Parcela – kako do nje?
Zanima me, kako ste kupili parcele? Vem, da vas je nekaj, ki ste jo tudi dobili (srečkoti) in ste imeli eno skrb manj pri gradnji hiše.
S fantom imava denar (kolikor sva se ga namenila dati za parcelo), a sedaj ne najdeva parcele. Agencije ponujajo iste parcele, ki pa so ali noro drage, ali pa na tako nemogočih krajih (sam breg ali luknja, kjer cel dan ne posije sonce – take dobiš celo za nekaj manj kot 100 eurov za meter), da te vse mine. Pa še te ponudbe so zelo skromne. Kakšnih lepih parcel pa sploh ni. Zasebnikov, ki bi prodajali, pa ne poznamo.
Sva iz Gorenjske, tako da nama v poštev pride ta konec Slovenije, nekje od Bleda do Ljubljane. Kako naj se lotiva nakupa? Predvsem bi rada kupila še pred jesenjo.
Hvala za vaše izkušnje in predloge.
Velikokrat se ti bolj kot parcelo splača kupiti celo hiško (kakšno res staro ali na pol zgrajeno ali kaj podobnega) – takrat namreč kupuješ hiško (ki je v takem primeru bolj malo vredna), ne parcele, hkrati imaš tudi že vse osnovne priključke – in potem zaprosiš za gradbeno dovoljenje in zadevo bodisi v celoti podreš ali pa morda celo kaj uporabiš. Malo se razglejta po Salomonovem oglasniku, pa tudi po lokalnih časopisih.
Vem, da ravno sedaj domačin prodaja (mislim da) 4 parcele od 450-500 m2 v Britofu pri Kranju (niso Voge), so pa sončne in ravne parcele, z vso lokacijsko dokumentacijo, vodo in elektriko na parceli. Cena mislim da je 120 evrov, vendar glede na občutek, bi se dalo kaj znižati. Edini pogoj je, da želi za svoje sosede Slovence.
Če te zanima povej, da poskušam dobiti njegov telefon.
Lp.
tudi naš kolega prodaja parcele (do sedaj res nekje bogu za hrbtom, a do jeseni bo tam vse urejeno za novo sosesko – 8 novih hiš, 3 nove ceste do njih…) Poznam okolico in priznam, da mi je že sedaj všeč. grejo pa kar krepko v promet ker je do LJ 15 min-tudi AC, do Kamnika 20min, do CE 25min, do Domžal 15 min) CENA okrog 40euro/m Ampak stroške za ceste in vodovod si menda razdelijo po št. hiš, čeprav bo to na hišo prišlo okrog 100000sit. Vem, ker jo je prejšnji teden kupil moj kolega.
Nekaj najinih izkušenj in nasvetov. Sva iz vzhodne Slovenije. Kupovanje parcele je proces, ki traja lahko tudi dve leti. Nepremičninske ponudbe pri nas ni, pa tudi kolca se mi ne za njo. Začela sva z oglasi in kmaalu ugotovila, da prodajjao večinoma samo sumljive zadeve (hipoteke, ni zazidalno, pa so obljubljali in podobno). Pozor! Za vsako parcelo, ki jo najdeš in ti postane všeč, obvezno pojdi preverit na zemljiško knjigo če ni plomb, ter na občino v PUP, če je zazidalna. Nato pa sva ugotovila, da parcele so, ampak so pri nas ljudje večinoma pasivni prodajalci. Čakajo, da prideš na vrata in vprašaš če prodajo. In te parcele so ponavadi tudi “čiste”. Še vedno se bojijo oglasov in čudnih kupcev, ampak imajo radi osebni stik. In da jim ni vseeno, komu bodo prodali. Hočejo te spoznati. Pa sva se začela voziti naokoli in spraševati ljudi: na pošti, gostilničarja in nenazadnje kakšnega starega ata, ki mežika v sonce na klopci pred hišo (tako je kupila parcelo moja sestra). Jaz sem v službi vprašala sodelavca, on svojega sorodnika. Ker so oni tudi mlada družina, smo se takoj “navohali” in ugodno kupili. Ni jim šlo toliko za denar, kot za to, da dobijo “normalne” sosede.
