Najdi forum

PARCELE-Gabriel idr.

Imam eno vprašanje za tiste, ki se spoznajo na parcele, gradnjo itd.
Na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu parcele? Razne cake, ki jih kot novinka ne poznam… Prosim za konstruktivne odgovore.

Lokacija, lokacija in še enkrat lokacija. Pazi! Ljudje prodajajo “gradbene” parcele z navedbo: voda, elektrika ob parceli (To NI gradbena parcela!). Tudi tisto, kar bereš v Oglasnikih, mislim na divje cene, je nesmisel. 4 DEM/m2 kmetijske parcele in max.25 DEM/m2 za stavbno parcelo je največ, kar je smiselno plačati za zemljišče. In nikar naj se ti ne mudi. Ko gradiš, upoštevaj pravila feng-šui in svetujem ti bio-ekosolarno hišo, po možnosti montažno. Gradbeniki so barabe: pravilo je, da hiša do III. oz. IV.gradbene faze je le 30% stroškov. Takrat se gradnja šele prav prične. Potem se pa izvajalci izgovarjajo drug na drugega za vse napake, glavna finta pa je neusahljiv vir dohodka z “dodatnimi” deli, ki jih še tako dober projekt ne upošteva. Ko plačaš avans, ti obrne hrbet še nadzorni, ki po možnosti vleče procente od izvajalca (s tvojim denarjem!). Samo kot primer: v Nemčiji je cena na ključ (z že montiranimi garderobnimi omarami in kuhinjo) max. 2200 do 2500 DEM/m2, pri nas pa ob taki kvaliteti, ki jo nudijo gradbeniki (navadna Termopan okna W=2,9 namesto W=1,3! – to za laike pomeni 3x višje stroške ogrevanja na sezono od normale!, laminati namesto kvalitetnih parketov- mimogrede, si že hodila po njem? slaba izolacija, toplotni mostovi, itd. )
Montažna hiša pomeni kvaliteto in fiksno ceno – kar plačaš, res dobiš!
Pravno področje gradbeništva sploh ni urejeno, zato anarhija. Premisli, lp Andi

Ž
Jaz sem svojo parcelo dolgo iskal in ko sem jo našel sem jo tudi drago plačal, vendar : po moje je najvažnejša stvar lokacija, kot je že Andi nakazal. Teren naj malo visi ( da narediš par kamnitih, kraških teras, visi naj na jug, računaj, da potrebuješ velik, čimvečji vrt. Jaz sem si splaniral še kar velikega, pa sedaj že nekako postaja utesnjen. Nanj sem postavil bazen, vrtni paviljonček, par obveznih lip, brez itd., veliko mizo pod orehom, dve češnji in kaj se zgodi? Planiral sem, da bo nekoč tam tudi tenis igrišče, ampak izgleda da ga ne bo. Hiša je pa stvar zase. Jaz sem preverjal in iskal, možnosti je res veliko. Za kolikor toliko veliko montažno hišo je treba 20 mio.sit, pa je treba še prej izkope, klet itd. Mene je pri teh montažnih hišah razočaralo to, da ti na videz nudijo vse, ampak če na primer ne vzameš načina ” na ključ ” ampak osnovni paket, ni v tej ceni niti kritine za streho. Lepo vas prosim, če streha ni osnova, kaj pa je? Pa še to: jaz res verjetno delam vse preveliko ( tako mi moji pravijo, ampak sem se zarekel, da nikoli več ne bom živel na tesnem, kot sedaj v stanovanjcu od 80 kvadratov ), vendar sem trdno prepričan, da me hiša s 220 kvadrati tlorisa ne bo na koncu stala niti polovico od ekvivalentne montažne.
P

Najprej hvala obema za dogovore.
Prav glede parcel me zanima to:
– kaj je to kvaliteten teren
– sosedstva; meje..oz razmejitve..na kaj je potrebno paziti
– možne cake in pasti pri kvaliteti parcele…

Glede hiše, pa me zanima, kaj mislite o protipotresni zaščiti, kakšne izkušnje imate z “bio” izolacijo, katera je najmanj zdravju škodljiva?
Ter kje dobim še kaj podatkov o bio-ekosolarni hiši? Baje se v SLO že uvažajo hiše iz, mislim da Švedske…kot neke brunarice. Kaj mislite o teh hišah..kako je potem z izolacijo lesa oz. trajnostjo?
Pa še kaj dopišite.

