Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina pasja in mačja hrana -mnenje veterinarja

pasja in mačja hrana -mnenje veterinarja

Jaz si pa še težje predstavljam, da si pes ali mačka najprej ujame piščanca, ga razkosa, doda malo umetnih vitaminov, in še kake konzervanse, pa kako mesno moko, skuha malo riža, ki ga doda vsemu temu, potem pa naredi kroglice, jih spraži in voila….. evo briketi so tu.
yo, si imela biologijo 1?

Ja, vsako leto sem imela popravca. Mogoče zato, ker se o tem nismo učili, vsaj pri biologiji ne :p A ti si se? :)))))))))))))))

Ko sem kupila mojo višavsko terierko, mi je rejec povedal, da je psica (mama moje višavke) jedla le brikete (take in drugačne) in z leti pridobila precej težav vezanih na prehrano (tudi alergije), zato je brikete ukinil pri vseh svojih psih in jim hrano pripravlja sam. Opozoril me je na to, ker bi utegnila moja psička seveda podedovati alergije od svoje mame.
Doma sem imela sicer že pripravljeno vrečo Royal canina, vendar sem se odločila, da jo pustim kar zaprto. Zdaj je moja psička stara skoraj 3 leta, kuham ji sama. Moram reči, da je izredno zdrava, vendar ne bom trdila, da je to zato, ker ne je briketov. Verjetno je s to zadevo tako kot pri ljudeh, enim paše taka hrana, drugim drugačna.
Moji kuham različno mešano meso, najrajši ima jetrca, poleg pa pasji riž z zelenjavo in pasje makarone. Za priboljše ji dajem kosti (ne več kot 1x tedensko), pasjo čokolado, 1x tedensko ji spečem jajca in 1x tedensko dobi konzervo tune. Dokler je zdrava, dokler ima rada tako hrano, bomo ravnali kot do sedaj.
Resno pa mislim, da so psi, ki jim bolj odgovarjajo le briketi in psi, ki jim briketi škodujejo. Psi so si različni.

IZPOVED VETERINARJA

Kakšno škodo povzroča brozga, ki se prodaja pod imenom pasja (ali mačja) hrana

Psi in mačke, ki jih redno hranijo z umetno industrijsko hrano – konzervami ali briketi – neizogibno postanejo žrtve cele vrste krutih in uničujočih bolezni. Njihovi lastniki jim lahko močno izboljšajo zdravje, če nemudoma preidejo na naravno prehrano, ki terja veliko glodanja in žvečenja (kot je za te živali naravno!) in je sestavljena predvsem iz nerazkosanega mesa (n. pr. celih surovih piščancev) ali vsaj iz surovih kosti raznih živali, ki se jih drži še nekoliko mesa.

Bil sem eden izmed njih

Po diplomi na Kraljevem veterinarskem kolidžu londonske univerze sem prvih 15 let svojega dela sledil uveljavljeni veterinarski doktrini. Svojim strankam sem močno odsvetoval, da bi hrano za svojega hišnega ljubljenčka pripravljale same, češ da takšna hrana ne bo vsebovala primernega “ravnovesja” hranil. Govoril sem tudi, da je surovo meso zaradi tveganja okužbe z bakterijami nevarno, poleg tega pa ne vsebuje dovolj kalcija.
Kosti, tako sem učil svoje stranke, so zelo tvegana reč. Žival si lahko polomi zobe, ali pa se ji kost lahko zatakne v požiralniku, pri iztrebljanju ali kod drugod na poti skozi črevesje. In kdo je že kdaj slišal, da bi mačke žrle kosti?
Pasjim in mačjim lastnikom sem zagotavljal, da so izdelovalci umetne hrane vse natanko preučili in vedo, kaj je prav. “Te velike korporacije se spoznajo na znanstvene podlage prehranjevanja in so vložile veliko denarja v to, da zagotovijo vaši živali kar najprimernejšo hrano. Pa še tako praktična je!”
Ko sem tako na hitro odpravil vprašanje najboljše prehrane za mojega pacienta, sem se lahko vrnil k pomembnejšim rečem, na primer k diagnosticiranju in zdravljenju njegove bolezni. To je bilo navsezadnje tisto, za kar sem bil usposobljen in kar so moje stranke od mene pričakovale.

