Najdi forum

Paradoks enakosti med spoloma

Težko bi me še tak strokovnjak (samoklican ali z youtuba) prepričal, da so LASTNOSTI in
sposobnosti določene glede na spol. Še največ, kar sem pripravljena dopustiti, so preference,
zanimanja, nadarjenost.
Če bi se fantkom avtomatsko zarisale v možgane tehnične sposobnosti, punčkam pa recimo
lingvistične ali negovalne…..potem bi bilo avtomatsko za punčko nemogoče, da bi se naučila
razstaviti motor (pustimo zdaj ali jo to zanima, govorimo o tem, ali je tega sposobna), fantje pa bi bili
biološko nesposobni negovanja bolnika.
Lastnosti in sposobnosti so eno, kaj določen spol bolj zanima, pa drugo. Črno-belo slikanje ni nikoli
objektivno.

G. Topovšek je sam pojasnil kakšno izobrazbo ima in česa ni dokončal.
Eno je norčevanje iz izobrazbe, drugo pa iz ” strokovnih ugotovitev”.

Skušajte na vse kar sem zapisal gledati dovolj odprto, in videli boste, da z ničemer ne zanikam tega kar se navedli, ali celo tega eni ali drugi ne bi bili sposobni enega ali drugega. Lastnosti ali sposobnosti o katerih pišete se lahko v individualnem smislu razlikujejo, zato kakšna ženska ne bo sposobna nikoli sestaviti motorja (in tudi moški ne), prav tako kakšen moški ni sposoben negovati bolnika (tudi ženska ne).

Čutim, da se ne morete popolnoma poistovetiti s tistimi lastnosti in sposobnostmi, za katere naj bi ženska imela genetske preddispozicije in za katero bi lahko rekli, to pa je tipična ženska. Ali mislite, da jaz v celoti ustrezam modelu potentnega moškega. Veliko mojih lastnosti in sposobnosti je tipično ženskih. Ne boste verjeli, niti nogomet me ne zanima (me pa zanimajo borilni športi). Vendar imam penis in soliden nivo testosterona. Zame osebno to pomeni, da bom imel zelo hitro fizične in psihološke težave, če se zaradi tipično ženskih aktivnostih, ne bi ukvarjal s športom, če ne bi tu in tam dobil kakšne brce v trebuh, če tu in tam ne bi šel na pivo z moškimi prijatelji. Dejansko moram na to paziti, zato se tudi ukvarjam s telesno psihoterapijo, kjer je veliko dela s telesom. Dejstvo tudi je, da mi moški pogled (in dober občutek za sisteme in logiko) pomaga stvari videti drugače.

Vse je torej OK, če želite “šraufati” in se ne želite igrati s punčkami. Vse je samo vzrok in posledica, če ne boste imeli želje po materinstvu, ki vam bo v veliki meri aktiviralo nekatere nove lastnosti in sposobnosti, je pač ne boste imeli. Nič ni narobe s tem.

Narobe pa je, da bi zaradi družbenih konstruktov (ženska je manjvredna če skrbi za družino) in novodobnih feminističnih ideologij začeli delovati v nasprotju s svojim lastnim telesom in genetskim potencialom.

Precej velik problem imamo v tem, da nimamo prave terminologije. Namreč ženska mora imeti tudi moške kvalitete, in moški mora imeti tudi ženske kvalitete, da je partnerski odnos sploh možen (zlati rez). Bolj prav bi bilo, če bi se pogovarjali približno takole:
Marija (ženska): 30% aktivnih, potentnih elementov, 70% sprejemnih elementov (takšna ženska je zelo feminilna)
Jožica (ženska): 50% aktivnih, potentnih elementov, 50% sprejemnih elementov (takšna ženska je seveda manj feminilna)

Ali sta obe normalni. Seveda sta. Bosta pa imeli vsaka svoje izzive v življenju. Tako pač je. Prva bo verjetno v odnosu z bolj potentnim moškim, druga z bolj feminilnim moškim. Ali sta ta dva moška normalna? Seveda sta, vendar bosta imela vsak svoje izzive v življenju.

Živimo na planetu Zemlja in obstajamo zaradi polarnosti, maternica in penis (da ne bom napisal zopet vagina) pa sta pri ljudeh predstavnika teh polarnosti. Brez polarnosti rojstvo novega bitja ni mogoča.

Sicer pa preverite sami, kakšne so posledice visoke stopnje testosterona (ki je v večji meri prisoten pri moških) pri ženski in kakšne so posledica visoke stopnje estrogena (ki je v večji meri prisoten pri ženski) pri moškemu. Pa smo spet pri zlatem rezu.

