Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Pasenje kravic

Pasenje kravic

Spoštovani. Zelo sem zaskrbljena, saj moj siñček pri skoraj 3 mesecih še ne pase kravic. Rojen je bil 8.6. v 36 tednu, ob rojstvu je imel 2560g, 47cm in 33 obsega glavice. Bil je v inkubatorju 2 dni zaradi dihalne stiske, ker je imel nizek hemoglobin zaradi tega, ker je razvil protitelesa moji krvni skupini in potem še 2 dni pod lučko. Fantka so res dobro pregledali in z njim je vse ok. Je zadovoljen, veliko se smeji, opazuje z očmi igračke, brca z nogicami in rokicami in zelo veliko tudi čeblja. Dobro raste in pridobiva na teži. Težava pa nastane, ko ga dam na trebušček, da bi pasel kravice. Priznam, da ga nisem prej dajala na trebušcek, šele sedaj. Če se nekaj časa matra začne jokati ko pa neha pa vidim, da dviga ritko, se z nogicami odriva, tako kot bi želel hoditi ampak ne ve, da se mora opreti z rokicami in da mu je glava težka, saj jo res malo dviga. ali je z mojim dojenčkom kaj narobe, saj sem zaradi tega čisto potrta..

Prav nobenega razloga za vašo potrtost ne vidim – vsaj ne pri obnašanju vašega dojenčka. Ki je dejansko razvojno mlajši kot kronološko, glede na datum rojstva (en mesec mu je treba pri doseganju razvojnih mejnikov vsaj do 1. leta starosti odšteti zaradi prezgodnjega rojstva, govorimo o korigirani starosti – ki je trenutno pri vašem otroku manj kot 2 meseca), zato bi bilo neobičajno, da bi pasel kravice na način, kot ga vi pričakujete. Ob legi na trebuhu (ki je večina v tej starosti ne ljubi prav zelo) večina dvo-mesečnikov dviga glavo od podlage (zlasti ko prične jokati), da bi se postavili na komolce ali celo dlani pa je še zeloooo oddaljeno.
Torej kar mirno – vseeno bi glede na vašo naravnanost k strahu in obupu svetovala, da vas vaš pediater usmeri še k razvojnemu pediatru ali na občasen obisk nevrofizioterapevtke. Ne zato, ker bi sumila, da bi šlo lahko kaj narobe, ampak zgolj zato, da si ne boste vi grenili odraščanja vašega fanta s strahovi ob vsakem sumu na neskladje s tistim, kar imate v glavi ali ste si prebrali na medmrežju (kjer so itak vsi dojenčki idealni, že novorojenčki se razneženo nasmihajo ob pogledu na očka 🙂 ).
Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Spoštovani. Hvala za odgovor, bi vas pa prosila še za nekaj odgovorov. Sedaj moj Nik že kar dobro pase kravice ampak ga nekako zanaša na eno stran, večkrat na dan ga dan na tak položaj in vadiva. Me pa zanima kdaj začne otroček razpirati dlani, ker Nik jih ima npr med spanjem kar razprte, tudi med dojenjem, ko se igrava pa polzaprte (kot pest ampak ohlapna).. vprašala bi tudi kdaj dojeñček začne opazovati svoje roke in jih npr skleniti pred svojim obrazom. Igračko da v usta ampak mu jo jaz dam v roko ter tudi svoje roke daje v usta. Zelo rad se smeje ter sledi igračkam na vse strani in res veliko čeblja, dobro pridobiva na teži… Ves čas imam občutek, da zaostajava, ker vse mamice pravijo, da pa njihov vse že zna. Poleg tega sem zmedena, ker ne vem ali naj gledam 3 ali 2 meseca. Bila je tukaj tudi nevrofizioterapevtka, ki nama je pokazala pravilen hangling in pokazala vaje. Vprašala me je ali brca tudi v višino in se mi zdi, da bolj takrat, ko je zelo vesel, sploh pa takrat, ko se napenja. Pediatrinja nama je dala tudi napotnico za razvojno in tudi omenila je, da je ne rabi ampak ima pravico do nje in seveda sva se tudi že prijavila. Skrbi me, da se nama izteka čas, saj bo kmalu star koregirano 3 mesece in to bo 8.10. Res sem zaskrbljena, da se moj dojenček ne razvija kot bi se moral.

