Najdi forum

paranoidna shizofrenija

Pozdravljeni!
Pred dvemi leti sem zbolela za paranoidno psihozo, vendar imam vse znake shizofrenije – glasove, občutek nadzorovanosti od zgoraj, občutek, da te vsi ljudje poznajo in ti berejo misli, čudne in nenavadne misli, ipd. Iz risperdala sem pred enim letom presedlala na zyprexo, kar je bilo nekaj časa zelo ugodno, le da sem se zredila za 40 kg. Vmes sem posegla tudi po seroquelu, vendar se je stanje zelo poslabsalo in sem se komaj rešila ponovne hospitalizacije. Res pa je da je lakota pri seroquelu izginila. Zdaj sem spet nazaj na zyprexi, ker se je bolj obneslo. Nimam glasov, ne morem pa se znebiti misli, da mi ljudje bereje moje misli. Iz tega strahu misli postajajo bolj in bolj čudne, ker me je strah kaj bi lahko pomislila in bi me slišali. Sama sem padla v ta začaran krog in ne vidim izhoda. Sicer me okolica prepričuje, da to ni res, kar se mi dogaja, imam naklonjeno okolje, ljubeče bližnje, a je med nami ta prepad. Zdi se mi, da me vsi le psihoanalizirajo, nihce pa mi ne more pomagat. Ste ze slišali za kak podoben primer in kaj bi mi svetovali. Hvala vnaprej.

Spoštovana Barbi,
samo doživljanje podobno vašemu je zelo pogosto, ne pa tudi kritičnost, ki jo vi posedujete v presenetljivi meri, medtem ko imajo drugi s tem večje težave.V svoji praksi se ravnam po počutju pacienta, skupaj proučujeva zaželjene in nezaželjene učinke zdravil, ki jih je treba pogosto tudi večkrat menjati, preden dospeva do pravega.Res je, da zyprexa spodbuja apetit, vendar je možno s ciljano telesno aktivnostjo in ustrezno izbiro prhrane te učinke omiliti.Zoper psihozo obstaja trenutno še najmanj pet zdravil, ki jih niste našteli, morda bosta z vašim psihiatrom med njmi odkrila ustreznega.

Pozdravljena.

Meni je zdravnik pred kratkim predlagal zdravilo Zelldox, slišala sem za Solian, Amisulpride, ipd., na internetu najdeš informacije o teh novejših proizvodih (morda sem podala dve imeni za isto zdravilo, kaj vem). Tudi jaz sem iz Seroquela ponovno prešla na Zyprexo in po izgubljenih 16 kg sem ponovno pridobila na teži. Če jemlješ kak antidepresiv, menda tudi Prozac zmanjšuje apetit.
Tvoja doživljanja dobro poznam, saj se zdravim že kar veliko let. Lahko mi pišeš na mail. Nekako moraš sprejeti misel, da so tu poleg tvojih doživljanj sveta in okolice tudi doživljanja drugih, ki so lahko povsem različna od tvojega. Dopusti njim, da mislijo po svoje in dopusti sebi, da si drugačna od njih. Okoli takih razmišljanj ni potrebno sebe mrcvariti, ker morda niso vredna vseh let življenja, ki jih s tem lahko sebi odvzameš. Poskusi dojeti, kako razmišljajo drugi, njihove mehanizme in obrambe. Prepričana sem, da se lahko že čez nekaj mesecev tudi tvoje mišljenje spreobrne v kaj drugega, k čemur pripomorejo tudi zdravila, pogovor, druženje, če si v tem trenutku tega zmožna. Mogoče se pogovoriš s kom iz tovrstnih organizacij- Šent, Altra, Ozara, Paradoks… kjer skrbijo za psihosocialno rehabilitacijo. Ali se pogovoriš še na kakšnem forumu,…
Vem, da je včasih težko deliti nasvete, toda sama živim v takšnem svetu, da se moje razmišljanje lahko spreminja iz dneva v dan, ali zorni kot le-teh. Vse je relativno, vsaj zame. Poskusi to dojeti. Lahko ima vsak svoj prav v določenem trenutku ali določeni kulturi.

Upam, da ti ne težim, vesela bi bila kontakta s teboj.

Drži se, lep dan,

xenea

New Report

Close