Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Paritev samojeda – naš Maki išče samičko

Paritev samojeda – naš Maki išče samičko

Pozdravljeni!

Imamo samojeda, starega 3 leta z imenom Maki. Išče samičko za paritev. Enkrat se je že paril in sicer zelo uspešno – njegova Tačka je imela celo devet mladičev :). Torej, ker menimo, da je sedaj v najboljših letih in poln energije, smo se odločili, da mu poiščemo punco. Če imate samojedko ali poznate koga, ki jo ima in bi jo dal parit, se oglasite.

Maki vam bo hvaležen :).

Lep pozdrav,

Sie

p.s. Zainteresiranim pošljem tudi njegove slike na mail.

Rodovniški tale Maki?

Predvidevam, da ima vaš kuža opravljen vzrejni pregled in ni zadržkov za parjenje. Obrnite se na KZ, kjer vam bodo dali vse potrebne podatke in navodila, kako in kaj.

Pozdravljeni!

Ne, Maki nima rodovnika, vendar je čistokrvni samojed. Torej, tu sem pisala z namenom glede paritve, ki ni namenjena tistim, ki želijo imeti leglo z rodovnikom za tekmovanja ipd. Temveč nekomu, ki ima prav tako samojedko, ki ni rodovniška oziroma mu to ni ovira in bi rad imel male samojedke :). Seveda Lovro, razen rodovnika nima nikakršnih zadržkov.

Lep pozdrav in hvala za odgovore!

Sie

Če pogledate tale ali kak drug živalski forum, vam bo morda postalo jasno, da je s takim parjenjem kar nekaj težav, naj vam predstavim osnovne:

* Pes brez rodovnika je tretiran kot mešanec, saj nima znanih (in dokazljivih) prednikov.
* Zavetišča se šibijo pod mešanci, ki v velikem številu končajo z evtanazijo, saj je posvjiteljev manj kot psov – ostajajo tudi rodovniški psi.
* Zakon o zaščiti živali določa, da mora skrbnik živali preprečevati rojstvo nezaželjenega potomstva – nezaželjeno potomstvo pa so tudi tisti mladiči, ki se jim ne da zagotoviti DOBREGA doma in odgovornih skrbnikov.
Nadzor nad neželjeno rastjo populacije mešancev je torej z zakonom predana v roke skrbnikom psov. In četudi v tej fazi parjenje mešancev še ni zakonsko prepovedana, je to moralna odgovornost skrbnikov psov.

Psi, posvojeni iz zavetišča, so kastrirani.

[b]Mitakuye Oyasin[/b]

Psi iz zavetišča niso kastrirani niti sterelizirani. Niti potem ne preverjajo kako je z njimi, ko so pri novih lastnikih.
Ena je iz azila vzela manjšo psičko. Niti je hranila in nič skrbela zanjo. Psička je bila tako lačna, da je jedla gnile jabolke pod drevesi. Potem je srečala psička iz okolice in šla z njim domov. Tam je ostala in imela veliko mladičev z njim. Ko bi vsaj azil preveril kako jim gre v novem domu. Pa ni nišče.

Sissy, o katerem zavetišču je tu govora?

Živali iz ljubljanskega zavetišča odhajajo v nove domove kastrirane/sterilizirane, prav tako iz Horjula.

Tudi mene to zanima….

[b]Mitakuye Oyasin[/b]

Je že v redu. Razumem kaj pišete, vendar jaz to govorim bolj iz laičnega pogleda, vidika tistih, ki imajo doma psa kot družinskega člana, ne pa da bi ga kam zavrgli ipd. Naš Maki je čistokrvni samojed, kar se mu tudi vidi in za to ne potrebuje nobenega papirja. Edino, če bi šel na tekmovanja itd. Potem pa vsekakor, a to ni bil naš namen, zato smo tudi kupili takega brez rodovnika. Kot že rečeno, večina verjetno zastopi na kaj sem mislila in v kakšen namen je napisano to sporočilo.

Lep pozdrav!

Sie

No Sie, daj mi definiraj pojem “čistokrven”. Je to pobrano iz kakšnega Harrya Potterja ? Kaj pomeni pojem “čista kri”. Je to spucana kri?

Pa da ne bom ponavljala za vsemi pred mano, ker se mi res ne da spet razpredat o rodovnikih in zakaj so potrebni – enim pač nikoli to ne bo jasno.

Me pa zanima nekaj drugega:
Glede na to, da so samojedi nagnjeni tudi h kolčni displaziji, da imajo še nekaj drugih dednih bolezni, ki se prenašajo v linijah – ali ste psa vsaj slikali, pregledali,…, če je že takoooooo tipičen predstavnik pasme. A boste novim lastnikom mladičev plačevali operacije morebitnih dednih bolezni???

Tudi jaz sem si želela, da bi imela moja nerodovniška psička mladička. Ne bi ga prodala, ampak bi ga obdržala. Ker res nikoli ne veš v kakšne roke pride kuža. Pa še hotela sem, da je njej potomec.
Ampak imajo prav. Če ima različne bolezni ni dobro. Doglover je prav napisal. Ali bi plačali zdravljenje, potem ko bi bili že pri lastnikih? Ker veliko ljudi ne pelje živali k veterinarju, ker jim je škoda denarja. Potem pa bi samo trpel. Ne vem ali imajo drugi nerodovniški tudi toliko stroškov kot jaz, ampak če jih imaš več pa res rabiš denar. Mi imamo velikokrat z eno toliko stroškov.
Namen rodovnika pa ni v tem da gre pes na razstave, ampak da se ve od kod je. In da se ve da niso njegovi starši zaprti v kletki in rojevajo kot po tekočem traku.

