Najdi forum

parket-lakiranje

Prosim vas za vaše mnenje glede lakiranja parketa. Parketar priporoča lakiranje z vodnim lakom, so mi pa svetovali, da je bolj trden in vzdržljiv tisti drugi, mislim da polivratanski lak. Zanima me, kateri lak je kvalitetnejši in bolj obstojen na svetlobo? Se pravi, da parket ne porumeni.

Hvala vam za odgovor.

99,9% ljudi ima doma stvari barvane s klasičnim lakom, ker si niso upali uporabiti vodnega, saj jim je “nekdo ki dobro ve” povedal, da je vodni zanič. Seveda oni to “resnico” potem prodajajo naprej, zato so stari laki še vedno v masovni proizvodnji, ker jih pač ljudje masovno kupujejo.

Ko sem pred 5 leti delal novo stanovanje, so me brez izjeme vsi opozarjali, naj se na vsak način izogibljem vodnega laka. Ker mi nihče ni znal svoje trditve dokazati z drugim kot z govoricami, sem se odločil da riskiram. Od takrat naprej me nihče več ne pripravi, da bi kupoval klasične lake. Si moreš misliti, da sem recimo strop na podstrešnem prostoru v enem dnevu 3x prebarval (vmes se je vsakič posušil) in da smo lahko zvečer v tem prostoru že jedli, ne da bi kdo sploh vonjal kakšen nov lak? Medtem ko je oče v svojem stanovanju hodil cel teden naokoli s solznimi očmi, ko je naredil enako zadevo pri sebi z navadnim lakom.

Helena, ni torej stvar v vodnem ali poliuretanskem laku, ampak v kvalitetno ali nekvalitetno narejenem in v kvalitetno ali nekvalitetno nanešenem na parket. Če boš imela dobrega mojstra, ki uporablja kvalitetne lake, bo uspeh odličen, ne gleda na to, kakšen tip laka je uporabil – vodni ali poliuretanski.

Ja, kar se zdravja tiče, je zagotovo lak na vodni osnovi prava stvar, mi smo ga v eno prenovljeno sobo dali, ker pa je zelo obremenjena, se je žal v 2 letih tako izrabil, da bomo sedaj morali nanos ponoviti.

Ja prav na to so me opozorili kar pravi m., da je poliuretanski lak bolj dolgoročno obstojnejši in kvalitetnejši, da pa so zahteve EU bo ekologiji in zato tako poudarjajo vodni lak. Le-ta po lakiranju ne smrdi in je ekološko boljši. Kar pa se tiče kasnejše uporabe, pa je pol. lak kvalitetnejši in smrdi le nekaj dni po polaganju.

So me pa opozorili na nekaj drugega. Da se barva parketa po vodnem laku ne spremeni, se pravi, da ne porumeni. Po pol. pa čez čas potegne močno na rumeno. Ali je to res. Kaj menite?

Parket porumeni, če lak nima UV filtra!

Res je pa tudi, da če lakiraš z vodnim lakom, parket ohrani svojo naravno barvo ( kot če bi les pobrusil in zmočil…)

Pri nas smo en prostor lakirali z bukolitom, drugi (otroško sobo) pa z vodnim Synteco-m in to obakrat parket parjena bukev – in rezultat – Bukolit (kislinski) je spremenil barvo parketa skoraj na odtenek “oreh”, dočim vodni lak skoraj ni spremenil barve parketa!

New Report

Close