Parcela mora imeti jasne mejnike. Če teh ni je potrebna ureditev – obnovitev mej ali parcelacija. Naj vaju ne bo strah stroška (70 000 -180 000sit), in treh ali štirih mesecev časa, ker je to dobra naložba. S sosedi in prodajalci je treba razčistiti, še predno kupiš. Kot sem prebrala, so pri vas cene astronomske, zato je vsak kvadratni meter pomemben. Ne verjet, kar vam bodo govorili in z rokami kazali na meje. Pojdita na geodetsko in naročita izris iz katastra (1200 – 1800 sit). Potem pa tudi z metrom na parcelo, če je potebno (to sva naredila midva in jim dokazala, da je v resnici 700 m oni pa prodajajo 1100m). S prodajalci se dogovorite za kupnino in kako si boste delili ostale stroške, ki nastanejo pri prodaji: parcelacija, notarska pogodba, davek na promet, vsa potrdila…..
Pojdita gledat čim več parcel, lahko tudi tiste prek oglasov, da bosta dobila občutek za ceno in ugotovila, kaj bi sploh rada in kaj vama ustreza. Ne skoparita s časom.
Če vas hočejo prodajalci prepričat, da bodo lahko v mesecu ali dveh uredili, da bo zazidalna, ne nasedat. To traja lahko tudi 3 – 5 let. Da jo lahko razbremenijo hipoteke! To traja lahko več kot eno leto in je zelo zapleteno. Da bo z novim PUP -om postala zazidalna! Dokler PUP ni sprejet, ni nič 100%. Lahko pade ven. Ne nasedet.
Super je in najceneje, če so voda, elektrika in telefon že v bližini ali celo na parceli, ker napeljava vodovoda 150m dolžine stane že 600 000 do 700 000 sit. Glede dovoza se morate prepričat, kako je urejeno, še posebno, če imate služnostno pravico (preveri na zemljiški knjigi). Da kasneje ne bo težav.
Na nepremičninske agencije se nebi obračala, ker ne preverjajo vsega. Samo zaračunajo. Moji sestri so kazali parcelo s hipoteko, kar je ugotovila kasneje sama.
Parcelo zaarajta ali kupita šele takrat, ko bo razjasnjen vsa dvom in ko bo vse “čisto”. Tudi vmes je pametno še iti pogledat na zemljiško knjigo, da med tem časom ne pade gor kakšna plomba – hipoteka ali kaj podobnega. Pri nama pa so v notarski pisarni tik pred podpisom pogodbe še enkrat telefonsko preverili na zemljiški knjigi.
Parcele so, samo čas si je potrebno vzeti in poiskati. Veliko sreče!
Mi smo iz Posavja. Kupili smo parcelo na vasi v občini Krško. Pri kupovanju hiše, že narejeni pa velja še večja previdnost. V tedniku so bile že nekajkrat zgodbe nasankanih kupcev. Od ilegalnih priključkov na vodovod, brez greznic, do tega da je novogradnja že na hipoteko, pa v stečajni masi, tako, da ni bil možen vpis v zemljiško knjigo. Veliko previdnosti in sreče. L.P.
Takoj ti lahko povem, da je to v Britofu (pri Kranju) nasproti pekarne Maček, mogoče nekaj 10 m nižje v smeri proti Brdu. Ni čisto pri glavni cesti ampak malo zadaj. Blizu tiste hiše, kjer imajo napis “TUHNJA”. Vse ostalo pa bodo domačini tako ali tako vedeli.
To sem ti napisala zato, ker imaš namen iti pogledati. Lastnik je namreč telefoniral mojemu možu (ampak midva sva jo že kupila) tako, da njegove tel. št. nimava in bi jo morala “izbrskati”.