Najdi forum

Partner ima HPV

Prvič pišem na forum, upam, da mi bo znal kdo pomagati.

S fantom sva skupaj pol leta, spolno aktivna skoraj toliko časa, tudi brez kondomov. Včeraj mi je pa šele povedal, da ima HPV, da je imel v preteklosti grozne izbruhe ter da se mu  simptomi včasih pojavijo tudi po cepljenju. Povedal mi je pa le zato, ker je opazil nov izbruh, drugače mi sploh ni nameraval. Ni se mu zdelo vredno omenjati, ker naj bi bile vse punce cepljene proti HVP (kar ni res, samo tiste rojene po 1997, jaz sem starejša in nisem).

Koliko je verjetno, da sem tudi jaz dobila ta virus, kljub temu, da je bil do sedaj vedno asimptomatski? Zelo me skrbi, ker imam že tako višjo možnost za raka na materičnem vratu (predhodne genetske težave).

Fant je rekel, da naj se nujno grem cepit. Samoplačniško cepljenje je drago, 210eur, mu lahko rečem, naj mi da on denar? Sama sem na skoraj minimalni plači, to mi predstavlja veliko denarja.

Počutim se zelo izdano. Do sedaj sem mislila, da je res super, bila sva srečna. Ne moti me njegova spolna zgodovina. Prizadelo me je to, da mi tako pomembne stvari ni takoj povedal. Iskreno me je trenutno čisto minilo do spolnosti z njim.

Pozdravljena.

Najprej nekaj pojasnil.

Rakotvorni ali onkogeni sevi HPV lahko povzročijo tudi raka penisa ter zadnjika.

Podatke za Slovenijo nimamo, vendarje znano, da okužba s HPV lahko pri moških povzroča raka na področju zadnjika, penisa, v nadaljevanju v predelu ustnega dela žrela ter genitalne bradavice.

Večina tipov HPV ne povzroča simptomov pri ljudeh. Vendar več kot 30 sevov HPV je spolno prenosljivih. Med temi je vsaj 13 onkogenih sevov HPV, ki lahko povzročijo raka materničnega vratu in ostalega predela notranjih genitalij.

T. i. neonkogeni HPV pa lahko povzročijo ne nekatere spremembe pri moških in ženskah.

Okužbe s sevi HPV so pogoste in lahko prenosljive ter seveda tudi najpogostejše virusne okužbe genitalij. Prenašajo se pri obeh spolih spolnih stikih. Dokazano je da je  visoka prevalenca HPV pri moških posledica ponavljajoče se z različnimi in med seboj neodvisnimi genotipi HPV.

Pogosto okužba pri obeh spolnih ne provocira simptomatike (tudi vrsto let). Popolnoma enako je pri moških.

Pogosto so pri moških izraženi simptomi kot so različne neboleče bulice nad nivojem kože ali razjede. Razjede se običajno ne celijo, v nadaljevanju še rdeči izpuščaji pod kožo penisa, lahko se pojavijo težave pri potiskanju kožice penisa nazaj, lahko tudi izcedek itd. .

Seveda se tveganje za okužbo se povečuje s povečevanjem št. spolnih partnerjev, nato neuporaba kondoma.

Velja poudarit, da je varen in zaščiten spolni odnos učinkovit ukrep, poleg cepljenja.

lp, 

izr. prof. dr. Andrej Starc, izredni profesor javnega zdravstva seksolog, terapevt medicinske hipnoze Ambulanta za integrativno medicino Dr. Starc www.dr-starc.com

Bunkica248, če mene vprašaš bi te mogel prej opozoriti. Tako te je pa namerno okužil. Če tako pogledaš bi ga lahko gladko tožila in tudi dobila. Najmanj kar je, da ti časti cepljenje. 

 

Do je kot da imaš HIV in ne poveš novemu partnerju. KATASTROFA. Če mene vprašaš je sedaj tako, da vsak za katerega veš, da je imel predhodnje partnerje pred spolnim odnosom gresta oba na TESTIRANJE. Ajde, če nekoga poznaš od malih nog in si skupaj od 16 leta. Da pa dobiš eno novo 25 letnico, NO GO.

New Report

Close