Saša !
Predvidevam, da sva oba z Gabrielom na Primorskem koncu in veljajo za hiše ter parcele posebne specifike. Montažna hiša npr. je za Primorsko neprimerna, ker je gradbeni lobi tu zelo močan glede krajinske arhitekture. Tudi glede osnovne cene in variant ima Gabriel prav, tisto je varianta “za reveže”. Pa zelo draga seveda.
Odgovor bi moral biti daljši, zato na kratko: poglej pod http://www.mgd.si/aure in boš izvedela (skoraj) vse, kar te zanima, če pa še kaj želiš, smo tukaj – ne bomo ušli.
lp Andi

mogoce boš kaj koristnega našla na naslovu http://www.kager-hisa.si/

No, smo pa kar trije s Primorske.
Hvala za podatke vsem.

pri izbiri parcele je zelo pomembna lega. Mora biti južna ali jugovzhodna. Potem mora biti dovolj velika, da lahko postaviš hišo in pravilno razporediš prostore:
– spalni na vzhod
– bivalni jug ali jugozahod
– wc, kopalnice, hodniki, sever
– kuhinja naj bo funkcionalna, hodnikov čimmanj, wc in kopalnica ločena
– garaža za dva avtomobila…

Preden kupiš opazuj parcelo v vseh letnih časih, pokliči radiostezista, da jo premeri, če ni kakšnih sumljivih sevanj, preveri, če ni pod hipoteko, če je v zazidalnem okolišu, koliko te bo stalo pridobivanje projektne dokumentacije, koliko je sprememba namembnosti….
Na voljo je tudi precej literature na to temo, najboljše pa je da vprešeš za nasvet kakšnega arhitekta in gradbenika, ki se ukvarja z gradno hiš. Jaz sem ga in mi ni žal.

Sicer pa vsak, ki gradi naredi nekaj napak, jaz sem jih tudi, tudi ti jih boš, zato se ne sekiraj preveč.

Andi in Gabriel!

Ker sta očitno že stara mačka pri gradnji hiše, vaju tudi jaz prosim za en nasvet oz. informacijo. S fantom nameravava drugo leto začet gradit hišo in sicer parcelo že imava, kjer bova podrla hišo staro cca. 100 let, tako da bo to nadomestna gradnja – vsaj s papirji bo manj stroškov, letanja pa tudi upam.
Načrt hiše sva si že izbrala – in sicer eno izmed tipskih hiš, ki jih nudijo arhitekturni biroji – zanima pa me nekaj drugega – Pri gradnji hiše nisva nameravala najeti gradbenega podjetja, ker sva nameravala veliko naredit “sama” – moj oče je bil pred upokojitvijo gradbenik, stric dela ostrešja, fant lahko sam inštalira vodovodno in centralno napeljavo, tudi električar je v družini,…. Je pa v pogovoru na to temo prijatelj omenil, da sploh ni bistvene finančne razlike, če vse delaš sam (potem moraš plačati nadzornega za ves čas dela), ali pa če najameš GP, ki ima že svojega nadzornega. Vem, da bo dela v prvem primeru bistveno več, tudi zavleklo se verjetno bo, ampak denarja nimava na pretek in tudi zidala bova počasi.
Torej je res vseeno ali gradiš sam oz. s pomočjo drugih ali preko GP – prednosti/slabosti – če so vama znane?

Hvala in pozdravček,
Sanja

Ž
Ravno ko sem odprl to stran, je pri meni moj nadzorni in se preklamo okoli vsakega vogala ( toliko da veš, da tudi on ne bo ravno namesto tebe mislil ). Kar se tiče gradnje, pa jaz mislim, da kake velike finančne razlike med nadomestno gradnjo in novogradnjo ni, itak ne boš vse naredila tako kot pri 100 let stari hiši. Ampak verjetno si imela v mislih rekonstrukcijo ? Jaz npr. sem staro hišo podrl, pa sem vseeno moral dobiti vsa soglasja in kompleten načrt. No, plačati seveda treba, kako naj bi sicer vsi ti birokrati preživeli. Po moje je najbolje, da ti samo stavbo ( lupino ) zgradi skupina, potem pa če ste res taki samograditelji delajte sami. Za razne detajle in instalacije ni treba nič nadzornih, le prav je treba narediti in za vsak segment gradnje dobiti enega strokovnjaka, da ti da podpis. Podjetja imajo res svoje nadzorne, a ti so zajeti v skupnem znesku, tako da tukaj ne bo veliko privarčevanega. Gre le za to, da ima skupina za velika dela ( hardware ) orodje in ljudi, ki jih mi sami ponavadi nimamo ( dvigala, velike mešalce, kamione, kopače ).
Vse ostalo: instalacije, keramiko, tlake, pode, montažne stene in strope, žlebove, okna, vrata itd., pa boste sami naredili bistveno ceneje, lahko tudi bolje, bo pa trajalo dlje. Pa kar veselo na delo.
P

Od prijatelja sem slisala, da bi vsa gradbena dovoljenja in birokratski papirji, ki bi jih potreboval, v Ljubljani stali 50 tisoč DEM! Je to sploh mogoče? Hiša v Mariboru, ki sta jo z dekletom prodala za 80 tisoč, bi tako “izpuhtela”. Ne morem verjeti! Zavidam vam tukaj, da se takole menite, kako gradite svoje kotičke! Jaz bom po moje še zelooo dolgooo podnajemnica.

