PARCELE-Gabriel idr.
Se pravi, da moram svoje stanovanje čimprej prodat (ga zares tudi prodajam) in to prvemu, ki pride z (kolikor toliko dobro) ponudbo?
Sem pa brala, da so cene nepremičnin začele padati in da bodo drugo leto dosegle raven iz leta 1998. To je grozno (no, kakor za koga).
Andi! Glede na to, da si sodni izvedenec, me zanima naslednje: lastnica stanovanja sem dve leti. V teh dveh letih so cene zelo poskočile (kljub temu, da zdaj počasi padajo). Vem, da bom morala delati cenitev. Zanima pa me, ali bo zelo hudo (pri prepisu), ko bo vrednost stanovanja zdaj večja za približno 15.000 DEM? Obnavljala ga nisem (vsaj ne z velikimi stroški kot je kopalnica), je pa res, da je popolnoma spremenjeno.
Upam, da ne boš jezen, ker se izkoristila tale forum za svoj problem in ker te “nadlegujem” preko medmrežja.
Sončnica !
Moj odgovor bo kratek: tvoj problem razumem.
Lastnica stanovanja si 2 leti, kar pomeni, da boš plačala poleg davka 2% še davek od dobička (stopnja 33%) na razliko v vrednosti nakupa in prodaje. (ni pa nujno). Cenitev bi bila nujna, če si vlagala v stanovanje večji znesek, ki opravičuje razliko v vrednosti. Tako je možno, da davka od dobička ni.
V tvojem primeru je vrednost stanovanja višja cca 15.000 DEM. Če ga tudi prodajaš za 15.000 DEM dražje, kot je bil nakup, je davek (33%= 5.000 DEM).
Če si vložila cca 15.000 DEM v obnovo (kopalnica, itd.), lahko to dokazuješ z računi. V primeru, da jih nimaš, cenilec oceni vrednost vloženega in upošteva to kot postavko v cenitvi. (cenitev stanovanja stane cca 60.000 – 87.000.- SIT).
Jezen pa nisem – prejmi lep pozdrav, Andi