Parodontoza
Tudi jaz jo imam, stara 31 let SEm bila prejšnji mesec prvič pri paradentologinji. Nastane lahko ali zaradi malomarnega čiščenja, ali pa je dedna. Z odlično higieno jo lahko precej upočasniš.Meni je dr. spucala kamen tudi pod dlesnimi, na naslednjiem pregledu pa bo videla, ali bo morda potrebna operacija (upam, da ne). Sta pa isto operacijo imeli moja mama in teta (jebemtiš geni!) že ful let nazaj, pa imata danes v ustih še vedno vse zobe (obe čez 50 let).
Vse dobro želim tebi in meni… 😉
Jaz jo mam tudi, stara 27, podedovala- prejšnji zobozdravnik se nikol ni zmenil za moje krvaveče dlesni, nekako se mu je to zdelo normalno- sedaj hodim k privat zobarju, ki je že v prvi minuti ugotovil moje težave,..imela sem že nekaj operacij, kjer mi je sčistil parodontalne žepke,..uporabljam pa primerne zobne paste, tudi neko tekočino za splakovanje (curasept), medzobne ščetke in seveda navadno ščetko. Priporočljivo je tudi splakovanje s slano vodo ( v 1-2 dcl vode daš 2-3 žlice soli) in si s tem splakuješ usta, dokler ne porabiš vsega, to počneš 2-3 krat na dan 3 dni zaporedoma, nato kakšen teden pavze in zopet tri dni slana voda- zelo pomaga. Ponavljaš dalj časa.
Kako se pojavi ne vem, jaz se samo spomnim, da mi že od malega krvavijo dlesni- to je v bistvu najbolj očiten znak parodontoze.
Kako se zdravi? Težko, če je že prepozno,..Drugače pa zagotovo s primerno higieno in ustrezno strokovno oskrbo.
Kar vsi zobje pa tudi ne popadajo ven, je pa res da gre pri parodontozi za obolenje dlesni, kjer lahko tudi zdrav zob pade ven, ravno zaradi slabe opore dlesni.
Drugače pa mislim, da ti bo najbolje svetoval zobozdravnik, jaz upam, da sem ti vsaj malce pomagala.
lp
Če te tvoj zobozdravnik (ali paradentolog, če je že huje) ustrezno zdravi in če sama skrbiš za temeljito zobno higieno, potem ni tako črno, še sploh, če je bolezen odkrita pravočasno in se tudi zdravljenje pravočasno začne (kar se ne zgodi vedno,zato je treba biti včasih kar siten).Pomembno je predvsem odstranjevanje zobnih oblog, kjer se nabirajo bakterije, ki povzročajo vnetje.Pomembno vlogo ima dednost, nepravilna prehrana, stres, oslabljen imunski sistem (pri paradontalni bolezni gre za vnetje), kajenje. Stanje še poslabšajo nekatere bolezni (diabetes, osteoporoza), pa tudi hormonske spremembe (nosečnost) in zdravila s steroidi.