Pet načinov zastrupljanja

O, kako neznansko me je danes sram! V kakšni nepojmljivi, grozni zmoti sem živel in kako velika je moja krivda! Naj so bili moji pacienti še tako različni po velikosti, zvrsti in pasmi, vsi so imeli eno skupno točko: jesti so morali umetno industrijsko hrano. Kar je bil skorajda brez izjeme edini razlog, da so moje storitve sploh potrebovali.

Da, tako preprosto je to. Hrana pa jih ni zastrupljala le na en sam način – zastrupljala jih je – in jih še zastruplja – kar na pet različnih načinov:
Mehka konzervirana živalska hrana in briketi, katerih glavna sestavina so žita, živalim ne očistijo zob. Prav nasprotno, takšna hrana se lepi na zobe in omogoča bujen razrast bakterij v zobnem plaku. Telo proti bakterijskim napadalcem mobilizira svoj imunski sistem. Rezultat so vnete dlesni, zaudarjajoča sapa in bakterije, ki krožijo po organizmu in s svojimi strupi slabijo in zastrupljajo celotno telo.1,2[/b]
Psi in mačke nimajo primernega prebavnega sistema in encimov, da bi lahko poskrbeli za sestavine žitaric in drugih rastlin, ne glede na to ali so te sestavine surove ali kuhane. Ko v tovarni pasje hrane ta žita prekuhavajo pri visokih temperaturah, se škrob, beljakovine in maščobe denaturirajo in postanejo do take ali drugačne mere toksični.3 Umetna brozga je tudi polna barvil, konzervansov, vlažilcev in še kupa drugih umetnih kemičnih aditivov; nobeden nima hranilne vrednosti, vsi pa so bolj ali manj škodljivi.4 Ko pridejo v črevo, se absorbirajo v kri in prizadenejo razne telesne sisteme.
Slabo prebavljene žitne sestavine iz brozge, ki prispejo do debelega črevesja le v napol predelanem stanju, so vzrok, da se tam razraste veliko število škodljivih bakterij. To zelo škodi črevesni sluznici, saj je s strupi, ki jih te bakterije izločajo, nenehno v stiku. Tudi te strupe kri zanese naprej, do drugih telesnih organov.5
Nekatere občutljivejše živali, recimo mladiči, pokažejo znake slabega zdravja in slabega počutja že v zelo kratkem času uživanja te škodljive, umetne brozge. Številni mladiči trpijo za driskavostjo in raznimi kožnimi težavami. Dolgoročna izpostavljenost strupom, naštetim v točkah 1., 2. in 3., pa okvari še druge organe. Bolni organi nato tudi sami proizvajajo več toksinov in odpadnih snovi, kot bi jih sicer, ter jih spuščajo v krvni obtok, kar še pospeši obstoječe bolezni in okvare.6
Naše živali trpijo večinoma trpijo molče, saj ne znajo govoriti. Toda ko jih prizadenejo štiri vrste strupov, ki sem jih opisal, pozornim in skrbnim lastnikom že njihova telesna govorica pove, da potrebujejo pomoč veterinarja. Le redki veterinarji pa jim bodo rekli: “Prenehajte! Ne dajajte mu več te škodljive brozge!” Večina veterinarjev žal ignorira kategorije 1, 2 in 3 ter se osredotoči le na bolne organe iz točke 4. Zdravljenja se navadno lotijo z močnimi zdravili, ki toksično obremenitev živali še povečajo.7

