Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Parket, položen kot ribja kost

Parket, položen kot ribja kost

Gledam malo parket, morda ga bom zamenjala. Meni je všeč položen v obliki ribje kosti, kolikor vidim, pa je kot položen kot “ladijski pod”. Prosim vas, dajte mi kak nasvet in mi malo razsvetlite obzorja.

Metka daj bodi bolj konkretna! Ne morem ti svetovati, če ne vem kaj te moti.

Meni tudi ni jasno kaj bi Metka 2 sploh rada.Mogoče jo zanima smer polaganja.Po moje se ladijski pod polaga pravokotno na stene, lahko z različnim zamikom, klasičen parket pa na vse načine, tudi kot ribja kost oz. cikcak.

sE OPRAVIČUJEM, RES NISME POGLEDALA ZA SABO, KAJ SEM NAPISALA IN NISEM BILA DOVOLJ jASNA. ZANIMA ME NAMREČ, ALI MOJSTRI SPLOH ŠE POLAGAJO PARKET NA KLASIČEN NAČIN, V VZORCU RIBJE KOSTI.

Ne vem zakaj ga ne bi.Je pa res, da ta način velja za starega in se ljudje rajši odločajo za “novejše” načine polaganja.

to se imenuje klasični parket položen na ribjo kost. običajno nekoliko dražja zadeva (veliko je dela, potrebno je brusit in lakirat ipd.), zato ljudje raje izbirajo panelne in lamelne parkete. običajno ga polagajo le še v bojših hotelih, ambasadah ipd.

Metka tebe verjetno zanima klasični parket na pero in utor, debeline 21 mm, širine od 30 mm naprej in dolžine od 250 mm naprej.
Dobiš ga v vseh vrstah lesa najpogostejši pa so hrast, jesen in parjena bukev. Zadnje čase se ga res bolj poredko polaga v ribjo kost, čeprav je to meni osebno všeč, ker je cena dela malo višja kot pri polaganju v ladijski pod. Obstaja tudi dvojna in trojna ribja kost, pač po želji.

Jaz ga velikokrat polagam v novejših hišah, ki imajo nekoliko čudne prostore pa jim s tem vzorcem prostor polepšam, včasih razširim ali pa samo razbijem monotonost.

Je pa res, da ljudje zadnje čase na veliko polagajo izgotovljen parket dvo ali tro-slojen, ki je oljen ali lakiran, tako kot so svoj čas navalili na laminate. Ampak še vsak tako lepo izdelan in položen parket se po videzu in kvaliteti ne more primerjati s klasičnim parketom.

Lp

Ja, Lojzek, se strinjam. Jaz sicer imam parket, položen v obliki ribje kosti, vendar so vmes razpoke zaradi presušenosti (je namreč star 47 let). Ne vem, kaj bi lahko ukrenila v zvezi s tem. Kaj mi svetujete? Jatz sem pomislila na zamenjavo, morda pa obstaja še kaka druga rešitev, ki meni ne pade na misel.

Metka ne vem v kakšnem stanju je vaš parket niti kako je položen, tako da se težko odločim o svetovanju. Ponavadi se stvar pogleda in se na licu mesta poda mnenje o parketu, saj veste da to po internetu ne gre. Najbolje je, da se obrnete na kakšnega parketarja iz vaše bližine pa vam bo on strokovno svetoval. Ne vem od kje ste, tako da vam težko svetujem kakšnega parketarja.

lp Lojzek:-)

New Report

Close