Najdi forum

Nenehno mislim na psa (mešanec=labradorka +ovčar), ki je zunaj, vendar ne pri meni. Pri mami je in ona zastopa stališče, da je pes čuvaj in samo čuvaj.Torej, v hiši nima kaj početi. Mislite, da ga zebe zunaj? Ali dlaka zadošča? Sprehaja se dvakrat tedensko in nima postlane ute, ki je sicer dokaj dobro narejena. Ali mora imeti zaprt vhod? Kje spijo vaši kosmati prijatelji?

Če se le da spijo pri meni na postelji, drugače v svojih košarah. Pa pustimo te, ki so na toplem, raje omenimo tiste zunaj. Ja, eden naših od psov živi zunaj v pesjaku. V utico smo mu poskušali dati že vse živo, pa zmeče ven. Še najbolj primerno je seno, odeja malo manj, ker se napije vode in zmzne, da niti ne omenim bolh, ki se zaredijo. Na vhod ute se lahko namesti kakšna stara brisača, vendar ne preluknjana, še bolje kot brisača pa je povoščen prt (takšne, ki so jih imeli včasih po gostilnah), da prepreči vdor mrzlega zraka. Če je uta toplotno izolirana in ima vhod na strani in dva prostora je psu še dokaj toplo. Če pa je vhod na sredini in ima uta le en prostor pa je tako kot če bi pes spal zunaj. Uta mora biti tudi dvignjena od tal. Da se kuža še dodatno ogreje je pomebno, da ima VSAKODNEVNE SPREHODE! Vsaj dva na dan (naši psi jih imajo pet!) Dvakrat tedensko je absolutno premalo za psa. Po tem sklepam, da svoje fiziološke potrebe opravlja kar ob uto. Sklepam tudi, da je verigar. Če že imate psa na verigi, mora biti ta dovolj dolga (s pod 4 metre se sploh ne pogovarjam, pa še to mora biti na jekleni vrvi, da veriga drsi) in ne pretežka, da je pes še premakniti ne more. Pozimi je treba tudi paziti, da ne primrzne na tla, ker psu onemogoči gibanje.
Pes za to, da se ogreje potrebuje tudi primerno prehrano. Ostanki iz kuhinje to niso. Najboljša je pripravljena briketirana hrana. Če se psu daje kuhano hrano, mora biti ta pripravljena zanj, ker hrana pripravljena za ljudi je preveč začinjena, ponavadi tudi premastna za psa. Torej, ena tretjina mesa, ena tretjina makaronov riža ali polente in ena tretjina zelenjave, je približno primeren obrok. Ali pa prepričajte mamo naj kupuje kvalitetne brikete. Seveda dvomim, da bi ji to ustrezalo, zato poskrbite vsaj za uto in sprehode. Pes vam bo hvaležen.

Maya,

Tudi jaz imam svojega Luksa zunaj in mislim da ni nič hudega če je zunaj pomembno je da ima izolirano uto ter da mu v uto daš seno ali kaj podobnega. Poleg tega je tvoj kuža dolgodlaki, pa še zgoščeno dlako ima v tem letnem času, poleg tega ga pa pred mrazom ščiti podkožna maščoba.

Napisala si da se sprehaja 2x na teden… upam da si se zmotila in mislila 2x na dan… !!!!!

no kaj več si lahko prebereš na naslovu:

http://www.mojpes.net/cgi-bin//YaBB.pl?board=razno&action=display&num=1034403815

lp

Vse je lepo in prav, ampak mi vseeno povejte:”Kako so psi prej preživeli brez “izoliranih utic, zaprtega vhoda, brez prepiha, briketov in pesjaka”? Vsi so bili verigarji in člani družin, vendar ne pod odejo. Hiše smo začeli izolirati pred tridesetimi leti (marsikdo tudi zdaj nima izolacije), kaj šele, da bi jo imel pes.To pa ne pomeni, da ga nimaš rad. Če so preživeli stoletja, bodo tudi zdaj in ne delajmo disertacije na to temo. Moj pesjan nima ortodontskega aparata in (nevzgojeno!!) z velikim užitkom lovi mačke. Povsem naravno. HOV

Če so tvoji davni predniki tistih 30 let kolikor so živeli preživeli v votlinah,se greli ob ognju in jedli surovo hrano,zakaj se ne vrneš v življenje narave.Garantirano bi preživela,koliko časa pa niti ni pomembno.

Pa veš da maš prav! Pes je SAMO pes! Se je lahko na verigi, zunaj v snegu, če bo pač crkno po petih letih bomo pa novega nabavli, se niso dragi.

…..

No naj povem, da zdaj ko je zapadel sneg in ko ga malo imamo moj Luks samo časa da se bo povaljav v njemu, nikoli nisem še videla da pes tako uživa v snegu … no pa toliko o tem da pse zebe!

lp

No ja. Ampak pregovor “ME ZEBE KOT PSA” ! tudi ni iz trte zvit.

Lep pozdrav!

Psa ne moti mraz (razen starejših ali kratkodlakih) temveč vlaga in prepih. Tudi moja psica se rada valja po snegu, ampak če je potem mokra jo začne zebsti. Kodrica, ki je bolj občutljiva na mraz, pa se ne bi v življenju dotaknila snega, če ne bi bilo treba. Vidim pa, da jo začne zebsti, ko se ji kepe snega primejo dlake in se zaradi telesne temperature topijo. Takrat greva ponavadi na toplo.

Psi, ki so ves čas svojega življenja zunaj, pa naj bodo na verigi ali ne, so mraza vajeni, ker je to povsem naravno. Je pa res, da nam nebo krona iz glave padla, če tudi psu omogočimo čim manj stresno preživetje zime! Če v uto namestimo dovolj toplo odejo ali kaj podobnega, vhod pa zaščitimo s kakšno plahto, nas kot prvo to nič ne stane, po drugi strani je pa tako, da če si normalno moralno razvit človek, enostavno nimaš srca, da bi se grel v topli hiši, psa pa bi pustil zunaj na mrazu. Če si najdemo čas za vse mogoče neumnosti, si ga dajmo tudi za to, da v jeseni uto znotraj obložimo z stiroporjem, ki tudi ni neka jaka znanost, psu pa bo precej bolj toplo pozimi. Če pa mu še enkrat na dan damo topel obrok, ga dvakrat peljemo na malce daljši sprehod brez verige, nas pa tudi nebo vrag vzel. Pes pa se bo precej ogrel! Pa vodo mu tudi lahko dvakrat na dan zamenjate, ker sicer si lahko jezik precej poškoduje na ledu!

New Report

Close