Večina vas tukaj propagirate “naravno hrano” potem pa izjavite, da vaši psi jedo predvsem ostanke.Kolikor vem se tudi veterinar, ki je pisal ta članek strinja, da ne psi in ne mačke ne smejo jesti ostankov človeške hrane saj je ta pretirano začinjena. Naša prejšnja psica je jedla ostanke, ker sta moja starša menila, da je tako prav in psica je umrla za rakom. Rak je pač pogosta bolezen, sploh v urbanih območjih. Bila je manjši pes, zato bi morala živeti dlje. Pa tudi sicer ostanki človeškega kosila niso prav nič naravni še za človeka ne, kaj šele za žival. Moj novi pes sedaj uživa predvsem brikete N&D in moram reči, da sem zadovoljna z njegovim stanjem, kljub temu, da se je rodil preobčutljiv in z gensko napako (izpah pogačice). Ko je užival Hill science plan je bilo z njim slabo, ker je bil preobčutljiv. Ko je užival Acano sem dobila občutek, da je ne mara poleg tega pa se je čohal zaradi prevelike količine proteinov. Sedaj, ko uporabljam N&D je manj občutljiv, pa tudi manj izpahov pogačice ima, njegova dlaka je svetleča in močna.
Nehajte že uporabaljati Hillsove brikete kot izgovor za to, da dajete svojim ljubljenčkom ostanke družinske pojedine, kar se mene tiče je Hill slaba hrana za živali. Tudi nasplošno nima visoke ocene (ocena je povprečna) je pa res, da ga imajo veterinarji radi. Verjetno se druge živali bolje odzivajo nanj, moj se ni. Sicer za pokušino tudi on dobi kaj drugega, navadno mu v brikete dam nekaj mokre hrane recimo Sushi dog. Skratka potreben je čas, da najdeš nekaj kar je dobro za tvojega psa. To da mu daš ostanke pa je zgolj izgovor.
Manj zadovoljna sem z izbiro mačje hrane. Doma imam mačko, ki uživa samo mokro hrano, briketov noče niti povohati. Bojda so itak škodljivi, ampak ne vem. Nezadovoljna sem z sestavinami v hrani (zakaj lepo prosim mačka potrebuje borovnice in krompir v svoji prehrani?). Zdi se mi, da za mačke enostavno ni dovolj skrbi in tudi vzrediteljca mi je potožila češ, da imajo mačke sedaj krajšo življenjsko dobo kot nekdaj in je tudi rekla, da gre krivdo iskati v hrani in cepivih. Mačke so proizvajalci hrane vzeli za neke vrste psov ter dodali v hrano polno stvari, ki niso potrebne. Je pa res, da imam mačko v bistvu šele kakšen teden, ter da me čaka še dolga pot do tega, da najdem najboljšo hrano zanjo. Saj sem si tudi pri psu morala vzeti čas. Ampak ravno tega se nekaterim od vas ne ljubi. Imam prav?

Panteistična, ste že poskusili mačjo hrano Cosma?
Naš mali kuža je tudi zelo občutljiv, po vsaki hrani, ki vsebuje piščanca, se praska. Zelo pa mu ustreza Acana Pacifica.
Občasno pa kupim tudi kosti (mesar mi jih naseka) z malo mesa in potem je res veselje 🙂

Panteistična, pa ti razumeš ostanke kot hrano, ki je močno začinjena in gre res iz talarja ali morda ostanke, ki ostanejo med samo pripravo? Npr. obrezke od mesa, ostanek zelenjave ipd. Ker jaz dajem to slednje.
Kar se tiče pa mačke. Ali ji daj brikete ali pa večje kose surovega mesa. Z mokro hrano bo kaj kmalu brez zob.

za psa je edina hrana SUROVA HRANA in sicer vsakega malo.Rahle kosti,meso,drobovina (najboljše 70% kosti-30% mesa),jajca,ribje olje,sardele (ne glede na to, da sardel ne more uloviti), tudi dobro sekljana zelena zelenjava, naribano korenje,paradižnik,tudi kurkuma…………….ko je prednik psa ujel žival je jedel tudi želodec v katerem je bila trava,zelenjava.Dobro mu je dati tudi 20% maščobe, lahko tudi ne-procesirano olje.
briketi so veliko sranje, boljše da mu dajete vaše pomije od kosila, kot brikete.
Veterinarji PRODAJAJO brikete-psi zbolijo, veterinarji si manejo roke……začaran krog za vas in vaš denar.

No, jaz zelenjave nikoli ne sekljam, ampak dam kar celo. Isto sadje.

Recimo, 50% ljudi zagovarja brikete, 50% ljudi pa surovo hrano (% sem napisala kar na pamet).