Sie, če ste na kinološkem področju laik, kot pišete, in je vaš pes doma družinski član (kar je seveda nadvse prav :), z vzrejo pa se ne nameravate profesionalno ukvarjati, bo bolje, da tako tudi ostane.

Prav tako naj svojih “čistvokrvnih psih brez rodovnika” ne mučijo z leglom lastniki le-teh, ki so na področju kinologije, vzreje in vzgoje ter skrbi za mladiče popolni laiki.

Sploh pa ne pomislimo, kakšne probleme bo imel potencialni lastnik psice, ki bi jo parili z vašim psom, na potencialne zaplete s kotitvijo. na vse stroške z mladički, potencialne zdravstvene težave psice in mladičev, skrb z oddajo psičkov – sploh če pomislimo, kako je brezdomih mladičkov tako preveč in so jih polna zavetišča in začasni domovi prostovoljcev.

Kot je nekdo že napisal zgoraj – kaj pa, če je vaš pes ali psica, ki bi jo parili, prenašalec kakšne dedne bolezni, ki se bo zaradi kombinacije parjenja izrazila pri mladičih, ki bodo zaradi tega morda celo vseživljenski invalidi?

Toplo vam priporočam, da dobro razmislite, zakaj in s kakšnim namenom bi se spuščali v parjenje.

Kaj boste vi imeli od tega, kaj bo imel od tega vaš pes? Da o psici in mladičih sploh ne govorimo.

Prebrala sem vse, kar ste napisali in … Hvala na komentarjih. Nisem popolni laik in o psih vem veliko, vendar nimam potrebe o tem razlagati tukaj. Napisala sem kar sem imela in to je, da išče samičko za paritev. To je pa tudi vse. V neke globje debate se pa tu ne mislim spuščat, saj je to začaran krog brez dna, vi trdite eno in tako pač je.

Lep pozdrav vsem! Adijo!

Sie

p.s. Očitno je glede takih stvari brez veze pisati na ta forum, saj odgovarjajo samo takšni, ki imajo 1001 nasvet, nimajo pa konkretno opraviti s to temo – da bi vi imeli samojedko recimo itd.

Sie, mene pa res zanima – kaj je ozadje vašega interesa za parjenje? Zakaj bi sploh radi parili vašega psa?

Očitno ne gre za željo po mladičkih, saj jih koneckoncev ne boste imeli vi, ampak lastnik psice.

P.s.: Pa še kako ima tu kup ljudi (ki odgovarjajo) opraviti s to temo. Ker je na forumu veliko uporabnic in uporabnikov, ki se dnevno ukvarjajo s problemov brezdomih psov – brezodmih “čistokrvnih mladičev brez rodovnika”, med katerimi so tudi takšni, ki so so rezultat takšnih “ljubiteljskih parjenj”.

Ni nobeno od tistih zavetišč. Ne bom povedala katero je. Ampak ženska je sama rekla da je psičko dobila iz azila. Pa tudi ata teh psičkov, ki jo je prignal k novi hiši je bil iz azila. To je bilo že nekaj let nazaj. Morda je zdaj drugače. ne vem. Upam pa da je.

Ne gre se toliko za sterelizacijo. Motilo pa me je, da niso šli preverit kje je in kako ji gre. Boga kužika je gnile jabolke jedla pod drevesi tako je bila lačna.

To je forum ljubiteljev živali- menim, da vsi, ki pišemo sem ali pa le beremo napisano, želimo živalim le najbolje.
Velikokrat je bilo že napisano in razloženo, kaj so rodovniški psi, kaj so mešanci, o načrtovanih vzrejah in o vsem, kar je potrebno, da se skotijo zdravi, zaželjeni mladički.
Če ste odgovoren lastnik oz. lastnica “samojeda”, boste tudi odgovorno ravnali. Če kuža nima rodovnika, nima opravljenega vzrejnega pregleda- torej se ne ve, kakšno je stanje njegovih kolkov, saj je vedno več samojedov z displazijo kolkov.
Pomislite malo- saj verjamem, da ne boste rinili z glavo skozi zid.
LP

Zonzani in Turk npr. ne kastrirata/sterilizirata in ne preverjata kam je žival šla in kako se ji godi.

Draga sie….po vašin postih sodeč, nimate niti najmanjšega pojma o psih! Iz vašega pisanja se vidi, da se vam niti sanja ne o najosnovnejših stvareh, pravzaprav se zelo smešite in res je sramota, da se igrate z življenji živih bitij, ker se vam niti prebrati ne da osnov. Lahko vas je kar malček sram, ker to kar vi pišete je res zelo zaostalo in narobe.Morda ne mislite, da imate samo vi prav, medtem ko vas je že mnogo različnih ljudi na to opozorilo.

Svetujem da vsaj preberite ta link, se vas še kako tiče.

Glej no glej, kako se največji moralizatorji ala sie hitro razkrijejo kot nemoralne zaslužkarske gnide, ki so pripravljeni štepati nerodovinške pse, da bodo za nič dela pokasirali tistih par 100 EUR, kaj bo z mladiči, ki so zaradi njihove pogoltnosti prišli na svet, jim pa dol visi. Kako pričakovano, zmeraj ista zgodba.

Očitno imajo res zmeraj največ za povedat o morali tisti, ki jim to področje fino šepa.

New Report

Close