Je pa to tema za v knjigo in ne forum, nemogoče je namreč napisati vse pomembno / bistveno v nekaj stavkih.

Imate kakšno idejo kako naj to storim na forumu.

******************** Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja e-pošta: [email protected] splet: [url]http://humanu.center[/url] lokacija: Ljubljana, Tabor

Nikomur se ne zapišejo tehnične sposobnosti in ne negovalne, to je nesmisel, se pa možgani enih oblikujejo tako, da jim je lažje dojet nap delovanje motorja, imajo boljšo orientacijo v prostoru drugim so pa bliže lingvistične ali negovalne danosti. Ta opravila so zgolj posledica in ne vzrok.
Je razlika ali se mora nekdo nekaj naučit, da jo izvaja zgolj tisto kar se je naučil ali zadevo razume sam po sebi.
Kot nadarjenost za petje, ki se je ne moreš naučit, lahko, a le do določene mere. Tako obstajajo tudi opravila za katera je praviloma bolj nadarjen določen spol.
Tudi noseča oseba razmišlja drugače, ker jo v to primora nosečnost z vsem kar spada zraven, neglede na družben vpliv. Težko si predstavljam, da bi nosečnice imele silno željo igrat nogomet nap. Vsaj velika večina njih. Enostavno jim fizične danosti tega ne omogočajo, kot večini ženskam fizične danosti ne omogočajo orientacije v prostoru ali smisla za tehnične podrobnosti strojev.
Večina deklet ne zna podrobno narisat navadnega kolesa, kar fantom ne dela težav in ti narišejo še členke verige in vsak zobnik posebej. Ne rečem, da se dekleta tega ne zmorejo naučit, jih pa so v osnovi ne zanima. Jih pa zanimajo medsebojni odnosi in opazijo kopico podrobnosti, ki se fantom zdijo nepomembne.

Ti si pa zavrgla strokovne ugotovitve na osnovi njegove izobrazbe + degradirala si njega kot osebo, nisi ovrgla njegovih trditev s svojimi protiargumenti ampak si se norčevala iz njega in njegove formalno nedokončane izobrazbe kar je zelo moteče za forumsko debato.

Nikomur se ne zapišejo tehnične sposobnosti in ne negovalne, to je nesmisel, se pa možgani enih oblikujejo tako, da jim je lažje dojet nap delovanje motorja, imajo boljšo orientacijo v prostoru drugim so pa bliže lingvistične ali negovalne danosti. Ta opravila so zgolj posledica in ne vzrok.
Je razlika ali se mora nekdo nekaj naučit, da jo izvaja zgolj tisto kar se je naučil ali zadevo razume sam po sebi.
Kot nadarjenost za petje, ki se je ne moreš naučit, lahko, a le do določene mere. Tako obstajajo tudi opravila za katera je praviloma bolj nadarjen določen spol.
Tudi noseča oseba razmišlja drugače, ker jo v to primora nosečnost z vsem kar spada zraven, neglede na družben vpliv. Težko si predstavljam, da bi nosečnice imele silno željo igrat nogomet nap. Vsaj velika večina njih. Enostavno jim fizične danosti tega ne omogočajo, kot večini ženskam fizične danosti ne omogočajo orientacije v prostoru ali smisla za tehnične podrobnosti strojev.
Večina deklet ne zna podrobno narisat navadnega kolesa, kar fantom ne dela težav in ti narišejo še členke verige in vsak zobnik posebej. Ne rečem, da se dekleta tega ne zmorejo naučit, jih pa so v osnovi ne zanima. Jih pa zanimajo medsebojni odnosi in opazijo kopico podrobnosti, ki se fantom zdijo nepomembne.[/quote]

vse kar omenjaš je naučeno, tudi posluh za glasbo je naučen. Ni naključje, da je bil Mozart rojen v glasbeni družini. Se pa eni rodijo z bolj, drugi pa z manj učljivimi možgani, pa možganske poškodbe tudi niso zanemarljive. Barva glasu pa je genetski faktor, razpon pa se da v enem delu natrenirat v drugem ne.
Ko je ženska noseča, ima ravno tako lahko ali pa ne vse mogoče želje. Večina pa ima tudi zdravo pamet in se zaveda, da turno smučanje v 5. mesecu ni najbolj modra odločitev v življenju in zmorejo tovrstne želje odložiti na primernejši trenutek.
Od žensk, ki so bile in so še večinoma omejene na majhen prostor (recimo musličke še danes ne smejo same hodit okoli, najbolje je sploh, da nikamor ne hodijo), res ne moreš pričakovati, da bodo imele dobro orientacijo.
Čeprav mi še vedno ni jasno, kako je Benki Pulko in vsem ostalim manj znanim ženskam uspelo prepotovati svet.

