Najdi forum

Spoštovani

Imam težave s parnerskimi odnosi in sicer z možem. Imam namreč občutek, da ga ne spoštujem dovolj. Imam občutek, da vse kar naredi, naredi narobe, da imava zelo različna mnenja o različnih stvareh. Če kaj poskušam spremeniti pravi, da hočem, da je vse po mojem. Veliko se kregava zaradi vzgoje otrok. Jaz bi rada vzgojo bolj na vzgojen način, on pa bolj na trd način. Zato tudi otroci pravijo, da je oče bolj strog.
Ko sva se vpisala na plesne vaje, je potem, ko je prišel domov moral vzeti Apaurin, ker mu ni šlo dobro od rok. Bojim se da je konec najinega zakona.
Vendar skrbijo me otroci, ki to kar neprej poslušajo. Jaz sem zaradi tega že malo v depresiji, in jemljem tudi antidepresive. Ne vem kaj naj naredim. Vsi mi pravijo naj bom bolj flegma. Toda kako, ko se mi zdi, da mož naredi skoraj vse narobe.
Pravi, da se me že boji in, da naredi kaj samo še zaradi mene, da bi mi ustregel. Jaz pa tega nočem. Rada bi, da bi sam od sebe recimo peljal otroka k zdravniku, brez, da bi mu jaz rekla. Ne vem, ali pa mogoče ni dorasel temu.
Pogovorila sva se že velikokrat, vendar 14 dni je v redu, potem pa zopet skušam kaj spremeniti in je že ogenj v strehi. Pravi, da se bo poskušal spremeniti, da pa ne gre tako naglo.

Kaj naj naredim? Sem namreč že pošteno obupana!

Ali mi lahko podate mogoče tel številko organizacije ki se ukvarja s partnerskimi odnosi?
In ali mislite, da se na tem področju da kaj spremeniti?

Hvala že v naprej!
Tina

Spoštvovana Tina!

Iz vašega pisma lahko razberem, da gre za tipično nerazumevanje nasprotnega spola. Moški in ženske smo si tako zelo različni, po drugi strani pa se dopolnjujemo. Ker pa smo ljudje različni, to pomeni, da se nekateri znajdejo v teh odnosih bolj, drugi manj. Nekaterim gre zelo gladko, drugim pa se včasih ustavi in potrebujejo pomoč in vodenje za rešitev krize in uspešno nadaljevanje.
Po vašem opisu gre pri vas za občutek, da le vi lahko naredite PRAV in POPOLNO, kar naredijo drugi, pa ni DOVOLJ dobro! Takim ljudem pravimo perfekcionisti (“če ni popolno, ni dovolj dobro!”). Za vajin odnos lahko naredite to, da začnete to svojo potrebo po POPOLNOSTI nadzorovati in dopustiti, da mož naredi nekatere stvari po svoje in jih tako potem tudi pustite. S tem, ko MORATE imeti vse pod nadzorom, pa ste sami ves čas napeti, saj samo nadzirate položaj stvari okoli sebe, da niso napačno postavljene ali napačno narejene.
V vajinem odnosu je veliko pomanjkanje poznavanja potreb nasprotnega spola, ki bi vama lahko dosti pomagalo pri vsakdajih zapletih, do katerih prihaja.
Eden znanih svetovnih psihologov bi vas vprašal: “Kaj imate vi od tega, kar počnete?” Morali bi si odkrito odgovoriti – poskusite (ali s tem izkazujete svojo moč nad njim?)!
V pomoč bi vama lahko bila knjiga Johna Graya – Moški so drugačni, ženske tudi, s pomočjo katere vam bo marsikaj jasno – zakaj je mož tak kot je in zakaj ste vi taki kot ste – pomaga pa vama lahko pri nadaljnem medsebojnem razumevanju (berita jo skupaj, ali pa vsak posebej in se o spoznanjih pogovarjajta).
Naj vam povem, da moški ne more brati misli, nikomu, niti svoji ženi (žal!), zato je od nas žensk nerealno, da pričakujemo, da bodo nekaj naredili za nas, če pa ne vedo kaj si želimo. Moškim je potrebno jasno povedati kaj si želimo od njih (res, da so nekatere izjeme)!

Kam se lahko obrneta po pomoč – Društvo za nenasilno komunikacijo: Lj -01/43 44 822, Mb-02/250 17 36, ali pa povprašajte še na vašem Centru za socialno delo, kam se lahko obrnete. Je pa tudi kar nekaj psihologov in terapevtov, ki se ukvarjajo s tovrstno problematiko.

Želim vama veliko uspeha pri reševaju vajinih nesporazumov!

Špela, Šent

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close