Irena, jst o parceli sam sanjam za enkrat in zbiram informacije…in morda bom po kakem srečnem naključju dobila kako dobro varjanto.

Ne vem, ali se sodi v sklop “normalne osebnosti” in ne kake dusevne motnje, da tudi sama pri svojih dohodkih dosti prebiram razno razne nepremicninske ponudbe… Seznanjena sem z omreznimi stranmi, priblizno ceno na kvadrat po obmocjih in podobnimi recmi. Se vedno nisem povsem odlocena med mestom in popolno izolacijo (ki pa v Sloveniji tako ni mogoca) kje bolj na kmetih (z obvezno internetno povezavo)… Iskreno receno se brez lastnega bivalisca (in celo preko bivanja “na crno”) sploh ne prepoznam. Pocutim se nekako izgubljeno. Mi pristoji terasa? Tenisko igrisce najbrz ne. Urejen vrticek z na milimeter postrizeno travico ali nepredirna goscava? Kako naj vem, kako odkrijem?

Lep pozdrav vsem !
Za vikend sem bil v Prekmurju, povsem na drugem koncu Slovenije. Zato na kratko o informacijah glede gradnje: ogromno jih je, bolj pomembno je ločiti zrno od plev. Za samograditelje so priloge Naš dom (Dnevnik) ali priloga Dela. Obstaja še revija Moj Hobi in revija Naš dom. Za nove in inovativne informacije pa so tuje revije, sam kupujem nemške (Bauen, glej: http://www.bautips.de ) in italijanske revije (BravaCasa).
Najboljše se mi zdijo specialne izdaje revij Bauen (npr.100 najlepših gotovih hiš – v tujini pravijo montažnim hišam Fertighause – gotova hiša, pa HausTest – to je test 49 različnih montažnih oz.gotovih hiš nemških proizvajalcev, pa Selbstgebaut – to je 77 projektov hiš za samograditelje, prihranek cca 100.000 DEM, itd.)
Odlična knjiga iz zbirke je Das selbst geplante Haus (sami planirajte hišo) avtor: Ronald Meyer (cena 49,oo DEM) več o tem na http://www.buecherdienst.
V knjigi je komplet cenik materiala in dela za posamezne faze gradnje in tudi norma ure ter čas potreben za posamezna dela. Odlična zadeva!
Za zdravo bivanje in feng-šui gradnjo pa je http://www.prim-nov.si pravi naslov.
Nasploh pa so razlike med cenami nepremičnin ogromne. Garsonjera v Izoli stane cca 125.000 DEM, za ta denar se dobi v Sevnici ali v Zasavju hiša z vrtom.
Zadovoljni? lp Andi

S teme smo morda nekoliko skrenili, pa nic zato. Najprej Ireni – le zakaj bi
bilo s tabo kaj narobe, ce si zelis imeti s casom nekaj svojega – hisico, vrt
in se kaj ? To so vendar popolnoma razumljive zelje vsakega cloveka. Njihova
uresnicljivost v Sloveniji (se najbolj pa v Ljubljani in na Obali) pa je za vecino,
sploh mladih ljudi zelo omejena zaradi razmerja cen in dohodkov in se zmeraj
preslabih moznosti kreditiranja – osebno dvomim, da bodo Stanovanjska shema
in podobni ukrepi tu veliko resili (morda celo obratno, ze zdaj se realno domne-
va, da bodo ob sprostitvi sredstev iz prevega vala Stanovanjske sheme zaradi
povecanega povprasevanja cene nepremicnin se narasle).

Je pa pri Slovencih se nekaj res – ocitno je nekje globoko v nas, da pac moramo
imeti nekaj svojega, lahko je to stanovanje, se raje hisa z vrtom. Ce tega ni,
oz. dokler tega ni, smo izredno nesrecni. V zahodni Evropi (sicer spet odvisno
od drzave) mnogo vec ljudi zivi v najetih stanovanjih ali tudi hisah, kot pri nas.
Ljudje z dohodki, ki so lahko tudi 2-3x visji od povprecnih slovenskih, velikokrat
sploh pomislijo ne, da bi sli v kako gradnjo.

Ce v Sloveniji zidas ob dohodkih, kakrsne pac vecina ima, to pomeni – biti
zapufan vsaj kakih 10 – 15 let, porabiti najbolj plodna leta svojega zivljenja za
gradnjo in zaradi vsega tega se tvegati razpad zveze, v kateri si (samski
ponavadi ne zidajo), ker zaradi obilice dela zveza in druzina nujno trpita.

To je slovenska realnost. Zal.