Nikakor se ne moremo zediniti o tem, kaj je tisto najbolje. Če je ena stvar za nekatere absolutno vredu, je druga totalno zanič.
Kaj pa, če hranimo pol – pol? Zjutraj brikete, zvečer surovo meso, kosti? Potem smo v vsakem primeru samo ‘polovico zafurali’ 🙂

Malo za šalo, malo zares 🙂

Lep dan vsem!

Pol-pol…..kaj je tisto najbolje?

Če veš, da so briketi industrijsko predelani vsakršni možni “produkti” plus kemični dodatki…potem ni dileme, kaj je najbolje 🙂

jojoba, če bi vedela, bi to z veseljem delila z vsemi 🙂

Je pa res, da se tudi briketi zelo razlikujejo po kvaliteti in po tem, kaj dajo noter… Vseh tudi ne smemo metati v isti koš.

Saj je že dovolj vedeti, da so industrijsko predelani…

Zadnje čase je v porastu trend, ki močno odsvetuje kakršno koli predelano industrijsko hrano tudi za ljudi.
Menda je vsem jasno, da ne more biti enako če se hranimo (mi in naše živali) s pripravljenim kupljenim obrokom ali z obrokom, ki si ga sami naredimo iz surovin…

Yo
V mislih sem imela ostanke človeškega kosila, ki so pač začinjeni. Ostanki kot so kosti, ter surovi kosi mesa, ki niso bili soljeni itd…. si mi seveda OK in tudi veterinarji nimajo kaj proti. Posvarili so me zgolj na to, da naj vse skuham, ker so v surovem mesu škodljive bakterije. Kar se tiče moje mačke, bila bi presrečna, če bi moja mačka jedla brikete a jih noče. Ne misli, da sem skopa in nisem nič poskusila. Doma imam več vrst briketov, toda nobeni ji niso všeč. Kot verjetno veš je nemogoče mačko v karkoli prisiliti. Vem, da so briketi dobri za zobe in da jih čistijo, ampak ne vem kaj naj napravim.

Nič, daj ji brikete in konec. Ko bo dovolj lačna, bo že jedla.

Mački od svakinje je odpadel sprednji špičast zob… Skoraj celo življenje je jedla samo Whiskas… Drugega sploh ni jedel, potem zadnja leta so ga pa začeli navajat na kako bolj “zdravo” hrano, npr. kak kos surovega mesa ali kaj pripravljenega zanj in zdaj celo to začuda je… Seveda še vedno konzerve, sicer nee druge, sam po mojem je to iz trgovine vse isto… Verjetno je kaka bolj naravno pridelana konzervirana hrana za mačke ful draga… Vsaj pri naju bi bila mal kriza, ko pridejo jest še vsaj trije sosedovi… Naša je konzervirano in briketirano, vsega malo, včasih pa ji posebej zanjo pripravim malo mletega mesa itd… Poje tud kak ostanek.

Če bi imela dosti velik zamrzovalnik, bi ji pa po mojem hrano sama delala… Sicer bi se mogla pozanimat o sestavi in kaj še dodat notri, da bi bilo OK.

Tudi Veterinarji so Podkupljeni!!!Predvsem en iz Maribora, ki za vsakega psa kateri se praska, pravi da je Alergičen na vse živo samo na eno določeno hrano Ne, od koga se ve, saj je temu tudi primerno nagrajen(sram ga naj bo , nima svojega mnenja)

Veterinarji imajo glede prehrane res neke čudne, jaz osebno jim glede tega ne zaupam. Reklamirajo samo Hills, Royal Canin in mogoče še Eukanubo, tu pa se njihov seznam hran tudi konča. Da ne govorimo o tem, kako ne marajo hranjenja z doma pripravljeno hrano.

Moje mačke jedo skoraj samo mokro hrano (vrečke, konzerve), tudi brikete imajo skoraj stalno na voljo. Pojejo tudi kakšne ostanke od moje psičke ali pa kar njene brikete.
To je tudi počela moja mačka, katera je letos od starosti umrla: Dosegla je dobrih 17 let.
Imam še dve mački, starosti 10 let in sta popolnoma zdravi.

Držimo se raje pregovora: bolj kompliciraš, hujše je 😉
lp

New Report

Close