Pasirana ali pretlačena hrana
Živjo.
Z mojo 9 mesečno punčko imava prave borbe ko pride čas kosila, saj sem ji do sedaj hrano gladko pasirala s paličnim mešalnikom, zdaj, ko pa ji že nekaj dni ponujam z vilicami pretlačeno hrano, le-ta iz njenih ust priroma direkt v slinček.
Punčka še nima zob, zato sem v dvomih ali sploh lahko jé pretlačeno hrano ali jedo takšni malčki zgolj pasirano? V dvomih sem namreč zato, ker zelo rada “grizlja” žemljico – to zgleda tako, da jo malo požveči in z jezičkom potisne ven.
Kako ste ve z vašimi malčki to počele ko niso imeli zobk in kako naj jo pripravim, da bo sprejela tudi pretlačeno hrano (če je za to sploh sposobna)?
Hvala vsem za odgovore in lep preostanek popoldneva.
P. Bambina
Ja malo pozno si se spomnila da ne boš več pasirala. Jaz sem mu jo samo čisto od začetka – pa še to bolj na grobo, da je bil navajen na koščke.
Sposobna sigurno je, čeprav nima zob. Naš sicer ima 2, ampak ko hrano valja po ustih jo žveči levo in desno z dlesnimi, tako da si z zobmi ne pomaga nič.
Probaj ji samo občasno med hranjenjem dajati kakšen košček – manjši, da se malo navadi. Dobra vaja je tudi “stiropor”, tisti riževi vaflji. Pri nas jih melje da je veselje. Tudi če odlomi kakšen večji košček se sčasoma lepo stopi v ustih.
Po mojem se boš malo namatrala ker si malo pozno pomislila na to, ampak bodi vztrajna in ji pri vsakem obroku ponujaj tudi koščke. Pri 9 mesecih za moje pojme nimaš otroku kaj pasirati hrane.
Ja in zaradi takih pediatrov, ki zagovarjajo dojenje do ne vem kdaj pa uvajanje goste hrane pri pol leta ali še kasneje, pa pasiranje do 1 leta… potem pride do takih problemov.
Vsak naj dela po zdravi pameti – meni je logično če otrok pri 9m prvič dobi koščke, da jih ne bo pojedel. Zakaj pa, če je do sedaj dobival vse v “gladki” obliki.
Pa 1x je ena mamica pisala, da je polno dojila do 9m in je imela potem probleme z uvajanjem goste hrane! JA haloooooo!
Pri tej starosti se pa otroci že močno zavedajo kaj jim paše in kaj ne in to še toliko bolj nazorno pokažejo.
mi smo stari 7 mesecev in vsaj kak obrok na dan samo pretlačim. Začela pa sem tako, da sem na začetku malo manj spasirala – s paličnim samo malo, da so bili notri še večji delčki. Uvajati smo začeli s pet in pol in to sem začela delati nekje pri šestih. Sedaj dam zajtrk pretlačeno banano. Nekaj dni sem ji celo ponudila celo – pa je sama “odgriznila” (nima še zobkov) mali košček, sedaj pa je pogruntala kako dobiti večjega naenkrat in ji jo zato pretlačim. Tudi žemljico in keksek je sama in nima težav z večjimi koski. Drugače pa tudi zelenjavo pretlačim z vilicami, saj tako bolj spoznava okuse različne zelenjave.
Glede pediatrov – meni se tudi zdi da preveč kompliciramo. Saj treba je paziti kdaj kaj daš, samo otrok tako ali tako pokaže kdaj mu kaj ne ustreza. Mi smo vprašali za alpsko mleko – kdaj lahko dam in je rekla naj dajem raje mleko v prahu. Pa ko se bom odločla za tisti dan, bo dobila alpsko – mleko v parhu pa res ne bomo mešali.
Zakaj pa nebi verjeli pediatrom?? Pa saj so strokovno usposobljeni na tem področju.
Jaz jim pa verjamem. Če jim zaupam, da postavijo diagnozo mojemu bolnemu otroku in mu predpiše terapijo, ki jo upoštevamo, nevem zakaj jim nebi zaupala pri teh čisto logičnih dejstvih. Sama sem pri obeh malčkih videla, da kosovna hrana nekako ni primerna za dojenčke mlajše od 9 mesecev, ker se je obema po koščkih dvigovalo, pa sem pri obeh poskusila že okoli 7. meseca hrano le pretlačit. Pa ni šlo, se jima je davilo in nista hotela pojest. Okoli 9 meseca, pri starejšem še kasneje pa sta že bolj znala prežvečit in nato tudi pojest koščke.
Da pa je polno dojenje do 6. meseca najbol optimalna hrana za dojenče je pa itak dejstvo. Tu so pa komentarji čisto odveč.
čao.
Maja saj tu je problem. Verjamemo svojim pediatrom, samo pediatri govorijo različno.
Moja pediatrinja je skos govorila da ne pasiram hrane (utekočinim s paličnim mešalnikom) pač pa naj jo zgolj dobro pretlačim z vilico. In da je dobro če ima različna hrana različno teksturo – pod pogojem da stvar lahko brez problema pogoltne.
In nevrofizioterapevtka v ZD LJ Šiška kamor smo hodili zaradi tega ker ni znala/hotela jest po žlici tudi pri 14 mesecih mi je razložila isto. Da se hrane ne pasira temveč tlači. od začetka uvajanja dalje.
Kdo pa pravi, da jim ne verjamemo;)))
Naša pediatrinja nam je dala naslednja navodila:
– uvajanje goste hrane: 4m (sadje zelenjava)
– uvajanje vsega ostalega (kruh, jajce-rumenjak, meso…): 6m
Hrano samo pretlačiti, nič in nikoli pasirati.
IN????
Otrok je pri 8m jedel VSE, razen izrecno prepovedanih živil.