tako aktivna bom še jaz probal srečo.
Prav tako imam soseda z zelo motečim psom. Podnevi se sploh ne oglasi ponoči pa laja kar ves čas. Moti mene ker je na isti strani kot spalnica in prav tako dva moja otroka.
Za vse, ki me boste zdaj obsojali kakšna oseba sem, da nisem obziren do soseda bom še dodal, da vedno zaprem okna ko joče otrok, da ne vznemirjam sosedov. Prav tako sem ljubitelj psov in bi rad sam imel kakšnega vendar še trenutno nimam urejenega prostora in okolice. In še za dodatno informacijo ta moj sosed svojega psa trenira da MORA lajat, ker drugače po njegovem mnenju to ni pes. Pa, da ne pozabim ta moj super sosed, ki se po vašem mnenju ne zaveda motečega zvoka je podal prijavo na policijo za motenje miru, ker smo se selili v nedeljo, kjer smo prenašali samo pohištvo torej je hrup minimalen, če izločiš človeški pogovor ob selitvi.
Posledičo že 2 leti spim z zaprtimi okni v zatohlem prostoru, ker so vsa okna na eni steni torej tej kjer je pes.
Za vsak nasvet kako ukrepat bi bil zelo hvaležen.
LP
Pozdravljeni,
pri nas v bloku ima sosed zlatega prinašalca. pesek je še mlad, vendar poznam pasmo, ker imajo tudi moji starši zlatega prinašalca in vem, da so to zlati kužki. Problem je v tem, da moj sosed pelje tega kužka kakat pred blok.
najbrž mi ni potrebno razlagati, kakšno imamo pred blokom, v katerem živi tudi veliko otrok. Kaj lahko storimo? prijazno smo ga že opozorili, pa ni zaleglo. Kaj pa svetujete zdaj?
lp
Večina občin ima odloke o čiščenju za našimi psi, kar je edino pravilno. Dvomim, da je vaša občina izjema in verjetno je za ne-pobiranje predpisana tudi kazen.
Če pogovor res ne zaleže, lahko soseda prijavite, kot z vsako prijavo je dobro, da imate prej dokaz, da res ge za tega soseda, ki ne pobira za svojim psom. Najboljši dokaz je fotografija. DNK analize iztrebka ne bo šel nihče delat :). Lahko ga tudi slikate in mu poveste, da boste prijavo poslali naprej v kolikor svojega obnašanje ne popravi.
Pri naših blokih je nekako naneslo, da smo lastniki psov vedno metali rečke enega od košev in očitno s tem pokazali dovolj veliko potrebo po pasji postaji, kjer so sedaj tudi (večinoma) zastonj vrečke, tako, da nihče več nima izgovora, zakaj ne pobira. Mogoče bi isto predlagali tudi svoji občini?
vsak zagovarja svoje. Ampak, kako je s tem zakonsko!!!
Tudi sam imamo v naselju pasjeljubca (misli da je),ki jih ima več in ki jih uči pse lajati, noreti, itd. ponoči lajao in cvijiljo non-stop, Stanje je nevzdržno. Celo podnevi i dolgčasa psi cvilijo, lajajo… A moramo ljudje res to polslušati?? Nič nimam proti psu…ki je zadovoljen pri svojem lastniku, ki zalaja, ko je to potrebno , pa naj bo ponoči al podnevi. Ampak, kar je pa preveč je pa preveč. aha..lastnik psov je idiot, ki se ne zna pogovarjat!!! Veliko psov je tudi v okolici, vendar z drugimi ni problema….. zalajajo in utihnejo…. pač upozarjajo na nekaj…. lajanje v nedogred brez vzroka je pa hudo težavna stvar.
Ne vem, če kateri zakon pokriva prav pasji lajež (lajanje je pač naravno oglašanje psov), sicer je pa Zakon o varstvu javnega reda in miru tisti, ki prepoveduje pretirano motenje drugih s hrupom oz. zagotavlja mir za počitek (22:00 – 6:00).
Če je res hrup tako moteč, potem je za vzdrževanje javnega reda in mira pristojna policija, morda z novimi pooblastili celo redarske službe. Sicer pa psi pač lajajo.
Ja po mojem ima tudi Zakon o varstvu javnega reda in miru to čez. Med 22.00 in 6.00 se torej ne sme povzročati večjega hrupa, ker je takrat čas za počitek, kot je že Sleepy napisala. 😉
Če gre za to, da psi lajajo, ker so v slabih razmerah, pa tudi Vurs, ampak, ne vem, če je v vašem primeru tako. Ker če psi “kar tako” ves čas lajajo Vurs tu nima kaj. To je le, če je recimo pes bolan pa ga ne oskrbijo, nima hrane dovolj in tko naprej, pa zato laja. ;)))
Če je lastnik psa bedak, se nimaš z njim kaj pogovarjat. Če se noče pogovarjat. Gleda kot tele in dela po svoje. Prjatlov nimajo, ker se jih folk izogiba in psi so jim edini prjatli. Pregovor, da je pes najboljši človekov prjatu, drži za psa… takšnemu človeku, je lahko samo pes prjatu, ker drugega človeka nima več. Skregani so s celim krajemm. oz. izogibajo se jih na široko. Tud tolk vesti nimajo, da so okol majhni otroci, starci, …. psi so večji del dneva zaprti, cvilijo, lajajo na vse kar leze, hodi ali leti. (na muhe pa še najraje, ker jih je največ okol), Torej vznemirjajo okolico podnevi in ponoči iz čistega dolgčasa. Lastniki psa, se še najraje odpelje od doma, ko ima pol “kufr” laježa. In žalostno je, da imajo lahko nekateri pse, ko še za sebe ne znajo skrbeti. Da ne bo pomote, vsi imamo pse v okolici in vsi imamo urejeno, da ni nobenih problemov. Eden, pa nekaj po svoje rine pse drugim na grbo. Psi intenzivno lajajo na sosede, renčijo, … po svoji parceli ne moreš hoditi, da ne bi zdivjani psi prletel k ograji … In žalosto je, da inštitucije to tolerirajo.