Večina deklet ne zna podrobno narisat navadnega kolesa, kar fantom ne dela težav in ti narišejo še členke verige in vsak zobnik posebej. Ne rečem, da se dekleta tega ne zmorejo naučit, jih pa so v osnovi ne zanima. Jih pa zanimajo medsebojni odnosi in opazijo kopico podrobnosti, ki se fantom zdijo nepomembne.[/quote]

vse kar omenjaš je naučeno, tudi posluh za glasbo je naučen. Ni naključje, da je bil Mozart rojen v glasbeni družini. Se pa eni rodijo z bolj, drugi pa z manj učljivimi možgani, pa možganske poškodbe tudi niso zanemarljive. Barva glasu pa je genetski faktor, razpon pa se da v enem delu natrenirat v drugem ne.
Ko je ženska noseča, ima ravno tako lahko ali pa ne vse mogoče želje. Večina pa ima tudi zdravo pamet in se zaveda, da turno smučanje v 5. mesecu ni najbolj modra odločitev v življenju in zmorejo tovrstne želje odložiti na primernejši trenutek.
Od žensk, ki so bile in so še večinoma omejene na majhen prostor (recimo musličke še danes ne smejo same hodit okoli, najbolje je sploh, da nikamor ne hodijo), res ne moreš pričakovati, da bodo imele dobro orientacijo.
Čeprav mi še vedno ni jasno, kako je Benki Pulko in vsem ostalim manj znanim ženskam uspelo prepotovati svet.[/quote]
Hja vse je relativno a ne?

Torej so bili v v Mozartovi familiji že več rodov glasbeniki in je bil tudi njihov ustroj možganov temu primeren?
A si predstavljaš kako so šele prilagojeni možgani oseb, ki so milijone let hodile na lov oz ostajale doma in se ukvarjale z domačim ognjiščem (medsebojnimi odnosi)? 😉
Kako so ustrojeni možgani oseb, ki jih je evolucija pripravila do tega, da rojevajo ?

Veliko hodim po terenu in vprašat žensko za pot pomeni, da ti da navodila “samo naravnost”…. 😛

od majhnega je imel možnost, da se je glasbeno udejstvoval. Saj je bila tudi sestrica glasbeno nadarjena, samo ker je bila le ženska, je lahko ostala na ravni spremljevalne ekipe.
Če še ne veš, lov v prazgodovini je bil skupinski, pravljico o moških, ki s primitivnim orodjem lovijo mamute, so si izmislili moški v 19. stoletju.
Za rojevanje ne rabiš možganov, to dokazujejo razne ženske, ki so jih Slovenske novice polne.
Še s človeku podobnimi opicami smo si tako zelo podobni, kaj šele ljudje med seboj.
Moški, ki imajo kolikor toliko stabilno samozavest, s tem nimajo težav. Tisti, ki pa morajo skoz dokazovati svojo moškost (beri večvrednost) imajo pa mojih izkušnjah hude težave sami s seboj in imajo v resnici običajno precej “ženskih ” (po njihovem mnenju) lastnosti.

Razlike med nami vseeno obstajajo.
Ženske, ki imajo kolikor toliko stabilno samozavest, s tem nimajo težav. Tiste, ki pa morajo skoz dokazovati svojo feminilnost (beri večvrednost) imajo pa mojih izkušnjah hude težave same s seboj in imajo v resnici običajno precej “moških ” (po njihovem mnenju) lastnosti.

hahaha si ga pa usral.
ne dokazujem feminilnosti, to ti hočeš meni dokazat in tudi če imam kao “moške” lastnosti, mi to ne dela nobenih težav. Ker trdim, da so občečloveške. In ne bom nič manj ženska, tudi če znam motor sešraufat.

En vic o tem:

Če se ženska izgubi z avtom, bo ustavila, vprašala za pot in nadaljevala vožnjo.
Za moškega je to znamenje slabosti. Vozil se bo v krogu pol ure in na koncu rekel, da mu je okolica znana.

O navodilih: je moški, ki podajanje navodil začne na znanstven način in se skozi razlago še sam zapleza. In je moški, ki pove: “Pelješ po cesti naravnost in pri tabli za Bistrico zaviješ desno v hrib. Če si prišla do Mercator trgovine, pomeni, da je nekdo tablo spet podrl. Torej: se obrneš, pelješ kak kilometer nazaj in zaviješ v hrib. Tokrat levo.” Tega, zadnjega, bi posvojila. 🙂

P.S.
Ključno je, da zna vsak preživeti sam s sabo. A da nam je, tako moškim, kot tudi ženskam, lepše v družbi drug drugega. Ko se med seboj najdejo pravi ljudje.

