Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija parodontitis

parodontitis

Spoštovani !

Zanima me, ali so simptomi parodontitisa lahko nevidni oz. jih ni. Dobil sem napotnico za parodontologa, medtem, ko čakam na vrsto, sem moral zaradi bolečin en zob izpuliti. Kmalu po ekstraciji zoba, so se mi dlesni popolnoma pozdravile. Ne krvavim pri umivanju zob, in dlesni so normalne barve, niso dvignjene, tudi jem normalno. Ali je možno, da so bile dlesni okužene zaradi bolečega zoba.

Zahvaljujem se za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Jani

Spoštovani,

žal je odgovor na vaše vprašanje pritrdilen, simptomi parodontalne bolezni so lahko prikriti. Posebno pri kadilcih je krvavitev pri ščetkanju, ki je v začetku glavni kazalec prisotnosti vnetja, pogosto odsotna; oteklo in rdečo dlesen pa pri kroničnem parodontitisu lahko prikrije zadebeljena sluznica, kot posledica vnetja. Čeprav bolezen običajno zelo počasi napreduje in je potrebno dve desetletji ali več, da pride do napredovalih oblik parodontalne bolezni, je prav odsotnost večjih težav pogosto razlog, da se ljudje obrnejo na zobozdravnika oziroma parodontologa prepozno. V zelo napredovali fazi parodontitisa smo namreč nemočni in nam preostane le še odstranitev zoba. Zato je zelo pomembno, da bolezen diagnosticiramo čimprej, ko se jo da z razmeroma enostavnimi postopki uspešno zdraviti.

Za parodontitis je sicer značilno, da so lahko pri posamezniku različni zobje različno prizadeti. Tudi to, da bi bil prizadet en sam zob v ustih je sicer možno, vendar je izjemno redko. Če je vaš zobozdravnik ocenil, da potrebujete specialistično zdravljenje, in sploh, če ste zaradi parodontalne bolezni že izgubili zob, menim, da nikar ne odlašajte s pregledom pri specialistu parodontologu.

Lep pozdrav, AM

Hvala za izčrpen odgovor. Vsekakor bom obiskal specialista, razmišljam pa tudi o laserskem zdravljenju parodontitisa. V tej fazi bo verjetno možno uspešno zdraviti oz. zaustaviti nadaljnje napredovanje.

Lep pozdrav,

Jani5

Pozdravljeni,

opravil sem samoplačniški pregled pri specialistu, s katerim sva dogovorjena za
lasersko zdravljenje obzobnih tkiv, vendar je pred tem potrebno opraviti I. in II. higiensko
fazo vseh zob.

Ker imam 4 mostičke ter dodatno 4 prevleke na zobeh, me zanima ali se higienska faza opravlja
tudi na teh zobeh ter ali lahko pričakujem poškodovane dlesni po opravljeni higienski fazi na teh “oblečenih” zobeh. Na pregledu se nisem spomnil, da bi to vprašal. Zanima me tudi, ali vi priporočate klasično zdravljenje ali lasersko, saj imam tudi napotnico in čakam na vrsto. Vizuelno pa ni videti, da bi bilo z dlesnijo kaj narobe.

Lep pozdrav

Jani

Pozdravljeni,

Oralno-higienska faza (začetno, nekirurško zdravljenje) je prvi in neobhodni del parodontalnega zdravljenja. Opravlja se na vseh parodontalno prizadetih zobeh. Ali bo parodontolog pri vas opravljal higiensko fazo tudi na zobeh, ki so nosilci mostička, torej zavisi od tega, ali so ti zobje parodonalno prizadeti ali ne. Običajno so zobje, ki imajo prevleke, bolj prizadeti kot intaktni zobje, saj so robovi prevlek idealna mesta za zadrževanje bakterij. Prav bakterije pa so vzrok parodontalnega vnetja.

Takoj po posegu lahko pričakujete nekoliko razdraženo dlesen in zmerne bolečine, ki pa kmalu izzvenijo.
Dlesen ob parodontalno prizadetih zobeh je običajno nabrekla, po posegu, ko se oteklina dlesni zmanjša, pa se dlesen “skrči” in pribljiža čeljustni kosti. Parodontalno vnetje namreč povzroča razgradnjo čeljustne kosti okrog zob. Bolj kot je bolezen napredovala, večja kot je razgradnja kosti pred pričetkom zdravljenja, večji odmik dlesni lahko pričakujemo. Možno torej je, da se vam bodo po končanem zdravljenju videli robovi prevlek, kar pa ne predstavlja poškodbe dlesni ampak je, kot že rečeno, posledica napredovale parodontalne bolezni. Prej kot se bolezen diagnosticira in z zdravljenjem prične, manjši odmik je pričakovan.

Po končani oralno-higienski fazi lahko opravimo dodatno, lasersko dezinfekcijo obzobnih žepov, ni pa to alternativa oralno-higienski fazi. Lasersko izvajanje le te je namreč izjemno počasno in je še v fazi raziskav. Predlagam, da si preberete tudi temo: Laserska sterilizacija obzobnih žepov.

Lep pozdrav, AM

Živijo! bila sem pri samoplačniškem ortodontu in mi je rekel da imam paradontalno bolezen, a je ta zdravljenje samoplčniško, ali pri navadnem zobarju lahko krije zavarovanje?
Hvala!

Pozdravljena,

parodontalno zdravljenje pri specialistu parodontologu krije zdravstveno zavarovanje skoraj v celoti. Potrebujete napotnico izbranega zobozdravnika. Glede na diagnozo, ki je prisotna, se parodontolog odloča, ali zdravljenje zahteva nujno, hitro ali redno obravnavo.
Čakalne dobe so objavljene tudi na spletnih straneh ZZZS.

Lep pozdrav, AM

New Report

Close