nam je policija delno pomagala, pa še to izven svojih pristojnosti. Sosedov pes je lajal 24 ur na dan, in to dobesedno. Ne moreš verjet, dokler tega ne poslušaš na lastna ušesa, dokler se sredi noči ne zbujaš, v lekarni kupuješ čepe za ušesa, itd. Pogovor z lastnikom je brezveze, ker so itak stalno doma in jim pes laja pod oknom, a njih očitno nič ne moti.
Prvi klic na lokalno policijo:”pes je pač žival in mi mu ne moremo ukazati naj bo tiho.”
Potem sem na kontaktnem obrazcu na policija.si napisal za kaj gre. Nekaj tednov ni bilo odziva, potem pa se na vratih pojavita dva policaja, češ da sta od ministrstva dobila nalog, da preverita, za kaj gre.
Ok… pa sem povedal za kaj gre. Rekla sta, da bosta sosedu zadevo omenila, ne bosta pa povedala od kod prijava, da ne bosta ustvarjala še večjih sporov.
Zadeva je zaenkrat rešena do te mere, da je pes vsaj ponoči večinoma tiho, čez dan pa zna zadeva še vedno biti neznosna.
Obstaja stran predlagam.vladi.si , kjer je eden od predlogov tudi “Opredelitev motečega pasjega lajanja kot prekrška”. Predlagam, da vas čim več glasuje za ta predlog.
V eni od epizod “The dog whisperer” so imeli podoben problem: pes, ki je stalno lajal v stanovanju, ko lastnikov ni bilo doma. A v ZDA imajo te stvari drugače urejene: lastnika sta dobila čas, dva meseca se mi zdi, da spravita psa v red, ali pa se bosta morala odseliti.
Občina Log – Dragomer je sprejela odlok, ki določa, da v naseljih ni dovoljeno imeti na prostem psa, ki s svojim laježem moti občane pri počitku med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj. V nasprotnem primeru vas lahko doleti 100 evrov kazni. – edino pravilno. Upam, da se bo odločitev prenesla na celo državo.
Tudi jaz se pridružujem mnenju, da je hrup- hrup! Glasna televizija, glasna glasba, glasno prerekanje, vreščanje otrok, lajanje psov,… Tako kot je že nekdo napisal- ljudje smo različni in motijo nas različni zvoki. Mene je soseda nekaj dni nazaj obtožila, da ji moj pes življene spreminja v pekel, ker konstantno (!) laja dopoldne ko je sam doma, njeni otroci pa takrat počivajo. Pri tem je spregledala dejstvo, da je doma moja punca in pes zalaja ( ne laja ampak ZAlaja) ko se veseli, da gre na sprehod, ko se igra ali ko pride kdo na obisk. Torej se je dobesedno lagala zato, da bi zdramatizirala zgodbo. Mislim, da je pes upravičen da se od časa do časa med dnevom oglasi- sploh če je vesel. Vidim, da je velik del tistih na tej temi ostro proti primerjanju različnih hrupov ampak se sam pridružujem tistim, ki pravijo, da tudi otroško vreščanje ni prijetno. Tudi omenjeni sosedje imajo tako vzgojo, da se otroka ne sme pogledati ko začne jokati in posledično otrok joka (že drugi) vsako drugo noč- celo noč. Ne boste verjeli ampak so mi v službi zavrnili prošnjo za porodniško zato ker ima moja soseda otroka! Moram priznati, da mi nespanje ponoči kvari zbranost na delovnem mestu. Pa nikoli ne rečem nič ”ker so to otroci in to je drugače”. Sedaj ko imava s punco psa, ki celo noč prespi, med dnevom pa nekajkrat zalaja od veselja ali če mora na wc- sedaj pa sosedi ustvarjam pekel na zemlji! To pa tudi ni ravno uravnoteženo pa če upoštevamo utežne faktorje da enkrat govorimo o psu, drugič pa o otroku, pa še vedno ni pošteno. Pri tem naj samo še povem, da sva kuža s punco našla ležati na sredi ceste, starega 3 tedne, sestradanega in popolnoma prekritega z zajedalci (torej ga nisva kupila v trgovini in zvlekla v stanovanje). Ker je bilo poletje so bila zavetišča polna in nisva uspela najti nobenega posvojitelja. Sedaj je kuža najin. Za njega lepo skrbiva, ima vso oskrbo, 5x na dan ga peljeva na sprehod od tega 2x po poljih in imava ga neskončno rada. Moram priznati, da me je soseda užalila s takim napadom in z mišljenjem, da se pes ne sme oglasiti sploh nikoli in nikdar medtem ko njeni otroci lahko spijo ko želijo, lahko kričijo med igranjem ko želijo in lahko se derejo in jokajo ure in ure ko želijo! Se opravičujem ampak čisto tako pa tudi ni!