Hec je, da ga ne znaš, ker ga tudi tvoja mama ni znala (tvoj Mozart argument) 😛

Naše telesne omejitve pogojujejo naše sposobnosti, različnosti in ne neke abstraktne družboslovne teze kot je ta, da smo si enaki oz, da našo različnost pogojujejo družbene norme.
Napačna je teza, da smo si enaki, kot je napačno to, da se ima en spol za nekaj več. Dokazovanje, da ženske zmorete vse tisto kar zmoremo moški je podcenjujoče za vas same in kaže zgolj na to, da ne razumete lastnega poslanstva ali da se ga celo sramujete in da imate težave z nasprotnim spolom zato tekmovanje za vsako ceno tudi v lastno škodo.

En vic o tem:

Če se ženska izgubi z avtom, bo ustavila, vprašala za pot in nadaljevala vožnjo.
Za moškega je to znamenje slabosti. Vozil se bo v krogu pol ure in na koncu rekel, da mu je okolica znana.

O navodilih: je moški, ki podajanje navodil začne na znanstven način in se skozi razlago še sam zapleza. In je moški, ki pove: “Pelješ po cesti naravnost in pri tabli za Bistrico zaviješ desno v hrib. Če si prišla do Mercator trgovine, pomeni, da je nekdo tablo spet podrl. Torej: se obrneš, pelješ kak kilometer nazaj in zaviješ v hrib. Tokrat levo.” Tega, zadnjega, bi posvojila. 🙂

P.S.
Ključno je, da zna vsak preživeti sam s sabo. A da nam je, tako moškim, kot tudi ženskam, lepše v družbi drug drugega. Ko se med seboj najdejo pravi ljudje.[/quote]

Sam sodim med tiste, ki raje vprašam, samo vprašat žensko za pot je jalovo početje. Ona enostavno ne zna povedat tistega kar je uporabno, ne zna povedat kje zavit, ne zna opisat podrobnosti ob poti, kako daleč je do cilja, kako cilj izgleda… Redke so, ki to obvladajo. Tudi, če ji postavljaš podvprašanja ni efekta.
Takšne so pač moje vsakodnevne izkušnje

En vic o tem:

P.S.
Ključno je, da zna vsak preživeti sam s sabo. A da nam je, tako moškim, kot tudi ženskam, lepše v družbi drug drugega. Ko se med seboj najdejo pravi ljudje.[/quote]

Sam sodim med tiste, ki raje vprašam, samo vprašat žensko za pot je jalovo početje. Ona enostavno ne zna povedat tistega kar je uporabno, ne zna povedat kje zavit, ne zna opisat podrobnosti ob poti, kako daleč je do cilja, kako cilj izgleda… Redke so, ki to obvladajo. Tudi, če ji postavljaš podvprašanja ni efekta.
Takšne so pač moje vsakodnevne izkušnje[/quote]

Si pač naletel na take ženske, kaj moreš. A tudi ženske si med seboj nismo enake.

Tisti, zgoraj napisani primer, ki je imel v zaključku dodatek “Tokrat levo.” mi je prižgal iskrice v očeh. 🙂 Kot prvo: hrib je bil na eni strani ceste in logično se mi je zdelo, da – če sem bila prvotno napotena v desno – ob povratku zavijam levo.

A v tem dodatku sem videla tisto, meni (morda se čudno bere) ljubo skrb, da ne bi zašla. In takrat se mi – po pripovedovanju – to da, poleg smeha, razbrati iz oči…

En vic o tem:

P.S.

Takšne so pač moje vsakodnevne izkušnje[/quote]

Ena resnična s SČ, zakaj sta se mož in žena sporekla. Družina se je odpravljala v Škocjanske jame, Garmin je nekaj zatajil in ni pokazal prave poti, mož se ni hotel odpeljat, dokler ne bi imel poti na zaslonu. Ni pomagalo, da mu je žena skušala dopovedati, da so že pred izvozom z AC ustrezne table vse do samega vhoda v jamo, kjer te itak prevzame vodič 🙂
Toliko o moški praktičnosti.
Zdaj pa še nekaj o tvoji: zakaj za božjo voljo še vedno sprašuješ ženske za pot, če te pa očitno ne znajo usmeriti?

