Najdi forum

Parodontolog

Moj zobozdravnik ( skrajni čas, da ga zamenjam) mi je namignil, da bi bilo dobro, da obiščem parodontologa. Kaj lahko pričakujem tam? Imam 30 let. Dlesni so zelo občutljive, boleče. Iz tega sledi (povem po pravici) tudi manj natančno čiščenje. Po umivanju zob mi dlesni krvavijo še kakih 15 minut, kar je sila neprijetno. Prosim za nasvet, kaj lahko za moje dlesni storim sama. To, da moram zamenjati zobozdravnika, ki pozna le nerganje, sem že ugotovila. Mar mi grozi parodontoza? Že v teh letih?
Prijazen pozdrav in hvala za odgovor.
deka

Spoštovana deka,

iz vašega pisanja ne morem razbrati, kaj je narobe z vašim zobozdravnikom, zato tega ne bom komentirala. Če zobozdravnik meni, da je potreben obisk pri parodontologu je to kvečjemu dobro, ker se zaveda, da ste potrebni obravnave na višjem nivoju.
Za svoje dlesni boste največ naredili, če boste zobe čistili dobro in natančno kljub krvavenju. Če zobe slabše čistite, potem na njih ostaja vedno več oblog, ki negativno delujejo na dlesen in stanje se le slabša.
Iz opisa vaših težav menim, da že imate parodontalno bolezen, kakšne stopnje je pa lahko ugotovi le zobozdravnik z natančnim pregledom. Leta pri bolezni niso “ovira”, posebna oblika parodontalne bolezni se pojavlja že v otroštvu.

Sama sem opažala krvavenje dlesni pred 30.im letom, vendar me zobozdravnik ni opozoril, kaj to je, zakaj do tega pride ter kako je potrebno ukrepati. Mislila sem,d a je to malo bolj povezano z mojimi nosečnostmi in da bo minilo. IN DA ČE ZOB MALO KRVAVI, TO NI NIČ POSEBNEGA!!!!

No in danes mi je žal in sem malo jezna, ker me zobozdravnii ni napotil k paradontologu že pred 30-tim, marveč mi je s svojim obnašanjem daj evdeti, da to ni nič posebnega.

Mislim,da bi bilo napredovanje moje bolezni precej upočasnjeno.

Moj nasvet je: čimprej se sprijazni( razen, če se ti zgodi čudež) da boš poslej poleg zobozdravnika morebiti še pogosteje obiskovala paradontologa. Meni je v nekaj letih napravil nekaj operacij, ki so take vrste, dasem šla naslednji dan normalno v službo.Malo zoprne, ne pa boleče(lokalna omrtvičenost). Na 10 minutne kontrole pa grem približno vsake dva meseca. Zaupam mu in kar rada grem k njemu, saj mi rade volje odgovori na vsa moja mnoga vprašanja pa tudi dela že pred 7.uro zjutraj, tako da opravim preglede še pred službo.Pomaga mi ohranjati zobe, saj se borim, da bi jih obdržala čimdlje. Verjamem, da bi bila brez njega že ob kašen zob(pa mi tega ni rekel on, sklepam samo po nekaj hudih vnetjih, ki sem jih morala preživeti, predno sem do njega sploh prišla.
Lahko pa se ti zgodi kot sodelavki, ki je pri 35-ih prvič obiskala paradontologa, in ni bilo več kaj narediti: zobje ven in umetni.

Le pogumno, saj bo šlo!In vse dobro!
Pozdrav

New Report

Close