Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Pareza facialis

Pareza facialis

Lepo pozdravljeni,

včeraj sem mi je že drugič pojavila pareza obraza.

Prvič se mi je pojavila pred 2 leti, na desni strani. Slikali so mi glavo (CT), naredili test na borelijo, oboje negativno. Mimika obraza se je popravila v cca. 3-4 mesecih, z veliko vaje, masaže in elektroterapijo.

V petek čez dan sem v glavi čutila blago bolečino na eni točki v zatilju, malce bolj na levi strani. Proti večeru sem že čutila, da mi na levi strani obraza mišice ne delujejo ok, včeraj, torej v soboto, zjutraj sem imela parezo.

Šla sem na urgenco, pa na nevrourgenco. Po pregledu so me poslali k osebnemu zdravniku po napotnico za magnetno resonanco in za na infekcijsko (test na borelijo). Po napotnice grem jutri.

Pred kakšnim tednom me je začela boleti čeljust in vrat (to sem povezovala s tem, da se bom morda nalezla hčerine angine), imela pa sem ves teden tudi kiselkast okus v ustih, pa bolečino v predelu leve rame.

Danes še vedno čutim bolečino v zatilju (sicer morda za spoznanje manj močno), pa okoli ušesa in v predelu rame.

Vprašanje:
prebrala sem, da je nekako “bolje”, če pride pareza čez noč, saj je v primeru, ko nastaja počasi, več možnosti, da je razlog nastanka tumor. Glede na to, da se meni opisani znaki vlečejo že cel teden, ali sodim v to drugo skupino, ko znaki nastajajo dalj časa (ali je pomembno le, da se je neodzivnost mišic na obrazu pojavila čez noč)?

Vsekakor bi se rada nekako potolažila, da nimam simptomov, ki bi kazali na tumor.

Mi lahko kaj več poveste o tem, koliko je v mojem primeru možnost, da je vzrok tumor ali kakšni drugi tovrstni usodni vzroki?

Lep pozdrav,
nataša

PS
Ko sem bila na pregledu, je zdravnik nevrolog vneto iskal neki aparat (beseda je bila podobna stetoskopu, zdelo se mi je, da gre za pregled v zvezi z ušesi), za katerega se je kasneje izkazalo, da ga nimajo že nekaj časa, ker nimajo denarja za njegovo popravilo. Morda znate ugibati, za kaj je šlo oz. kakšen pregled bi še potrebovala?

Ne bodite preveč zaskrbljeni. MR in test na borelijo bosta že veliko povedala. MR predvsem glede ev. tumorja. Vendar, če bi šlo za to bi naštevala še mnogo drugih težav. Tudi to, da ste že imela podobno težavo pred leti in za prehlad-virozo tipični simptomi, ki jih navajate, govorijo bolj za vnetni vzrok za nastanek pareze. Verjetno se bo ponovila zgodba izpred 2 let.
Glede aparata pa ne vem…
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Spoštovani!
Pred 4 tedni sem imela akutni res. infekt s kašljem in gnojnim izkašljevanjem. Prejemala sem Ospamox, nato pa še Sumamed. Infekt se je pozdravil, ostala pa mi je hripavost. Včeraj sem bila na ORL kliniki pregledana pod nujno in diagnoza je Paresis n. recurens dex.ac. Obrazložitev strokovnjakinje je bila trajna hripavost in nezmožnost opravljenja poklica ( sem učiteljica ). Opravila sem še UZ ščitnice, je bp in pregled pri pulmologu, kjer imam rahlo sumljivo povečane bezgavke v aortopulmonalnem oknu, zato sem poslana še na CT toraksa. Kontrolo z vsemi izvidi bom nato imela v foniatrični ambulanti.
Zanima me predvsem za ohromelost desne glasilke, kakšne so možnosti za njeno gibljivost, oz. ali je to res trajna poškodba brez možnosti terapij, ozdravljenja, kajti glas je moj poklic. Obrazložitev specialistke me je močno šokirala!

Lepo pozdravljeni in hvala za vaš odgovor!

Saša

Nekaj ne gre prav logično skupaj – bezgavke v aortno pulmonalnem loku so lahko vzrok le za okvaro leve glasilke. Pri vas pa je negibljiva desna. Vzrok na tej strani bi moral biti višje. Vsekakor je lahko tudi posledica viroze. Le opravite predvidene preiskave, verjetno bo potreben tudi pregled grla v splošni anesteziji. Pa brez panike, dokler se ugotovi za kaj gre.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close