🙂
Vseeno preizkušam, če obstajajo tudi take, ki bi znale jasno podat navodila pa jih skorajda ni.
Če pa katera teče ob cesti(te so predvsem mlajše 😉 jim ponudim prevoz, če se jim res tako mudi, da morajo teč…. 😉 Pa mi z nasmehom na obrazu hitijo razlagat, da rade tekajo. 🙂
Malo me skrbi, ker bi se lahko peljale z mano, gredo raje peš, da je z mano nekaj narobe, ker avto ni slab….. 😛

Tip se je hotel pobahat z najnovejšo tehniko pa je očitno izbral ženski glas na garminu. 😀

🙂
Vseeno preizkušam, če obstajajo tudi take, ki bi znale jasno podat navodila pa jih skorajda ni.
Če pa katera teče ob cesti(te so predvsem mlajše 😉 jim ponudim prevoz, če se jim res tako mudi, da morajo teč…. 😉 Pa mi z nasmehom na obrazu hitijo razlagat, da rade tekajo. 🙂
Malo me skrbi, ker bi se lahko peljale z mano, gredo raje peš, da je z mano nekaj narobe, ker avto ni slab….. :P[/quote]

Joj, a tebi se to zdi duhovito?

Ženske zmorejo vse, kar zmorejo moški – niso omejene ne fizično, ne psihično.
Ampak ne vidim, da bi kaj besno tekmovale in jim to dokazovale, ker enostavno
nima ne smisla , še manj imamo pa željo po tem. V čem bi bil namen tega? Jaz ga
ne vidim. Dokler imamo družbo, kjer vsak lahko počne to, KAR SI ŽELI, ne vidim nobene
potrebe po tekmovanju. Niti ne mislim, da je kadarkoli šlo za tekmovanje, samo za podiranje
raznih predsodkov, kaj ženska “lahko” in česa ženska “ne sme”
Danes se režimo arabskim “modrecem” na youtubu, ki resno razlagajo, da ženske
ne morejo voziti avta, ker bi jim maternica ven padla (to je zaresen posnetek, par let
star) pa vendar so naši “modreci” še ne tako dolgo nazaj razlagali, da ženske ne
morejo študirati na univerzi, ker bi se jim vneli možgani. A res?
Jaz ne poznam nobenega primera “tekmovanja z moškimi”, vse, kar delajo, počnejo
ženske zase. Tekmovanje jim je zadnja skrb.
Zdaj….zakaj se pa moški postavijo na zadnje noge, če ženska nekaj opravi enako dobro
kot oni….je pa pravzaprav njihov problem.
Da ni finta v zmožnostih, ampak v predsodkih, kaže tudi malo bizaren primer “albanskih devic”
to so ženske, ki so se iz različnih razlogov zaobljubile celibatu in prevzele moško vlogo. Oblačile
in obnašale so se kot moški, tudi delale moške poklice, rokovale z orožjem, vse. In to v Albaniji?
Očitno so jim pozabili povedati, da tega ne zmorejo?

Bi se kar strinjal s Skelo. Bi pa dodal nekaj o razlikah med spoloma. V glavnem ni razlik, oziroma sam ne verjamem v razlike, katere nekateri vidite. Ljudje se razlikujemo zgolj po značaju. Verjetno pa je narava poskrbela, da je med ženskami več značajev “negovalk” (nekje 2/3), ostale imajo malo bolj “moške” lastnosti (sposobnosti), kot prve. Prav tako je med moškimi razmerje podobno, le da je obratno. 1/3 je “negovalcev”, 2/3 pa “moških” kot jih poznamo v osnovi. Z nobenim ni nič narobe in vsak ima svoje prednosti in slabosti. Zaradi razmerja pa tudi vsak lahko najde sebi svoj par, teoretično. Problem so predsodki in napačna prepričanja, ki nas pri tem ovirajo.
Ta delitev sicer ni zrasla na mojem zelniku, pač pa sem jo prebral v knjigi PSI in glede na moje izkušnje in to kar opažam, od vseh teorij, najbolj opiše to, kar opažam. Torej je najbolj smiselna. Torej z žensko, ki ima več moških lastnosti, ni nič narobe. Res pa je, da verjetno ne bo privlačna moškim z “moškimi” lastnostmi, ampak najverjetneje moškim z bolj “negovalnimi” lastnostmi.
Ženska torej lahko obvlada in jo zanima vse to, kar tudi moškega. To ima v značaju. Okolje v katerem živi, pa seveda vseeno lahko malo vpliva na to, kako se razvija in ali je njej razvoj oviran ali je se ga z vzpodbujanjem razvija. Seveda pa pri tem starš ne sme bit obremenjen z mislijo, “kaj si bodo pa drugi mislili”, če bodo mojo hčerko zanimali avtomobili in ne punčke (laičen primer).
Enako velja za moške.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

New Report

Close