Od nekdaj sanjam o hiši. Morda zato, ker živim v stanovanju. Iz raznih revij sem si izrezala varjante opreme prostorov, oblik hiš..itd. Parcele že gledam, čeprav nimam še dovolj denarja, zbiram informacije in se učim. Reklo bi se, da delam na tem… Najprej parcela, na kateri bom že prej sadila razne rastlince in uživala v tem. Prostor za hišo bo in delala bom dalje…

Ž
Če lahko prispevam en nasvet: na parceli najprej hišo potem rastline. Drugače ii potem s kopači, kamioni. gradbenim materialom itd. vse uničijo.
Imam izkušnjo s tem.
P

jaz sem bil lani v podobni dilemi:
– graditi sma z kolegi , prijatelji, akcije…
– najeti firmo ali SP.

Odločil sem se za SP in mi ni žal. Z prijatelji gre mogoče ena ali dve akciji, večkrat mu pa ne moreš reči, pa še to za pomožna dela. Potrebno je veliko hrane, pijače, če ne delajo v redu moraš biti tiho… Tu so še problemi poškodb pri delu, saj vikend zidarski pomočniki nimajo rutine. Višje kot se zida bolj je nevarno.

Če imaš projekt si izračunaj material brez dela iz popisa del in materiala. Projekt pa daj večim firmam , da ti naredijo predračun. Potem pa boš videl razliko.

L.p.

Tale tema se je kar razživela.
Dejstvo je, da velja pregovor, prepisan iz knjige Živeti bogato:
Svoje stanovanje ali hišo kupi že prvič.
To bi pomenilo, da tri selitve pomenijo toliko kot enkrat pogoreti ali imeti naravno katastrofo. Prepričan sem, da tole stanje (beri sr…) ne more trajati v nedogled.
Že če pogledamo, da so stanovanja v Trstu cca 30% cenejša kot v Kopru, da so hiše v Španiji 2-3x cenejše kot pri nas ob Obali, da lahko upravičeno pričakujemo vstop Slovenije v EU do leta 2006 (torej le še 5 let), se obeta veliko možnosti. Le hiteti nikar. V Izoli prodajajo še nezgrajena stanovanja za 2.700-3.000 DEM/m2.
To je norost. Ali sploh veste, da je trenutno Izola najbolj hrupno mesto v Sloveniji?
Da je Izola sredi junija razkopana kot Vukovar med vojno na Hrvaškem?
Da ta stanovanja sploh nimajo svojih števcev npr. za vodo, ampak skupne, kar pomeni katastrofalne stroške za vodo, ki je najdražja v Evropi?!
Da večina stanovalcev komaj spraska skupaj za stanovanje, za parkirne prostore v kletni etaži pa zmanjka denarja? To pomeni, da parkirajo 1-2 km stran od hiše oz. bloka, saj je povsod prepoved parkiranja, Izolski redarji pa so izredno aktivni, še posebno se mi smilijo Ljubljančani, ki so pravi Eldorado za plačevanje nepravilnega parkiranja in prekrškov v mestu Izola.
Morda sem vas malo razočaral, saj sestavek odstopa od konstuktivne teme, a je moja velika želja, da še kdo napiše o svojih opažanjih v svoji okolici. Prepričan sem, da je tega v Sloveniji veliko. Lepo noč in delovni dan, Andi

Že nekaj let več ne delam v nepremič. agenciji, zato sem presenečena nad cenami stanovanj v Izoli. Ampak, če tako praviš. potem bo že tako.
Jaz kar nekaj časa nisem mogla razumeti, kakšne so razlike glede na mesta v Sloveniji. Je pa res, da mene danes ne spraviš v novozgrajeno stanovanje, ker poznam “šlampasto”, hitro in poceni zgrajeno in nato blazno drago prodano. Današnja gradnja se težko primerja z gradnjo pred 20, 30 leti, ko so gradili res kvalitetno. To vidim zdaj, ko živim v 22 let starem bloku, kjer je betonska stena, v katero ne moreš zabiti žeblja (pomaga le vrtalnik).

Moja prijatelica pa živi v 3 leta starem bloku, pa pravi, da se blok poseda, strop in stene pokajo – skratka groza.

Mislim pa, da tisti, ki kupuje novogradnjo, kjer moraš kupiti še klet in parkirni prostor, ponavadi ima denar. Zato pa kupuje novogradnjo. Ne zdi pa se mi prav, da moraš kupiti garažo.

Živim v notranjem obroču obvoznice v Lj. in z okolico sem zadovoljna. Najbolj pa mi je všeč, da kljub temu, da nimam garaže, lahko ob vsaki uri dneva in noči, parkiram pred blokom. Mislim, da je to eden redkih območij v Ljubljani, kjer je dovolj prostora za parkiranje.

New Report

Close