Najdi forum

Pred dvama letoma sem začela z jemanjem paroksata in lahko rečem,da se je v temu času moje stanje normaliziralo.Moja psihoterapevtka mi je predlagala,da začnem z polovičko(10mg) in v treh dneh čutim ponovno napetost.Očitno se bom morala sprijaznit,da ne bo šlo brez zdravil.Prosila bi za mnenja in vaše občutke..
Da opišem od kje in kaj se je meni začelo to stanje.Pred dvema letoma sem dobila bronhitis in glede na to,da sem bila športnica me je že misel na počivanje ubijala.Čez noč tesnoba,napadi panike za znoret.Ker sem odklanjala zdravila se je vse še poslabšalo.Po treh mesecih mi je splošni zdravnik predpisal prozach in po dveh mesecih jemanja 10000 slabše.In tako se je ta moja kalvarija vlekla in vlekla in jaz sem mislila,da bom znorela.Prosila za napotnico in šla k psihoterapevtu-psijajatru.Dobila paroksat se zredila 15kg (prej bila pod težo) in rabila res čas,da se mi je stanje normaliziralo.Normalno funkcijonirala spet v mejah športala,skratka zadovoljna ženska pri 38l-etih.
Zdaj ko sem začela s polovičko in aktivnim tekom ponovno tesnoba.Tisti živčni občutek pri srcu.
Kako naprej?Prosim za vaše izkušnje!
L.p.

Pozdravljeni!
Mogoče res še ni bil čas za jemanje polovičke Paroxata in nekaj časa še nadaljujte s celo tabletko. Zelo redko je potrebno doživljensko jemanje, ampak ob ukinjanju je potrebno to narediti postopno in počasi.
Upam, da boste dobili tudi kak nasvet iz prve roke in se boste lažje odločili, kako naprej.

Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih. TEMZA d.o.o. Dunajska 198, 1000 Ljubljana [email protected] www.temza.si

Bi se pridružila tej temi, če smem. Sama tudi že dobri dve leti jemljem Paroxat, lani poleti sem počasi prekinila, potem pa se je stanje na jesen spet poslabšalo. Vrtoglavice, nemir…. in sem začela jemati Paroxat 1/2 tbl., ki jih jemljem še danes.
Mi je pa kar čudno, da moja osebna zdravnica od kar mi jih je predpisala, nikoli ne vpraša kako je zdaj, svetuje še kaj drugega. Pač to jemljem in to je to, se mi pa zdi, da če bo šlo tako naprej lahko celo življenje to jemljem, brez, da bi se osebna zdravnica za to še kaj pobrigala!?

Pozdravljeni!

Kot že veste, je Paroxat (paroxetin) SSRI antidepresiv, ki uspešno zavira tudi simptome anksioznosti oz. tesnobnosti, ki so v vašem primeru vrtoglavice, nemir,…Ker ste sami aktiven partner v procesu zdravljenja, lahko mirno povprašate vašo osebno zdravnico, kako je z jemanjem Paroxata v vašem primeru. Dve leti je res kar dolga doba, poznam pa osebe, ki jemljejo antidepresiv po deset let in več. Sem pa mnenja, da je zdravljenje uspešnejše, če poteka hkrati s sprostitvenimi tehnikami oziroma psihoterapijo. Pri slednjih bi morali sami biti dokaj aktivni, medtem ko pri jemanju tablete ostajate lahko pasivni.
Nekaterim pomaga že natančnejša razlaga motnje. Drugi ob tem potrebujejo še sprostitveno tehniko, tretji potrebujejo kognitivno vedenjsko terapijo, pri kateri je osnovna težnja, da bolnik vztraja v okoliščinah, ki mu povzročajo težave. V ta namen obstajajo posebni programi, po katerih terapevt vodi osebo do izboljšanja stanja.

Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih. TEMZA d.o.o. Dunajska 198, 1000 Ljubljana [email protected] www.temza.si

New Report

Close