Paradontoza?
Stara sem 20 let in že eno leto boleham za bulimijo. Ne vem ali ima to kaj veze vendar se mi je en teden nazaj spustila dlesen pri 3ki spodaj desno in naredil se mi je žepek, dlesen me zelo boli. Imam recesije po spodnjih zobih že kakšni 2 leti. Sem kadilka približno 5 let. Zobozdravnica je rekla da je najbrž to mehanska poškodba, vendar bolj berem in gledam slike bolj se mi zdi to znak paradontoze. Kaj naj naredim da bo pravočasno ugotovljeno če seveda kaj je? In kaj vi mislite? Ali je to lahko posledica bulimije? LP
Bicika pozdravljena,
kot sem nekatere bralce že potolažila, odmik dlesni ni nujno znak parodontalne bolezni. Nastane lahko zaradi mehanskih poškodb (nepravilnih tehnik ščetkanja, uporabe trdih zobnih ščetk,..), položajnih nepravilnostih zob, antomske predispozicije, ali zaradi kombinacije naštetega. Odmiki, ki niso nastali kot posledica vnetja, ne vodijo v izgubo zob.
Gotovo je vaša zobozdravnica pomerila globine žepov okrog podočnika. Če le te niso povečane in če tudi rentgensko ni vidna razgradnja čeljustine kosti, potem ne gre za parodontalno bolezen.
Bulimija sicer povzroča različne spremembe v ustni votlini. Pogosta bruhanja povzročajo nabreklost žlez slinavk in manjše izločanje sline, sluznice ustne votline so zato suhe, rdeče in lahko boleče. Bulimija ni vzrok nastanka parodontalne bolezni, je pa zaradi pogoste podhranjenosti, posledične anemije ter pomanjkanja sline, večji rizik njenega nastanka. Kajenje parodontalno bolezen pospešuje. Pogosta bruhanja puščajo spremembe na zobeh, ki se občajno začnejo pojavljati tri leta po aktivni bolezni. Kažejo se kot erozije zobne sklenine, ki so posebno izrazite na nebni strani zob zgornje čeljusti. Zobje so občutljivi na temperaturne spremembe, podvrženi so večji obrabi in nastanku zobne gnilobe.
Da bi omilili učinke želodčnih kislin, je priporočljivo, da takoj po bruhanju zobe splaknemo z vodo ali florovo ustno vodo. Zob takrat ne ščetkamo, saj bi s tem povzročili še večjo obrabo. Ko pa zobe ščetkamo, je priporočljiva uporaba past z visoko vsebnostjo fluoridov ter uporabo ustnih vod s fluoridi po ščetkanju.
Pomembno je, da se o svoji bolezni pogovorite tudi z vašo zobozdravnico.
Seveda pa vam želim, da bi čimprej ozdraveli.
Lep pozdrav, am