Po opisu vidva prav nič ne zaostajata (celo ne za 3 meseci, čeprav je treba pri prezgodaj rojenih starost korigirati vsaj do 1 leta, pri najbolj nezrelih celo do dveh). Zlobno bi pripomnila, da se druge mame hvalijo (in pretiravajo) z mejniki, ki so jih že dosegli njihovi “superinteligentni” dojenčki. Če jih vidite v živo, vam vseh teh veščin in znanj “nočejo” pokazati, znajo jih le doma, ko jih gleda le ponosna mama :-).
Brcanje v zrak – seveda je dovoljeno, zlasti če je ob tem dojenček vesel, “naspidiran”, se vam smeje in maha tudi z rokami. Roka v (mehko) pest, ko se igra z vami – vse ok. Dojenčki te starosti (in še nekaj mesecev) pa itak vse nosijo v usta, psihologi govorijo o “oralni” fazi…
Kakršnakoli resna fizioterapija se itak začne po 3. mesecu korigirane starosti, do tedaj je dovolj handling (pravilno rokovanje, ravnanje). Torej nič ne zamujate, četudi bi vaš dojenček potreboval kakšne vaje.
In verjemite pediatrinji, ki pravi, da je vse v redu – in ki vam je jasno povedala, da bo napisala napotnico za razvojnega pediatra za vaše boljše (psihično) počutje, čeprav obravnave sicer ne rabi.
Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

Bi prosila še za nekaj pomoči. Sedaj sva stara skoraj 6 mesecev korigirano in 7 po datumu rojstva. Bila v razvojni pri 3 in 5 in je vse super. So bili navdušeni nad njim. Lepo dviga noge v center, se obrača iz hrbta na trebuh na obe strani, se veliko smeje, vriska in čeblja… me pa zanima kaj bi bilo, da se večkrat prime za ušesek oz glavico.. bila sva pri pediatru in je rekla, da je vnetje in je jemal antibiotik. Samoplačniško sem ga peljala tudi k otorinolaringologu, ki pa je rekel, da vnetja ni imel, je imel pa čep iz masla katerega je odstranil in omenil, da bi šlo lahko za zobe. Se tako samo odkriva ali gre lahko za kaj drugega?
Druga stvar pa je, da ko se obrne in obrne se na dan skoraj vedno, (komaj ga previjem) ko ima priloznost pa ne želi biti na trebuščku in zelo hitro protestira.. imam občutek, da ga celi dan samo obračam..bi sedaj moral biti že kaj vec na trebuhu? Če ga zamotim je maksimalno 10 min

Pa še to, velikokrat si mane oči in tudi po spancu.. nima nič izcedka .. je mogoče zaradi suhega zraka oz. Zaradi radiatorja?

Handling imava sele 9.1. Hvala za pojasnila in lep dan.

Dojenčki se (zlasti ko so utrujeni, dremavi) zelo pogosto vlečejo za ušesa, držijo za glavo, mencajo oči – četudi nimajo nobene bolezni ali vnetja. Drugi sesajo prste ali rob pleničke, igračko. Ti gibi jih pomirjajo. In ko jim vlečemo roke stran, se še bolj trudijo doseči oči, ušesa, usta…
In mnogi ne prenesejo lege na trebuhu. In ko jih mame že neštetotič porivajo na trebuh, so še bolj odločni v protestu.
Ne prvo ne drugo obnašanje ne pomenita nič patološkega, pač razvojno fazo. Ki pri nekaterih (vlečenje za ušesa, mencanje oči) traja vse življenje :-).
Srečno, še malo, pa bo handling (v soboto? – pa ne, da bo tudi ta samoplačniški…),

New Report

Close