Pasiven partner
Pozdrav, forume že dolgo berem, a ne najdem odgovora na točen moj primer. Naj na kratko opišem. V zvezi sem 21 let, imava 2 otroka, enega mojega od prej, star 24 let in skupaj hčerko 18 let. S partnerjem sva se in se še vedno dobro razumeva, veliko imava pogovorov, skupaj vodiva firmo in kar se tega tiče, je vse lepo in prav. Zaplete se pa pri njemu. On je za vsako stvar negativen, nikjer ne vidi lepih stvari, skupnega nimava nič. Naj dam primer…predlagam enodnevni izlet in se že vsujejo izgovori, ne vem kakšne volje bom, ne vem če se mi bo dalo, bomo videli kakšno bo vreme, itd….Vsakič ko kaj omenim dobim te odgovore in na koncu se odpravim sama. Sedaj sem se že tako navadila, da grem povsod sama, od enega sprehoda, pa do potovanja v tuje države, ker pač njemu se nič ne da in ne vidi smisla v ničemer. Jaz sem dobesedno že obupala sploh omenjat, da kam gremo, pa naj bo to le kratek sprehod v gozd ali pa pijača zvečer nekje. Grem pač sama in tukaj se res najine poti razhajajao 1000 procentov. Zelo sem žalostna v takemu odnosu, saj sva vsak zase,kar se tiče medsebojnih aktivnosti. Posledično se partnerja izogibam tudi v normalnih dnevih. Ne vem kaj naj naredim, saj bi vezo rada rešila, a se bojim da ne bo šlo. Traja pa to že kakšnih 5 let ali pa več. Prej je še nekako šel z nami okrog in bil dobre volje,sedaj je pa vedno bolj zagrenjen. On je najraje doma na kavču pred tv ali pa dela, to je edino njegovo veselje. Je pa tudi dosti pod stresom, zato razmišljam, da mogoče potrebuje kakšno pomoč. Sem mu že predlagala,a je rekel,da naj grem jaz iskat pomoč. Tudi otroka se ga izogibata kolikor lahko in pravita, da jim gre na živce,ker je vedno zagrenjen. Tudi zame ne kaže nobenega zanimanja, nikoli me ne vpraša sploh kako se počutim, pa čeprav jaz njemu vsak dan namenim lepe besede. Pride dan ko se počutim kot neka smetv njegovem življenju, ko mu to omenim, pa reče,da ni res, a čustev pa nikoli ne pokaže. Skratka ni izhoda in ne vem kako naprej?
Spoštovani,
najbolj učinkovito bi seveda problem raziskali v okviru partnerskega svetovanja. Tako njegovo kot vašo psihološko logiko, ki morebiti botrujeta težavi, kot dinamiko vajinega partnerskega sistema. Glede na to, da je partner to možnost zavrnil, predlagam, da se sami pogovorite z usposobljenim svetovalcem. Običajno je za osnovno razumevanje partnerja, sebe in partnerskega sistema potrebnih nekaj ur. Po tem se oseba lažje odloča kako naprej.
Na sorodno vprašanje sem odgovarjal tukaj: https://med.over.net/forum/tema/partner-obup-22330745/#post-22330840, kjer so povezave še na nekaj starejših odgovorov z vsebino, ki vam bo koristila razumeti in rešiti problem.
Lep pozdrav,
Uroš Drčić